Toprak: Çiftçiler ekonominin temel taşıdır

14 Mayıs Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında açıklama yapan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, "Tarım sektöründe uygulanan politikalar çiftçil

Çerkezköy 15.05.2016 14:14:00 0
Toprak: Çiftçiler ekonominin temel taşıdır

ÇİFTÇİ SORUNLARINA DİKKAT ÇEKİLMESİ HEDEFLENDİ

Hasan Toprak’ın basın açıklamasında Çerkezköy Ziraat Odası Meclis Başkanı Bülent Çavuş da hazır bulundu. Dünya Çiftçiler Günü’nü bu yıl da buruk şekilde kutladıklarını belirten Hasan Toprak, “14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, geçtiğimiz yıl faaliyetine son veren merkezi Paris’te bulunan 61 ülkeden 90’ın üzerinde çiftçi örgütünü temsil eden uluslar arası tarım üreticileri federasyonu (IFAP) tarafından ilen edilmiş bir gündür. 14 Mayıs 1984 yılında Hindistan’da yapılan genel kurulda çiftçilik mesleğine ve sorunlarına tüm dünyada farkındalığı arttırmak amacıyla 14 Mayıs’ın Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanması kabul edilmiştir. IFAP’a üye tüm ülkelerde aynı zamanda kutlanmasına başlanmıştır. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününde çiftçilerin sorunlarına ve çiftçilik mesleğine dikkatlerin çekilmesi hedeflenmiştir” dedi.

 

ÇİFTÇİLİĞİN TANIMINI YAPTI

Başkan Hasan Toprak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin de üyesi olduğu ve yönetiminde yer aldığı IFAP bugün maddi sorunları nedeniyle kapanmasına rağmen geleneksel olarak tüm dünyada bu günün kutlanmasına devam edilmektedir. Her 14 Mayıs’ta çiftçi örgütlerince ülke geleninde toplantılar gösteriler ve yarışmalar gibi çeşitli etkinlikler yapılıyor. Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlarken öncelikle çiftçiliğin ne olduğunu ve çiftçinin kim olduğunu bilmemiz gerekir. 6964 sayılı Ziraat Odaları ve TZOB Kanunu’na göre çiftçilik, ekim, dikim, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan doğruya tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini, bu ürünlerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirilmesini,muhafaza ve pazarlamasını ifade etmektedir.”

 

BU YIL DA BURUK KUTLADIK    

Türkiye’de tarım sektöründe uygulanan yanlış politikalar nedeniyle çiftçinin yüzünün gülmediğini söyleyen Toprak, “Yetkili makamların sektörümüzde yaşanan sıkıntıların bir an önce giderilmesi yönünde acilen gerekli önlemi alarak çiftçilerimizin durumunu iyileştirici yaptırımları hayata geçirmelerini istiyoruz. Bu yıl da ülkemizde, bölgemizde ve ilçemizde Dünya Çiftçiler Günü’nü buruk kutladık. Ekonominin temel taşlarından biri de çiftçilerdir. Temel taşlarının iyi olması durumunda ekonomimiz daha da güçlenecektir. Yaşanan ekonomik kriz dönemlerinde ortaya çıkan olumsuz sonuçlar tarım ve hayvancılığımızın önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Türk ekonomisinin temel taşlarından biri olan tarım iç tüketimde de büyük bir önem arz etmektedir. Ayrıca ihracatta da büyük kazanımlar sağlamaktadır. Doğrudan ya da dolaylı olarak da hayvancılığı da büyük ölçüde etkilemektedir” dedi.

 

SEKTÖRDE TARIMSAL KALKINMA ŞART

Toprak, çiftçilerin üretim kapasitesinin arttırılması gerektiğini ve bu nedenle de çiftçiye destek verilmesi gerektiğini belirterek, “Ülkemiz çiftçilerinin üretim ve verimliliğinin arttırılması için öncelikle tarımsal kalkınmanın acilen sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Çiftçilerimizin üretim verimliliğinin arttırılması ve hayat standartlarının da yükseltilmesi ve ürettikleri ürünleri dünya pazarlarına ulaştırabilmesi için tarım sektörü politikalarının acilen günün koşullarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde ele alınacak tarım politikalarıyla sektörde tarımsal kalkınmada büyük oranda yol almamızı sağlayacak ve hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazançlı çıkacaktır” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10