Halk Bankası Ahilik Haftası'nı kutladı

Halk Bankası Çerkezköy Şube Müdürü Dilek Kaplan, KOBİ Müşteri İlişkileri Yetkilisi Murat Uğur ile birlikte Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Muzaffer Yaztepe'yi ziy

Çerkezköy 25.05.2016 19:18:00 0
Halk Bankası Ahilik Haftası

AHİLİK KÜLTÜRÜ, ESNAFLAR ARASINDAKİ BİRLİĞİ PEKİŞTİRİR

Esnaf bankası denildiğinde akla ilk Halk Bankası’nın geldiğini belirten Dlek Kaplan, “Bu misyonumuzu kuruluşumuzdan bu yana devam ettiriyoruz. Esnaf ve sanatkarlarımızın her zaman yanında olmayı sürürceğiz. Bu günkü güçlü bankaçılığımızı esnaf ve sanatkarlarımıza borçluyuz. Bu nedenle tüm esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, bol kazançlar diliyoruz. Ülkemizde esnaf teşkilatları geleneğinin kaynağı olan Ahilik kültürü, esnaflar arasındaki birliği, kardeşliği, dayanışmayı ve hoş görüyü pekiştirmektedir. Gelenekten örf ve adetlere, ticari ahlaktan iyi insan meziyetlerine kadar bir çok alanda etkisi bulunmaktadır. Halk Bankası olarak biz bu ahiliğin yaşatılmasına önem veriyoruz. Bu bağlamda ahilik kültürünün kurucularını ve bu kültürün yaşatılmasına katkı sunanların Ahilik haftasını kutluyoruz” dedi.

 

OSMANLI KURULUŞUNDA ETKİN ROL OYNAMIŞTIR

Ziyaretten büyük mutluluk duyduğunu belirten Muzaffer Yaztepe ise “Ahilik çok eskilere dayanan bir esnaf kültürüdür. Ahilik teşkilatı Selçuklular döneminde ekonomik ve ticari faaliyetlerinin yanı sıra, askeri ve siyasi faaliyetlerde de bulunmuş, Osmanlı beyliğinin kuruluşunda ve güçlenmesinde etkin rol oynamıştır. İlk Osmanlı padişahlarının ve vezirlerinin çoğu Ahi Teşkilatı mensubu şeyhlerdir. Ahilik Teşkilatı’nın müslümanlara has bir kurum olarak iş görmesi, 17. Yüzyıla kadardır. Osmanlı Devleti'nin hakimiyet alanı genişleyip, gayrimüslim oranının artmasıyla farklı dinden kişilerin ortak çalışması zorunlu olmuştur. Din ayrımı gözetilmeden ortaya çıkan bu kuruluşa da ‘gedik’ denmiştir. 1727 itibari ile bu kavram Türkçe bir kelime olup tekel veya imtiyaz anlamına gelmektedir. Yapı olarak ahilikten farklı olmamakla birlikte ömrü onun kadar uzun olmamıştır” dedi.

 

BİR OKUL VAZİFESİ GÖRMÜŞTÜR

Ahilik Teşkilatı’nın insanların yetiştirilmesinde bir okul vazifesi gördüğünü kaydeden Yaztepe, “İbn-i Battuta Seyahatnamesi’nde, Türkmenlerin misafirperverliğini övmektedir. Osmanlı Devleti’nin bünyesinde bütün bu hizmetleri yapmış, sanat ve ticaret hayatını Osmanlı’nın maddi ve manevi yapısına göre düzenlemiş olan Ahilik teşkilatı, diğer kıymetli müesseseler gibi bilhassa İngiltere’nin desteklediği Mustafa Reşid Paşa tarafından hazırlanan Tanzimat fermanı ile büyük bir sarsıntı geçirmiş, hatta ortadan silinmek tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak Osmanlı’da derin izler bırakan bu müessese, bir ara durma noktasına gelmiş sonra canlandırılmaya çalışılmış ve günümüzde eski parlaklığı olmasa da devam etmektedir” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN 


0282 726 91 91
0282 747 65 10