Çerkezköy'e 150 milyonluk yatırım

Türkiye'nin en önemli 3 organize sanayi bölgesinden biri olan Çerkezköy OSB, önemli yatırımlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Bölgede dün düzenlenen törenle Biyoteknolojinin yenilikçi gücüyle Ã

Çerkezköy 1.06.2016 19:42:00 0
Çerkezköy

KATILIM YOĞUN OLDU

Temel atma törenine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, TRPHARM Yönetim Kurulu Başkanı Alexy Repik, TRPHARM Türkiye Bakanı Tuygan Göker, TRPHARM Genel Müdürü Mehmet Göker, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy OSB Halkla İlişkiler Müdürü Dr. Gökhan İnce, Çetin Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Atılım Beton Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Danış, çok sayıda sanayici, TRPHARM yönetim kadrosu ile çok sayıda davetli katıldı.  

 

TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını yapan TRPHARM Türkiye Bakanı Tuygan Göker, “TRPHARM olarak bizim vizyonumuz insan sağlığıdır. Bütün çalışmalarımızın ve projelerimizin odağında insan vardır. Bu kapsamda dünya standartları seviyesinde bir firma olmayı hedefliyoruz. Bu tesis, Türkiye’ye katkı sağlayacak bir bilimsel merkez olacak. Lisans anlaşmaları altında teknoloji transferi ile yurt dışından getireceğimiz ürünlerin, ülkemizde üretimini gerçekleştireceğiz. Bu Türkiye’de bir ilk olacak” dedi. 

 

İLAÇLARIMIZI BİR AN ÖNCE KULLANIMA SUNMAK İSTİYORUZ

TRPHARM Başkanı Tuygan Göker, “ İki yıl önce kurulan firmamızda amacımız Türkiye’ye biyotekneloji sahasında yatırım yapmak. Aynı zamanda Türkiye’de ağır ağır başlayarak Arge yatırımlarımızla belli katkıda bulunmayı hedefliyoruz. En büyük emelimiz, yüksek teknolojik standartlar altında üreteceğimiz bu özel ürünleri bir an önce hastaların ve hekimlerin kullanımına sunmaktır” diyerek hedeflerinin her şeyden önce insan sağlığı olduğuna bir kez daha vurgu yaptı.

 

ÜRETİLEN İLAÇLARIN ETKİLERİNİN DAHA DA ARTIRILMASI GEREKİYOR

Program, TRPHARM Yönetim Kurulu Başkanı Alexy Repik’in konuşması ile devam etti. Sektörde başarılı olabilmek adına yenilikçi yaklaşımlara ve işbirliklerine ihtiyaç olduğunu söyleyen Alexy Repik, “Bugün, birlikte oluşturduğumuz girişimci ruhun ortaya çıkardığı bu önemli yatırımın temelini atmak için bir araya geldik. Biyo teknoloji, günümüzde modern teknolojinin önüne geçmiş durumdadır. Dünyada sağlık genelindeki bozulmalar neredeyse 2 kat artış göstermiştir. Bu durum da bazı tedavi araçlarının gerekliliğini ihtiyaç haline getirmiştir. Bu anlamda tıbbi ihtiyaçların karşılanabilmesi için yeni ilaçların geliştirilmesi, üretilen ilaçların etkilerinin daha da artırılması gerekiyor” diye konuştu.  

 

MEVZUATLAR YENİLENMELİ

Biyoteknoloji sektöründe küresel piyasalarda bürokratik engellerle karşılaşıldığına dikkat çeken Alexy Repik, “Bu problemlerle baş edebilmek için eski mevzuatlardan kurtulup, yeni mevzuatlara geçilmesi gerekiyor. Bu, yöneticiler için büyük bir sorumluluktur. Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında yaptığı çalışmalar, bu bölgeyi yeni bir bilim yuvası haline getirme yolunda çok etkili olacaktır. Umarım temelini atacağımız bu yatırım başarılı olur” dedi.

 

SAĞLIKTA 2002 ÖNCESİ VE SONRASI

Program, AK Parti Gnel Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yasin Aktay’ın konuşması ile son buldu. Aktay, “Çok önemli ve hayırlı bir faaliyet için bir araya geldik. Her şeyin başı insandır. İnsan, siyasetimizin de ekonomimizin de mihverini oluşturmaktadır” dedi. Türkiye’de sağlık sektöründe 2002 öncesi ve sonrasını kıyaslayan Yasin Aktay, “2002’den önce kalitesiz sağlık hizmetleri ve fahiş fiyatlı ilaç fiyatları vardı. Türk halkı bunu hak etmiyordu. İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın şiarıyla hareket ettik. Yaptığımız sağlık reformlarıyla Avrupa ve ABD’deki sağlık hizmetlerini aratmayan bir seviyeye geldik” dedi.  

 

YÜKSEK MALİYETLER HALKA YANSITILIYORDU

Eczacıların 12 yıl önce aldıkları birçok ilacı, bugün çok daha ucuza alabildiğini ifade eden Yasin Aktay, “Bu bizim ilaç sanayisindeki reformlarımız sayesinde olmuştur. Öncesinde yanlış Devlet politikaları yüzünden ilaçlar fahiş maliyetlerle alınıyordu. Devlet de bu maliyetleri, kalitesiz sağlık hizmeti ve yüksek fiyatlı ilaçlar olarak halka yansıtıyordu. Çok şükür o günler geride kaldı” dedi. AK Parti hükümeti olarak biyoteknoloji sektöründe yapılan yatırımları teşvik ettiklerini kaydeden Aktay, “Bu da bizim teşvik ettiğimiz yatırımlardan birisidir” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve TRPHARM yönetimi butona basarak tesisin ilk harcını attı. Temel atma töreni, katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunulması ile sona erdi.

 

2018 SONUNDA FAALİYETE GEÇECEK

Yenilikçi ürünler geliştirip insan sağlığının hizmetine sunmak amacıyla 2013 yılında kurulan TRPHARM, biyoteknolojik ilaç üretim tesisinin temelini attı. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi 944 ada 4 parselde temeli atılan 45 milyon Euro’luk (Yaklaşık 150 milyon Lira’lık) tesis, 15 bin metrekarelik kapalı alan üzerine inşa edilecek. Tesisin 2018 yılı sonu itibariyle faaliyete geçmesi planlanıyor. Üstün teknolojisi sayesinde çoklu üretim için uygun koşullara sahip olan tesis, yıllık 200 kilogram etken madde üretimi ve saatte 3 bin 500 şişelik bitmiş ürün kapasitesine sahip biyoteknolojik bir üretim tesisi olacak.

 

Haber / Fırat KESKİNKILIÇ


0282 726 91 91
0282 747 65 10