"Yönetmeliğin 6 yıldır ertelenmesinin gerekçesi nedir"

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılan ancak uygulanmayan, "Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmeliği" M

Çerkezköy 7.06.2016 18:01:00 0

KAZALRA VE ÖLÜMLER MEYDANA GELİYOR

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sürekli ertelenen , “Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmeliği” Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, son yıllarda ülkemizin birçok yerindeki fabrikalarda sık sık kimyasal yangınlar, kazalar ve ölümlerin meydana geldiğini bildirdi.

 

KAZALAR KADER DEĞİLDİR

Kısa bir süre önce de Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde de bir fabrikadan sızan gazdan dolayı yaklaşık 65 işçinin zehirlendiğini hatırlatan Yüceer, kazalar ve ölümlerin kaderden değil, alınmayan önlemlerden kaynaklandığını söyledi.

 

6 YILDIR UYGULANMIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2010 yılında Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik yayınladığını, yönetmeliğin uygulanmasının önce 2012 yılında daha sonra 2013 yılına ertelendiğini kaydeden Yüceer, 30.12.2013 yılında da uygulanması gereken maddelerin 2017, 2016 yıllarına ertelendiğini belirtti. Yüceer, söz konusu ertelenen maddeler arasında, tesislerin tehlike risklerini azaltmaları koşulu, tesislerin depoladıkları kimyasal ve tehlikeleri maddelere dair yapacakları bildirimler haricinde tüm yönetmelik maddeleri, AFAD`ın olası kazalara dair ne gibi önlemler alacağını, neler yapması gerektiğini, güvenlik önlemlerini içeren "harici acil durum planı" hazırlama şartı olduğunu söyledi.

 

ÖNLEMLER ENGELLENİYOR

Yönetmeliğin yürürlük tarihinin ertelenmesinin kazalara ve ölümlere davetiye çıkardığını kaydeden Yüceer, ayrıca, tesislerin depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın kurduğu internet sitesi üzerinden "beyan" ettiğini, sistem de otomatik olarak tesisi farklı yükümlülükleri olan "üst seviye", "alt seviye" veya "kapsam dışı" gibi sınıflara ayırdığını bildirdi. Yüceer, “Bakanlık fabrikaların beyanların doğru kabul etmekte ve tesislerin yerine getirmesi zorunlu olan bazı önlemleri alması önlenmektedir” dedi.

 

YENİ BAKANA SORULAR

CHP’li Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle "Büyük Endüstriyel Kazaların Kontrolü Hakkında Yönetmelik’in sürekli ertelenmesinin gerekçesi nedir? Yönetmelik 2017 yılından sonra da ertelenecek midir? 2010 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç endüstriyel kaza meydana gelmiştir? Kazalarda kaş kişi hayatını kaybetmiş, kaç kişi yaralanmıştır? Bakanlığınıza depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri bildirim zorunluluğu olan kaç tesis bulunmaktadır? Bu tesislerden kaçı Tekirdağ’dadır? Bu tesislerden kaçı Bakanlığınıza bildirimde bulunmuştur? Bildirimde bulunmayan tesislere herhangi bir işlem uygulanmış mıdır?

Tesislerin Bakanlığa depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri kendilerinin bildirmesi sağlıklı bir yöntem midir? Beyanları doğru kabul edilen tesislerin yerine getirmesi zorunlu olan önlemler nasıl denetlenmektedir? Son 5 yıl içerisinde depoladıkları kimyasal ve tehlikeli maddeleri bildirim zorunluluğu olan kaç tesiste incelemede bulunmuştur? İncelemenin sonuçları ne olmuştur? Büyük endüstriyel kazalara yönelik bir veri tabanının oluşturulmamasının gerekçesi nedir?” sorularını yöneltti. 


0282 726 91 91
0282 747 65 10