Yılmaz; 'Meclis üyelerini değil oda personelini kastettim'

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Meclis Toplantısı'nda, Almanya-Stuttgart'ta düzenlenecek olan Global Connect 2016 Fuarı ve iş gezisinde görevlendirilecek olan meclis üyelerinin belirlenmesi hususun

Çerkezköy 18.08.2016 19:47:00 0
Yılmaz;

GİDERLERİ KİM KARŞILAYACAK

 

Yaşanılan tartışmanın ardından Meclis üyesi Rahmi Yılmaz kendisine ait ofisinde basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Toplantıda bir sorun olmadığını ve dil konusunda meclis üyelerini değil oda personelini kastettiğini ifade eden Yılmaz, “Almanya gezisi için Süleyman Kozuva mikrofonu eline aldı ve Taha abim ve Muharrem abimin de geziye gelmelerini istiyorum, yok o gelsin yok bu gelsin dedi. Benim algıladığım acaba bunların gelmesini istiyor da bunların parasını oda mı yoksa Süleyman Kozuva mı kendinden verecek yada gidenler kendisimi ödeyecek ? Bu soruyu sordum. Tartışma da bu şekilde başladı” diye konuştu.

 

OKUYARAK BİLGİLENDİRDİM

 

Yurt dışı gezisi için toplamda 11 kişinin gideceğini sözlerine ekleyen Rahmi Yılmaz, “5 yönetim kurulu üyesi, 4 meclis üyesi ve 2 tane de oda çalışanı gidiyor. Bende buna istinaden daha önceki toplantılarda da yine bu tip fuar gezilerinde kararların altında şerhim var. 2012 yılında Gümrük ve Ticaret bakanlığı tarafından odamıza yapılan müfettiş incelemesi neticesinde uyulması gereken teftiş kurulu raporunda belirtilen 91.maddeyi daha önceki meclis toplantılarında da arkadaşlara okudum ve bilgilendirdim. Bunu şerh olarak meclis kararlarının altına düşürdüm. Biliyordum ki önümüzdeki günlerde odaya müfettişler teftişe geldiğinde buna neden uymadınız diye herkesi uyaracaklar” dedi.

 

SAVURGANLIK YAPILIYOR

 

Teftiş kurulu raporunda belirtilen 91.maddeyi okuyarak konuşmasını sürdüren Yılmaz, “yurtdışı fuarlara katılım maliyetinin (ulaşım, konaklama, harcırah vs.) yüksek olmasından dolayı, gelen tüm fuar davetlerine katılmak yerine oda üyelerine en yüksek faydayı, iş bağlantısını sağlama imkanı olan fuarlara iştirak edilmesi, yine fuara katılacak kişi sayısının odayı temsil edecek bir yönetim kurulu üyesi ve odaya ait stantta görevli bir personel (yabancı dil bilgisi olan tercih edilmeli) olacak şekilde sınırlı olması, her fuara farklı yönetim kurulu üyelerinin katılımının sağlanması deniyor. Buna bir kere biz uymuyoruz. Amerika, Çin, Paris, Almanya ve Afrika’ya gezi var. Sınırlı olması gerekirken, savurganlık yapılıyor” açıklamasında bulundu.

 

BOŞ FUAR VE İŞ GEZİLERİNE 600 BİN TL HARCANDI

 

Düzenlenen etkinliklere 3-5 yönetim kurulu üyesinin gönderildiğini sözlerine ekleyen Rahmi Yılmaz, “Bütün yönetim kurulu üyeleri dünyayı gezdi. En az 3-5 kişi meclisten de aynı. Odadan yurt dışına gitmeyen personel kalmadı. Yurt dışına giden personellerinden hiçbiri yabancı dil bilmiyor. Meclis toplantısında da ben oda personelini kastederek söyledim. Bunu meclis üyelerine söylemedim. Genel sekreterlik yapan kişi Amerika’ya ve Avrupa’ya gidiyor ama tercüman kiralıyorlar. Kimin parası bu tabi ki bizim paramız. Bu işe şu ana kadar 4 yılda boş olan fuar ve iş gezilerine 600 bin TL’ye yakın para harcanmış ve yazık değil mi. Oda üyelerinin 500-600 TL borçları var diye icraya verip avukatla kapısına dayanıyorsunuz ama siz 600 bin TL yakın odanın üyenin parasını gidip bu şekilde harcıyorsunuz. Meclis toplantısında karşı çıktığım noktada buydu” ifadelerine yer verdi.

 

ODA DA YURT DIŞINA GİTMEYEN PERSONEL KALMADI

 

18 yıldır meclis üyesi olduğunu ve bir kere fuar ve iş gezisine gittiğini ifade eden Yılmaz, “ Bu gezide 20-27 Ekim tarihlerinde ki Balkan gezisidir. Bir haftalık gezinin ise boş olduğunu gördüm. ULM Ticaret odasına ziyarete gittik ve bir de Türk-Alman Ticaret odasının seçimine ben görevli gittim. Toplam üç kere yurt dışına çıktım ve bunların bir tanesi fuardır. Bir hafta gezinin sonunda da hiçbir şey olmadığını katılanların hepsi anladı. Yazıktır günahtır diye söyledik. Süleyman Kozuva diyor ki sen kaç tane dil biliyordun da Almanya veya başka bir yere geldin. Ben bunu personel için müfettişin yazdığı şeyi söylüyorum. Meclis üyesi demiyorum ve küçümsemiyorum. Oda personelleri için söyledim. Oda da yurt dışına gitmeyen personel kalmadı” dedi.

 

BU KADAR MÜSRİFLİK OLMAZ

 

Oda da çalıştırılan personeller hakkında konuşan Rahmi Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti; “ Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasında 16 kişi çalışıyor ve 2 tane çaycı var. Bu kadar müsriflik olmaz. İnanılmaz bir savurganlık var. Oda kurulduğu tarihten itibaren bu kadar yüksek savurgan harcama yapan bir yönetim görmedik. İlerleyen günlerde bazı konuları da açıklayacağım. Şu ana kadar Süleyman Kozuva yönetiminden 2013 yılından bu yana kadar oda üyelerinden toplanan para 9 milyon TL ve 1 Milyon da kasa da vardı. Odanın 4 yılda 10 Milyon TL geliri olmuş. Personel giderlerini ve harcamaları tasarruflu kullansalar bizim şu anda en az 6-7 milyon TL arasında paramız olurdu. Taha Ülker övüne övüne 1 milyon için başkan ne kadarımız var diyip duruyor. 4 yılda 10 milyona yakın gelirin olmuş senin tasarrufunun minimum yüzde 60 olması lazım, en az 5-6 milyon paran olması lazım ama bir milyon paran var böbürleniyorsun. Böyle savurganlık yaparsan para da olmaz” ifadelerine yer verdi.

 

ÜYELERİN HAKKINI BEN ARAYACAĞIM

 

Yılmaz “ Bu üyelerin hakkını aramak adına Rahmi Yılmaz olarak önümüzdeki günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bu gezilerin araştırılması için başvuracak. O gezilerin, o harcanan paraların harcamaların altında ki yönetim kurulu imzası olan arkadaşlar paraları geri ödeyecekler geçmişte olduğu gibi. Toplantıda Genel Sekreter Hakan Gel’e dönerek sorular soruyorlar. Bu gerçekten çok komik bir durumdur. Hakan Gel senin çalışanın ve imza yetkisi de yoktur. İmza yetkisi kimin varsa ona fatura ederler. İmza yetkisi olanlara bunu yaparlar” dedi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10