Buruk coşku

Tüm yurtta coşkuyla kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramının 94'üncü yıldönümü Çerkezköy'de sönük geçti. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene katılım çok az olurken, alkıÅ

Çerkezköy 30.08.2016 13:22:00 0
Buruk coşku

 SAAT 09.30’DA BAŞLADI

 

30 Ağustos Zafer Bayramının 94’üncü yılı dolayısıyla dün saat 09.30’da ilk olarak çelenk koyma töreni düzenlendi. Çelenk sunumunun ardından saat 10.00’da Kaymakamlık makamında başlayan kutlama töreni daha sonra Belediye meydanında devam etti. Kutlama törenine Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy 3’ncü Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Birol Öztürk, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Koray Önsel, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan,Çerkezköy İlçe Müftüsü Yusuf Tuna, İlçe Mal Müdürü İlhami Taşkın, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman, TSD Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Yılmaz Arat, Türkiye Muharip Gaziler Çerkezköy Temsilcisi Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan, askeri erkan,  gaziler, okul müdürleri, kurum ve kuruluş temsilcileri ve az sayoda vatandaş katıldı.

 

AZ SAYIDA OLAN HALKIN BAYRAMINI KUTLADILAR

 

İlk önce Kaymakamlık çelenginin ardından Tugay Komutanlığı ve Belediye çelengi konuldu. Çelenk törenin ardından Kaymakamlık makamında tebrikat yapıldı. Saat 10.00’da Cumhuriyet meydanında düzenlenen törende Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy 3’ncü Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay Engin Candaş ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay tören aracı ile Çerkezköy halkının bayramını kutladı.

 

İSTEKLERİNDEN VAZGEÇMEMİŞTİ

 

Tören geçişi öncesinde günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapmak üzere Muhabere Kurmay Binbaşı Ahmet Keskin kürsüye geldi. Binbaşı Keskin yaptığı konuşmada, “Ulusumuzun her sayfası şan ve şerefle dolu tarihinde, en büyük zaferlerden biri olan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ebedi Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen 30 Ağustos Başkomutan Meydan Muharebesi’nin94’üncü yıldönümünü bugün; bir kez daha gurur ve heyecanla kutlamanın mutluluğu içerisindeyiz. 30 Ağustos 1922’den önceki genel duruma bakıldığında; Yunan kuvvetleri Sakarya Meydan Muharebesi’nden sonra Eskişehir-Afyon batısında bulunan hatta çekilmiş, yaklaşık bir yıl boyunca tuttuğu mevzileri tahkim etmiş ve Sakarya’da uğradığı büyük yenilgiye rağmen hala Türk toprakları üzerindeki isteklerinden vazgeçmemişti. Yunan ordusunu yurdumuzdan tamamen atmak için kesin sonuçlu bir ‘İmha Muharebesi’nin yapılması gerekiyordu” dedi.

 

TOPYEKUN TAARRUZ ETMEK

 

Ahmet Keskin konuşmasının devamında ise, “Artık Türk Milleti’nin önünde tek bir yol vardı: Ordu – Millet dayanışması içinde topyekun taarruz etmek. Gizlilik ve titizlikle hazırlanan Büyük Taarruz planı, 26 Ağustos 1922 sabahı uygulamaya konulmuştur. Başarılı topçu ateşini, piyadenin taarruzu takip etmiş ve daha ilk saatlerden itibaren İngilizlerin üç ayda aşılamaz dedikleri istihkamlar, üç saatte aşılmış ve Yunan mevzilerine girilmiştir. 26 – 27 Ağustos günleri Yunan cepheleri yarılmış, Yunan ordusu mevzilerini bırakarak kaçmaya mecbur edilmiştir. 29 Ağustos sabahına kadar gelişen taarruz sonucunda kuşatılan Yunan kuvvetleri Dumlupınar kuzeyinde Aslıhanlar bölgesine çekilmek zorunda kalmıştır. 30 Ağustos sabahı cephede sıkıştırılan Yunan ordusu ile Türk Ordusu arasında büyük bir meydan muharebesi başlamıştır. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, bu muharebeyi doğrudan doğruya kendisi yönettiği için adına ‘Başkomutan Muharebesi’ denilmiştir. 31 Ağustos günü Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, kaçan Yunan kuvvetlerinin hızla takip edilmesini istemiş, İzmir ve civarındaki kuvvetleri ile birleşmemesi için üç koldan Adalar Denizi’ne (Akdeniz) doğru ilerlemesine yönelik şu tarihi emri vermiştir: ‘Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz, ileri!’ 31 Ağustos’ta başlayan amansız takip sonucunda ordumuz 2 Eylül’de Uşak’a, 9 Eylül’de İzmir’e girmiştir” ifadelerini kullandı.

 

YUNAN ASKERLERİ SINIR DIŞINA ÇIKARILDI

 

18 Eylül 1922 tarihine kadar yapılan takip harekatı ile Batı Anadolu’daki bütün Yunan askerlerinin sınır dışarı çıkarıldığını sözlerine ekleyerek, “Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz Harekatı’nın ardından kazanılan büyük zaferin önemini şu cümlelerle ifade etmektedir; ‘Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekat Türk Ordusu’nun, Türk Subay ve Komuta Heyeti’nin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir. Bu eser, Türk Milleti’nin hürriyet ve istiklal düşüncesinin ölümsüz bir abidesidir. Bu eseri yaratan bir milletin evladı, bir ordunun Başkomutanı olduğumdan, mutluluk ve bahtiyarlığım sonsuzdur.’ Türk Ulusunun kahramanlıklarla dolu tarihine önemli bir aşama olan bu zafer, bağımsızlığı yok edilmek istenen ulusumuzun, kadın-erkek, genç-yaşlı tüm fertleriyle birlikte, sarsılmaz azim ve iradesiyle verdiği yaşam mücadelesinin en büyük göstergesidir. Gücünü ulusumuzun sonsuz sevgi ve desteğinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri, 94 yıl önce olduğu gibi bugün de ulusunun emrinde, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasına, bölünmez bütünlüğüne, ulus devlet yapısına ve Yüce Türk Ulusuna yönelmiş her türlü iç ve dış tehdidi ortadan kaldırma azim ce kararlılığı içerisindedir” diye konuştu.

 

RUHU CANLI TUTMAK LAZIM

 

Kurmay Binbaşı Ahmet Keskin konuşmasının sonunda ise, “Tarih değişmiş, fakat vatanımızın üzerindeki emeller değişmemiştir. Ülkemizin gelişmesini ve bu asil milletin refahını bir türlü içerisine sindiremeyen dahili ve harici bazı mihraklar dün olduğu gibi bugün de haince planlarını gerçekleştirmek istemektedirler. Bizlere düşen görev dün olduğu gibi bugün de devletimize gönülden bağlı kalarak, eşsiz Mehmetçik ruhuna sahip çıkmak, birlik ve beraberliğimizin mayası olan bu ruhu canlı tutmaktır. Türk Sancağının şanını canından aziz bilerek vatan, Cumhuriyet ve vazife uğrunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağına, gerektiğinde canını seve seve feda edeceğine ant içerek göreve başlayan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları; vatan ve millet sevgisiyle çarpan kalpleriyle kendilerine verilen görevleri üstün bir görev anlayışıyla yapmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle; büyük bir coşkuyla kutladığımız bu eşsiz zaferin mimarı Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün, kahraman silah arkadaşlarının ve Aziz Şehitlerimizin hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu zaferin elde edilmesinde olduğu kadar, bu zaferin kazanımlarının korunması için verilen mücadelelerde hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, Bayrağımızın vatanımızın her köşesinde gururla dalgalanması için canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anar, bu uğurda bizleri onurlandıran Kahraman Gazilerimize ve Yüce Türk Milleti’ne şükranlarımızı sunarız” dedi.

 

SÖNÜK GEÇTİ

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından Tören geçişi yapıldı. Yaklaşık 30 bin öğrencinin, yüzlerce STK ve derneklerin bulunduğu Çerkezköy’de sadece Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği üyelerinden yaklaşık 15 gazinin ve 2 manga askerin tören geçişine katılması Zafer Bayramının da sönük geçmesine neden oldu. Türkiye genelinde birçok Sivil Toplum Kuruluşu ve öğrenciler düzenlenen törenlere renk katarken, Çerkezköy ise bu renklerden mahrum kaldı.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10