Öztrak: Dış borcumuz yüzde 225 arttı

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Bir takım Ali Cengiz oyunlarıyla bir koyundan birkaç post çıkaran uygulamalarla kamu açıklarını ve borcunu bir müddet gizleyebilirsiniz. Ancak ilk ekonomik sıkıntıd

Tekirdağ 5.10.2016 19:38:00 0
Öztrak: Dış borcumuz yüzde 225 arttı

DIŞ BORÇ YÜZDE 225,2 ARTTI

 

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Mecliste düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin dış borçları ve ekonomik verilere ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 2002 yılında 130 milyar dolar olan brüt dış borcunun 2016'nın ilk yarısı itibariyle 421,4 milyar dolara yükseldiğine dikkati çeken Öztrak, AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'nin dış borcunun yüzde 225,2 oranında arttığını savundu.

 

12 MİLYAR DOLARA SIÇRADI

 

Özel sektör yatırımlarının 140 milyar dolardan 114 milyar dolara gerilediğini belirten Öztrak, "Uzunca bir süredir hukukun, adaletin yıpratıldığı, ekonomik ve siyasi istikrar konusunda şüphelerin her geçen gün arttığı, OHAL uygulama noktasına gelen bir ülkede özel sektörden yatırım beklemek elbette zor." dedi. Öztrak, 2011'den 2016'nın ilk yarısına geçen zamanda gayri safi yurtiçi hasılanın 66 milyar dolar düştüğünü öne sürerek, hazine garantili dış borçlanmanın da 9,5 yılda yüzde 180 artarak 4,3 milyar dolardan 12 milyar dolara sıçradığını bildirdi.

 

“MİLLETİN SIRTINA KALIR”

 

Kamu bankalarına verilen hazine dış borç garantilerinin de 2006 yılından 2016'nın ikinci üç ayı itibariyle yüzde 8746 artarak 7 milyar dolara çıktığını iddia eden Öztrak, bu rakamın yarısına yakınının Vakıflar Bankası ve Halk Bankasına verildiğini, konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdığını söyledi. Öztrak, "Bir takım Ali Cengiz oyunlarıyla bir koyundan birkaç post çıkaran uygulamalarla kamu açıklarını ve borcunu bir müddet gizleyebilirsiniz. Ancak ilk ekonomik sıkıntıda tüm bu gizlenen, üzeri örtülen yükümlülükler ortaya çıkar, milletin sırtına kalır” diye konuştu.

 

“YABANCI YATIRIMCIYI TEDİRGİN EDİYOR”

 

2001 krizinden sonra Hazine Müsteşarlığına atandığında kamu bankalarında gizlenen görev zararlarını temizleyebilmek için günlerce, gecelerce mesai yaptıklarını anlatan Öztrak, kamu-özel işbirliği projelerinin hazineye yükleyeceği yükleri en aza indirmek için şeffaflığı ve hesap verilebilirliği artırmak gerektiğini savundu. CHP'li Öztrak, Hükümetin sürekli reform paketi açıkladığını ancak açıklanan paketlerin uygulanmadığını belirterek, "Hükümet, ekonomiyi canlandırmak için bilinen, geçmişte çalışan ama bugün çalışmayacak olan tedbirlere yöneliyor” açıklamasında bulundu.  Dün açıklanan Orta Vadeli Program'ın da piyasalara güven vermediğini savunan Öztrak, OHAL'in uzatılmasının da yabancı yatırımcıyı tedirgin ettiğini kaydetti.

 

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10