"Ahiliği yaşatmamız gerekiyor"

Ahilik Haftası münasebetiyle Özel Kapaklı Organize Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde program düzenlendi.

Kapaklı 12.10.2016 20:00:00 0

PROGRAM DÜZENLENDİ

 

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programa Ergene Kaymakamı ve aynı zamanda Kapaklı Kaymakam Vekili Fatih Kızıltoprak, Çerkezköy OSB Başkanı Eyüp Sözdinler, Yönetim Kurulu yedek üyesi Saim Buyruk, Çerkezköy Organize Sanayisi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, Okul Müdürü Caner Baysal, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Programda konuşma gerçekleştiren Özel Kapaklı Organize Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Caner Baysal “ Ahilik kavramı geçmişten gelenekler ile gelen destansı bir öğedir. Bu öğrenin de yaşatılması gerekmektedir. Bize gelenek bıraktılar, kültür bıraktılar iyi ki vardılar. Uzun zaman oldu gelenekler bizimle Asya’dan Avrupa’ya geldi. Hiç kimse kumaş dokunmuyor sanıyor halbuki dokunuyor sessiz sedasız. Sessiz ve sedasız olması dokunulmadığı anlamına gelmez. Dergahtır eski adı ahiliğin. Yaşadığımız her sorunda ‘değerlerimiz vardı, ne oldu onlara?’ sorularını sordurandır ahilik” diye konuştu.

 

“YAŞATMAK GEREKİYOR”

 

Baysal “ Ahilik ile ilgili, temel değerlerimiz ile sorunlarımız var. Ahilik sadece esnaflık değildir ve esnaflara bırakılacak kadar az değildir. İsmi Evran’dan gelir, ismi Ahi Evran-ı Veli’dir, bir yaşam biçimidir. Her birimizin ismi ve cismiyle yaşamaya devam edecektir. Orta Asya’dan gelmiş ve gelenekleri vardır. Geçmişi vardır onun için destanlarıyla gelmiştir. Hayatlar verip, hayatlar aldığımız en güzel topraklar olan ve ilelebet yurdumuz kalacak diye haykırdığımız Anadolu’muzda biz yerleştiğimizde o kadar güzel bir yaşam sürüldü ki değerler unutturulsun dediler, törelerimiz bozulsun istediler yapamadılar. Bizi var eden bu güzellikleri yok edemediler. Toplumun tamamına var eden değerleri bundan sonraki değerleri de siz var edeceksiniz. Sosyal sorumluluktur ahilik. İsmi modernize edilmiş, bizim okullarımız değer ve gelenekler okulumuzdur o yüzden bizim okullarımızda ahilik vardır. İnsana saygı esastır. Paylaşmayı bilir ve mala tamah eden bizden değildir. Bu yüzden de biz Derviş Yunusların Mevlanaların geleneklerini nasıl yaşatıyorsak ahiliği de öyle öğrendik yaşatmalıyız” dedi.

 

“TİCARETİ NEDEN BİRİLERİNE BIRAKTIK”

 

“Geleceği yaşatamazsak, geleceği inşa edemeyiz” diyen Ergene Kaymakamı ve Kapaklı Kaymakam Vekili Fatih Kızıltoprak “ Modernizim getirdiği yozlaşma ile geleneği geri planda bıraktık. Neden geri planda kaldık? Geleneklerimizi bir kenara bırakmamalıyız. Müdürümüz bir nevi Modernizmin eleştirisini de yaptı. Esasında ticareti neden birilerine bıraktık. Osmanlı’ya baktığımız da kendi unsurlarımızdan değil, yabancı unsurlardan elde ettiğimizi görüyoruz. Acı tecrübeler ve devamında gelen post modernizm ile ekonomik kriz geldiği zaman krize karşı duyarlı olmalıyız, krizi atlatmamız için bir kurtuluş reçetemiz olmalıdır. Bu reçetelerden biri de ahilik esasında bulunuyor. Ahiliği yaşatmamız lazım” diye konuştu. Konuşmaların ardından ahilik haftası ile ilgili katılımcılara slayt gösterildi.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10