Borçları 18 taksitte ödeme imkanı

6736 Sayılı Yasa Kapsamında SGK Prim Borçlarının yapılandırılması" konulu bilgilendirme toplantısı Kapaklı Belediyesi toplantı salonunda Çerkezköy SGK Merkez Müdürü Hasan Türkan 'ın kon

Çerkezköy 13.10.2016 19:48:00 0
Borçları 18 taksitte ödeme imkanı

“YAPILANDIRMA KAPSAMINDAKİ BORÇLARI OLUŞTURUYOR”

 

Toplantıda konuşma gerçekleştiren Çerkezköy SGK Merkez Müdürü Hasan Türkan , yapılandırmanın hangi borçları kapsadığı konusunda bilgiler verdi. Türkan “ 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ait olup, 19 Ağustos 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezaları, kurumca tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30 Haziran 2016 tarihine kadar birikmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları yapılandırma kapsamına giren alacakları oluşturmaktadır” diye konuştu.

 

“ALACAKLARDAN TERKİN EDİLECEK”

 

Yapılandırma kapsamı dışında kalan borç ve alacaklarla ilgili de konuşan Türkan “ Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçları için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden kanunun yayınlandığı 19 Ağustos tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ile gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilecek.Yapılandırılmış borçların, peşin ilk taksidin son ödeme sürecinde tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 50’si silinecek. Borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE’nin kalan yüzde 50’si tahsil edilecek, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklardan terkin edilecek” dedi.

 

İLK 2 TAKSİTİN ÖDENMESİ ŞART

 

İlk taksit için son ödeme tarihinin 2 Ocak 2017, ikinci taksit için ise son ödeme tarihinin 28 Şubat 2017 olduğunu kaydeden Türkan “ Yapılandırmanın devam etmesi için ilk 2 taksitin zamanında ödenmesi şart. Bu 2 taksitin ödenmemesi yapılandırmanın bozulması anlamına geliyor. Asıllarının yüzde 50’si ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde idari para cezası asıllarının kalan yüzde 50’si ile gecikme cezası ve gecikme zammından vazgeçilecek. İdari para cezalarında ister peşin ister taksitle ödeme olsun borçların yüzde 50’sini siliyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“2 OCAK’A KADAR ÖDENMESİ GEREKİYOR”

 

Fer’i borçlarda indirim konusunda yaptığı bilgilendirmenin ardından silinecek borçlarla ilgili de bilgi veren Türkan“ Kanun kapsamından çıkmış işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihi ve öncesine ait sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik primi ve idari para cezalarının asılları toplamı 50 TL’yi aşmayan alacaklar ile tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı gecikme cezaları ve gecikme zammı gibi fer’ilerinin ve aslı ödenmiş olan fer’i alacaklardan tutarı 100 TL’yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilir. 30 Haziran 2016 tarihine kadar birikmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarının yapılandırılabilmesi için kuruma yapılandırma başvurusunda bulunulması, prim borçlarının işverene tebliğ edilmiş olması, peşin ödeme seçeneği ile borcun yapılandırılması başvurusunda bulunulmuş ise söz konusu borçların varsa diğer borçlarla birlikte en geç 2 Ocak 2017 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor” dedi.

 

18 AYA KADAR TAKSİT İMKANI VAR

 

Genel sağlık sigortalılarına sağlanacak haklar konusunda yaptığı bilgilendirmenin ardından yapılandırmada ödeme ve taksit seçenekleri ile ilgili de bilgi veren Türkan “Borç aslı ve borç aslına Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için, peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar ödeme imkanı getirildi. Yapılandırılan borçlar peşin veya 6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödenebilecek” dedi.


0282 726 91 91
0282 747 65 10