Türkan Saylan'ın ismi ölümsüzleştirildi

Gazi Osman Paşa Mahallesi'nde daha önce Aşevi, ardından bir süre Kreş olarak kullanılan Çerkezköy Belediyesi'ne ait bina yeniden düzenlenerek Prof. Dr. Türkan Saylan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi o

Çerkezköy 16.10.2016 20:01:00 0
Türkan Saylan

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Daha önce Aşevi olarak kullanılan ardından 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardında terör örgütü ile ilişiği bulunduğu saptanarak el konulan yurdun Çerkezköy Belediyesi'ne tahsis edilmesinin ardında Çerkezköy Belediyesi aldığı karar ile Kültür İşleri Müdürlüğü'nü yeni yerine taşıdı. Düzenlenen açılış törenine Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı,MHP Tekirdağ İl Başkanı Koray Önsel, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Ünal, İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gülsüm Kaya,İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Necmi Akman, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı ve yönetim kurulu üyeleri, MHP İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz ve yönetim kurulu üyeleri CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, MHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Hümeyra Aksan, Belediye Birim Müdürleri, STK'lar, Gaziler ve muhtarlar katıldı.

 

1400 KURSİYER BAŞVURU YAPTI

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan Prof. Dr. Türkan Saylan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi’nin açılış töreninde ilk konuşmayı Belediye Başkanımız Vahap Akay gerçekleştirdi.Akay “  Açılışı yapılacak olan Prof. Dr. Türkan Saylan Eğitim, Kültür ve Sanat Merkezi’de toplam 17 branşta, 16 eğitmenimiz ile Türk Sanat Müziği, Basit İğne Teknikleri, Çini, Ebru, Halk Oyunları, Takı Tasarım, Uygulamalı Tiyatro, Satranç, Bağlama, Gitar, Step/Aerobik/Plates, İngilizce, Yaşam Boyu Spor, Diksiyon, İşaret Dili, Yaş Pasta Yapımı, Girişimcilik kursları verilecek. 1400’e yaklaşan kursiyer müracaatımız var ve kayıt almaya da devam ediyoruz” dedi.

 

“BİRLİKTELİK YAŞIYORLAR”

 

Akay “ Öncelikli hedefimiz eğitime katkı sağlamak. Mesleki anlamda katkı sağlayarak aile bütçesine katılımı hedefliyoruz sosyal hayata-komşuluğa beraberliğe ön ayak oluyoruz. Nüfusu gelişen sürekli yenilenen Çerkezköy’de birlikteliğe Belediye olarak katkı sağlıyoruz. Veliköy Mahalle evimiz güzel bir birliktelik ile çalışıyor. Kızılpınar Mahalle evimiz de çalışıyor ve burasını daha da geliştireceğiz. Bağlık’ta hazırlıklarımız tamam ve yeni bir mahalle evi oluşturuyoruz. Aynı anlayışla hem mahalle evlerimizi oluşturmaya, hem de Çerkezköy Belediyesi olarak her mahallede vatandaş ile buluşma noktaları ortaya çıkarıyoruz.” dedi.

 

“BİNAMIZDA DÜZENLEME YAPTIK”

 

Halk Eğitim Merkezine, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi meslek edindirme kursları TEMEK’e, ve  kursiyerlere teşekkür eden Akay “ İç bina uzun yıllar önce Aşevi olarak inşa edilmiş. Kısa bir süre görev yapılmış, daha sonra 2009 yılında geçtiğimiz dönem kreş yeri olarak FETÖ örgüt bağlantılı kurumlara kiraya verilmişti. Örgüt ile mücadele kapsamında bağlı kurumlar ile mücadelede bu alanı da Belediye olarak teslim aldık. Ve tüm kursiyerlerimize hizmet verecek düzenleme yaptık. Kültür Müdürlüğümüzü buraya taşıdık. Hizmete hazır hale getirdik.Belediye meclisimize Ekim ayında meclis üyelerimiz tarafından bu alanın ismi ile ilgili önerge verdiler. Cumhuriyet kadının rol modeli, cehalete, tarikatçılara teslim edilen kızlarımızın umudu, Atatürk Kızı Prof. Dr. Türkan Saylan’ı önerdiler. Meclisimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“UMUT VERMEYE DEVAM EDECEK”

 

Akay “  ÇYDD Başkanı Sayın Prof. Dr. Türkan Saylan 28 kız yurdu, 56 okul yaptırdı. Yaklaşık 40 bin kız çocuğunun hayatına dokundu. ‘Baba Beni Okula Gönder’ dedi, kardelenleri yetiştirdi. Hayatını eğitime, ihtiyacı olan çocuklara, gençlere adadı. Vicdanlı, hayırsever, yurtsever bir Cumhuriyet kadını olunca tarikatlar ile, cehalet ile, bir milletin genetiğini bozmaya çalışan alçakların hedefi haline gelirdiniz. Kemoterapi tedavisinde evinde Amerikan projesi FETÖ’cüler evini bastı. Aradı, taradı. Ergenekoncu oldu. Biz Türkan Saylan Hocamızı evinin penceresinde bize el salladığı o güzel bakışı ile yaptıkları ile burada yaşatacağız. Çerkezköy Belediye çalışanı Heykeltraş Erkan Akyıldız arkadaşımız tarafından yapılan büstü de burada onun güzel sözleri ile beraber umut vermeye devam edecek.  Bundan sonra kursiyerlerimiz eğitimlerine aydın insan hayatını kız çocuklarının eğitimine adamış, kalbimize adını altın harflerle kazımış olan Türkan Saylan Hocamızın adını taşıdığı bu eğitim, kültür ve sanat merkezinde devam edecekler. Hayatını kız çocuklarının eğitimine adamış hocamızın ismi bundan sonra burada yaşatılacak. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum, başarılı bir çalışma oldu ve Türkan Hocamızın heykelini inşa eden heykeltıraşımız Erkan Akyıldırım'a ayrıca teşekkür etmek isterim" dedi.

 

65 BİN KIZ ÖĞRENCİ MEZUN OLDU

 

Akay'ın ardından kürsüye gelerek Türkan Saylan'ın isminin bir eğitim, kültür ve sanat merkezinde yaşatılacak olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gülsüm Kaya, "Türkan Hocamızın isminin burada yaşatılacak olmasından dolayı son derece mutluyum. O ülkemizin ve genç kızlarımızın yolunu açtı. Başkaları eğitimsiz kadın istiyorlardı çünkü eğitimli kadını kontrol altına almak çok zordu. Ne olursa olsun Türkan Saylan kalbimizde hep yaşayacak. Hayata geçirdiği birçok proje ile genç kızlara ümit oldu ve şu an 65 bin kız çocuğu eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Mezun olan öğrencilerin 30 bin'i lise öğrencisiyken, 35 bini ise üniversite mezunu. Hedefimizi 100 bin kız çocuğunun burslu olarak okumasını sağlamak" ifadelerine yer verdi.

 

“BENİM ŞANSIM AKAY”

 

Açılış törenine katılarak kısa bir konuşma gerçekleştiren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak “Öyle büyük bir devletiz ki vatandaşlarımız 15 Temmuz günü hainlere gereken dersi verdi. Bu zaferin en önemli garantisi ise Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılaplarına bağlılığı oldu. Çerkezköy'ün bende ayrı bir yeri var. Her Belediye Başkanının bir şansı vardır, benim en büyük şansım ise Vahap Akay kardeşim ile çalışmak oldu" dedi. Kavak Dere projesinin de Çerkezköy için çok büyük bir yatırım olacağını sözlerine ekleyen Albayrak, Kültür Sarayı'nın temellerinin yakın zamanda atılacağını belirterek, açılışı yapılan Türkan Saylan Eğitim,Kültür ve Sanat Merkezi'nin hayırlı olmasını temenni etti.

 

YÜZDE 90’A ULAŞTI

 

Programda son olarak kürsüye gelen Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay “ Bu güzel eseri ilçemize kazandıran Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a ve meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Hayatını kız çocuklarının eğitimine adayan Prof. Dr. Türkan Saylan hocamızı rahmetle anıyorum. Çerkezköy'de okul öncesi eğitim 2014 yılında yüzde 60'larda iken günümüzde yüzde 90'a ulaştı. 35 bin kursiyer ve bin 500 kurs ile yolumuza devam ediyoruz ve bu yıl 50 bin kursiyere kültürel ve mesleki eğitim vermeyi hedefliyoruz. Bu yıl 50 bin kursiyere kültürel ve mesleki eğitim vermeyi hedefliyoruz.

 

Yüzlerce fabrikanın olduğu Çerkezköy'de mesleki eğitimleri desteklemeye devam edeceğiz. Tüm enerjimizi eğitime harcıyoruz" diye konuştu. Açılış kurdelesinin kesiminin ardından protokol üyeleri Türkan Saylan Eğitim,Kültür ve Sanat Merkezi'ni gezerek bilgiler aldılar.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10