Sistem E-Reçete diyor

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama ile artık acil bölümü hariç diğer tüm branşlarda e-reçetenin kullanılacağı ifade edilirken, Çerkezköy Devlet Hastanesi yetkililer

Çerkezköy 17.10.2016 20:19:00 0
Sistem E-Reçete diyor

‘Güvenli Elektronik İmza’ ile e-reçete düzenlenmesi hakkında açıklama yapan Çerkezköy Devlet Hastanesi yetkilileri, “Sağlık Bakanlığından bu konu hakkında yazı geldi ve artık reçeteler sistemden yazılacak. Sağlık Bakanlığı’ndan yazı geçtiğimiz hafta içinde geldi ve hızlı bir şekilde yeni sisteme geçmemizi istiyorlar. Olası bir sıkıntı yaşandığı zaman kağıt reçete yazarak başhekimlik kaşesiyle hastalarımızı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Bazen sistem aksaklığı olmasına rağmen hekimlerimiz sitemi kullanıyorlar” ifadelerine yer verildi.

 

SİSTEM ACİLİ KAPSAMIYOR

 

SGK’nın yaptığı duyuru hakkında da bilgi veren yetkililer, “SGK ilaçların bedelini hastaların üzerinden ödüyor. SGK parayı ödeyebilmesi için reçeteyi sistem üzerinden gönderilmesi gerektiğini ifade ediyor ve e-reçete şartı koşuyor. Eğer ki sistemden gönderemiyorsan başhekimlik onaylı sistem yoktur göndermen gerekiyor diyor. Bu durum Sağlık Bakanlığı’nın emri ve bunu uyguluyoruz.Acil servis bu kapsam dışında. Mesela gece elektrik gitti ve sistem durdu e-reçete yazılamayacağı için olmuyor. Acil içinde bir çalışma yapılacaktır ama bu sistemde acili kapsamıyor” açıklamasında bulunuldu.

 

ARTIK HER ŞEY SİSTEM ÜZERİNDEN OLACAK

 

Sistemin 1 Ocak tarihinden itibaren kullanıldığını ifade eden yetkililer, “ E-reçete bugüne kadar kullanılıyordu ama zorunlu değildi. Artık yeni alınan kararla zorunlu hale getirilmiş oldu. Yılsonuna kadar bütün hastaneler poliklinik hizmeti verirken e-reçeteye geçecekler. Artık her şey zorunlu hale geldi ve takip kolaylaşmış olacak. Sistemde arıza çıktığı an hastalarımız mağdur olmasın diye kağıt reçete devreye giriyor. Bunun dışında kağıt reçete artık devreye girmeyecek. Artık her şey sistem üzerinden olacak” denildi.

 

DÜZENLEME TAMAMLANANA KADAR MANUEL DEVAM EDİLECEK

 

T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklama ise şu ifadelere yer verildi; “27.09.2016 tarihinde yayımlanan son duyuru ile 01.10.2016 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen istisnalar hariç olmak üzere sadece ‘Güvenli Elektronik İmza’ ile e-reçete düzenlenebileceği, mağduriyetlerin yaşanmaması için gerekli önlemlerin ilgili tüm kişiler, özel veya kamu tüm kurum/kuruluşlar tarafından alınması gerektiği bildirilmiştir. Duyuruda bahsi geçen istisnai durumlar Sağlık Uygulama Tebliğinin 4.1.5 - Elektronik reçete uygulaması Maddesinin 3.fıkrasında belirtilmiş olup, ilgili madde aşağıdaki şekildedir; Kurum tarafından gerekli düzenlenmeler tamamlanıncaya kadar manuel olarak düzenlenmeye devam edilecek olan reçeteler; a) Yabancı ülkelerle yapılan ‘Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri’ kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişiler için düzenlenen reçeteler, b) Majistral ilaç içeren reçeteler, alerji aşıları reçeteleri, c) İthal ilaç grubuna giren kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçlar için düzenlenen reçeteler, ç) SUT’un 1.7(2) fıkrasının b ve c bentlerinde tanımlanan ve MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulması durumunda düzenlenen reçeteler, d) Acilde düzenlenen reçeteler, e) Aile hekimleri tarafından “gezici sağlık hizmeti” kapsamında düzenlenen reçeteler (bu reçetelerin gezici sağlık hizmeti kapsamında düzenlendiğini belirtir ifadenin bulunması ve hekim tarafından onaylanması gerekmektedir.), f) Evde sağlık hizmeti kapsamında düzenlenen reçeteler, g) Resmi ve özel sağlık kuruluşlarından; kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimliklerinde, işyeri hekimliklerinde, belediyelere ait polikliniklerde, huzur evlerinde, aile hekimlikleri dışındaki birinci basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında, üniversitelerin mediko-sosyal birimlerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucularında düzenlenen reçeteler (resmi ve özel sağlık kuruluşlarının MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları halinde e-reçete uygulamasına geçmeleri zorunludur.)”

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10