Sanayiciler Endüstri 4.0 ile tanıştı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge (ÇOSB) Müdürlüğü tarafından düzenlenen Endüstri 4.0 paneline yoğun katılım gerçekleşirken, panele konuşmacı olarak Siemens Türkiye-İcra Kurulu Üyesi Ali R?

Çerkezköy 25.10.2016 22:08:00 0
Sanayiciler Endüstri 4.0 ile tanıştı

PANEL DÜZENLENDİ

 

ÇOSB Konferans Salonu’nda yapılan panele Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Namık Kemal Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili NatanYakuppur, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın yanı sıra 150’ye yakın firma sahibi ve temsilcisi katıldı.Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren  ÇOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Natan Yakuppur “ Dünyada yaklaşık 5 yıldır konuşulan Endüstri 4.0 veya 2. makine çağı diye de isimlendirilen bir dönüşüm hakkında, Türkiye olarak biz de son yıllarda yeni bilgiler edinmeye başladık. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak, örnek ve öncü bir OSB olmak idealinde, bölgemizde bulunan katılımcılarımıza konunun uzmanlarından bilgi ve görüşlerini aktarma yönünde bir çalışma yapılmasını uygun gördük. Bölge Müdürlüğümüzün İdari bina toplantı salonunda önce planladığımız bu toplantıyı katılımın fazla olması sebebiyle konferans salonuna aldık. Son yıllarda ismini çok sık duyduğumuz ama içeriğinin daha iyi anlaşılması amacıyla düzenlediğimiz bugünkü çalışmamızın sanayimizin diğer ülkelerle yaptığı koşuda geri kalmaması için çok anlamlı bir çalışma ve başlangıç olarak değerlendirmekteyiz” diye konuştu.

 

SEKİZİ OSB’DE BULUNUYOR

 

Bölge olarak Ar-Ge yenilik konularını önemsediklerini belirten Yakuppur” Ekonomik büyüme ve kalkınma performansımızı etkileyen en önemli faktörün bu alan olduğunu ifade ediyoruz. Bu gerçeğin bilincinde olarak geçtiğimiz Mayıs ayında ve geçen hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından uzmanların da desteğiyle Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri konularında iki toplantı düzenledik. Ciddi sayıda katılımıyla gerçekleşen bu toplantıların sonrasında, önemli gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Trakya Bölgesinde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı 9 Ar-Ge Merkezinden 8’inin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde olduğunu belirtmek isterim. Önümüzdeki günlerde bu Ar-Ge Merkezi sayısının artacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca 700 civarında Ar-Ge personelinin bölgemiz işletmelerinde çalışıyor olması da çok sevindiricidir” diye konuştu.

 

“YETERLİ OLMAYACAĞINI BİLİYORUZ”

 

Yakuppur “ Bu toplantıda, Endüstri 4.0 konusunda bilgilenecek tüm katılımcılarımızın yapacağı yatırımların gelecekte Türkiye’nin küresel değer zincirinden alacağı payın artmasına sebep olacak yeni fikirlerin oluşmasıdır. Ülkemiz açısından orta gelir düzeyinde daha yüksek bir gelir düzeyine çıkma noktasında oluşacak yeni fikirler bu toplantıdan sonra daha da gelişecektir. Sanayicilerimizin Endüstri 4.0’ı uygulamaya başlamasının yeterli olmayacağını biliyoruz. Standardizasyon, robotik teknolojiye geçilmesi, kurumlar arasında rahat ve yüksek iletişim teknolojilerinin kurulması, yasal mevzuatın güncellenmesi, altyapı olanaklarının artırılması özetle dijital yeteneğimizin çok daha güçlü hale gelmesine ihtiyaç duymaktayız. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Ocak 2016’da gerçekleştirdiği Üretim Reform Paketi Çalıştayında edindiğimiz kanaat odur ki, devletimiz de bu konuda isteklidir. Biz reel sektör temsilcilerinin de bu hedefe ulaşma noktasında istekli ve inançlı olduğunu biliyoruz. Helva yapmak için gerekli olanları toplamak için şimdi kolları sıvama zamanı” dedi.

 

SUNUM GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Yakuppur’un konuşmasının ardından panele geçilirken, Marmara Üniversitesi-Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seniye Ümit Oktay Fırat sunum gerçekleştirdi. Fırat, Küresel Rekabet, ‘Karbon Salınımlarının İndirgenmesi, Reel Ekonomi ve Sanayi 4.0 Manifestosu, Dört Sanayi Devrimi, Sanayi 4.0 Ortamı ve İlkeler, Dijital Dönüşümde İş Modelleri ve İnsan’ başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi. Ardından kürsüye gelen Siemens Türkiye-İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy da, ‘Endüstriyel Devrimlerin Tarihi ve Endüstri 4.0’ın Nedenleri, Özellikleri, Getireceği Faydalar’ başlıkları altında sunumunu gerçekleştirdi.  Son olarak konuşmacı Siemens İcra Kurulu Üyesi Ali Rıza Ersoy tarafından, ülkemizde önümüzdeki günlerde Endüstri 4.0 hakkında ilgili aktörleri bir araya getirecek bir çatı organizasyonun oluşturulması ve yol haritası konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın çalışmalarının açıklanmasının beklendiği ifade edildi. 

 

Haber / Sibel BAL


0282 726 91 91
0282 747 65 10