"Çerkezköy'ün geleceği termik santrale kurban edilemez"

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, geçtiğimiz yıl ihaleye çıkan ancak bir arpa boyu yol alınmayan Çerkezköy Ambardere Regülatörü'nü Meclis gündemine taşıdı

Çerkezköy 2.11.2016 19:05:00 0

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, geçtiğimiz yıl ihaleye çıkan Çerkezköy Ambardere Regülatörü’nü Meclis gündemine taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım’ım yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, Çerkezköy’ün sanayileşme ve buna bağlı olarak artan nüfus  oranının birçok ihtiyacı da beraberinde getirdiğini söyledi.  Türkiye’nin en çok göç alan ilçelerinden biri olan Çerkezköy’ün yer üstü su kaynaklarını kullanamadığını kaydeden Yüceer,  bu yılın ocak ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu’nun regülatörün bir an evvel devreye alınması için Devlet Su İşleri’ne talimat vermesine rağmen, hala yapılmadığını kaydetti.

 

BİR ARPA BOYU YOL ALINMADI

 

Yüceer, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2015 yılının Temmuz ayında ihaleye çıkacağını söylenen regülatör için 1 yılı aşkın süredir herhangi bir adım atılmadığını, bir arpa boyu yol alınamadığını kaydetti. Yüceer, AmbardereRegülatörü’nün bir an önce yapılmasının hem olası bir  içme suyu sıkıntısının bertaraf edilmesi, hem de sık sık sel baskınlarına, taşkınlara maruz kalan Çerkezköy’ün bu sorununun da ortadan kaldırılması açısından yerinde olacağını belirtti.

 

“TAMAMEN TEHLİKEDİR”

 

CHP’li Yüceer, Ambardere mevkiinde bulunan linyit rezervleri nedeniyle regülatör projesinin planlama işleri üzerinde çalışıldığı ancak planlama işleminin ardından proje ve inşaat aşamalarına geçilmene tehlikesi olduğunu bildirdi. Yüceer,“İlgili kurumlar tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı arasında yazışmaların sürdüğü bölgede linyit rezervine göre termik santral kurulacağı belirtilmektedir. Çerkezköy için hayati önem taşıyan regülatör, Çerkezköy’ün geleceği termik santrale kurban edilemez” dedi.

 

SORULAR YÖNELTTİ

 

Yüceer, Başbakan Binali Yıldırım’ım yanıtlaması istemiyle “ Çerkezköy AmbardereRegülatörü’nün olduğu yere termik santral yapılacağı iddiaları doğru mudur?  Çerkezköy’e termik santral kurma yönünde yapılan bir çalışma mevcut mudur/Hangi  aşamadadır? Çerkezköy’e kömüre dayalı termik santral kurulması için herhangi bir başvuru yapılmış mıdır? Bu başvuru hangi aşamadadır? Söz konusu termik santral günde kaç ton kömür yakacaktır? Bu kömürün çevreye ve insan sağlığına yönelik etkileri nasıl bertaraf edilecektir? Özelde Tekirdağ, genelde Tekirdağ’ın hangi ilçelerinde linyit rezerv araştırması yapılmaktadır?  Hangi ilçelerde linyit rezervine rastlanmıştır? Linyit rezervlerine göre Tekirdağ’ın ve Trakya’nın hangi ilçelerine termik santral kurulma yönünde çalışma yapılmaktadır? “ sorularını yöneltti.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10