'TUSKON'a ne kadar para aktarıldı?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Türkiye'nin gelişmekte olan ekonomiler için elverişli olan son 14 yıllık dönemi yeterince iyi değerlendiremediğini, üretim

Tekirdağ 11.11.2016 22:29:00 0

KİŞİ BAŞINA GELİR 9 YIL ÖNCEYE DÖNDÜ

 

2008 yılından sonra tüm ekonomilerin yavaşladığını ama Türkiye’nin rakiplerinden daha hızlı yavaşladığını ifade eden Öztrak, “Kişi başına gelir 2015'de 9 bin 261 dolara düştü. 2017 bütçesine esas teşkil eden Orta Vadeli Programa göre ise 2016 yılında kişi başına gelir 9 bin 242 dolar olacak. Bu dokuz yıl öncesinin seviyesinin da altında” diye konuştu.

 

ÖNCE ORTA TEKNOLOJİ TUZAĞINDAN ÇIKMALIYIZ

 

Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü: Şu teşhisi yapmak zorundayız.  Orta teknoloji tuzağından çıkmadan, orta gelir tuzağından ve borç tuzağından çıkamayız. AKP ekonomide bu dönüşümü yapacak adımları atmadı. 2002'de yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracat içindeki payı yüzde 6,2 iken, bu yılın ilk dokuz ayı itibarıyla aynı ürünlerin toplam ihracat içindeki payı yüzde 3,4'e geriledi.  İşin kötüsü, iktidarda geçen on dört yıla rağmen AKP hâlâ çözümün nerede olduğunu kavrayamadı. Geçen gün Sayın Cumhurbaşkanı cari açığı düşürmek için yerli kömür kaynaklarını kullanmaktan bahsediyordu. Cari açık yerli kömürle değil, inovasyonla, ürettiğimiz ürünlerde bilgi ve teknolojinin payını artırmakla, dünya piyasalarındaki yarışma gücünü artırarak kapanır. Örnek mi istiyorsunuz? Güney Kore'ye bakın.

 

Dünya Bankası verilerine göre 2015'de Güney Kore kullandığı enerjinin yüzde 82'sini, Türkiye ise yüzde 74'ünü ithal etmiş. Aynı yıl Güney Kore yüzde 6 cari işlemler dengesinde fazla verirken Türkiye yüzde 4,5 açık vermiş. Demek ki enerji faturasıyla ilgili değil bu iş. Son olarak orta vadeli programdaki bir tutarsızlığına da değinmek istiyorum. Petrolün varili 52,5 dolarken 2015'de Türkiye yüzde 4 büyümüş ve 37,8 milyar dolarlık enerji ithal etmiş. 2017 öngörülerinde ülkenin nüfusu 2015'e göre 1,6 milyon kişi artıyor. Petrol fiyatları da kabaca 2015 seviyelerinde. Hedeflenen büyüme hızı ise yüzde 4,4'e çıkıyor ama nasıl oluyorsa oluyor, enerji ithalat faturası 32 milyar dolara düşüyor. Enerji ithalatında iki yılda 6 milyar dolarlık gerilemeyi bu Hükûmet nasıl başaracak, hangi politikalarla başaracak?” dedi.

 

ZEYBEKCİ’YE SORULAR YÖNELTTİ

 

Öztrak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki çalışmaların soru cevap bölümünde ise Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye  2003-2016 yılları arasında bütçeden ve İhracatçı Birliklerinin fonlarından ihracatı geliştirmek ve yurt dışı tanıtım faaliyetlerini desteklemek amacıyla TUSKON’a ne kadar kaynak verilmiştir? Geçen gün, “Dolara müdahale bizi oyuna çekmek demektir, o oyuna girmeyiz” dediniz. Bu, Merkez Bankası’nın politikalarına müdahaledir. Yine kısa süre önce, “TÜİK’in belirlediği yöntem hatalı, faizi bir puan artırıyor, bu yöntemi değiştirmemiz lazım” diye açıklama yaptınız. Bu, TÜİK’in istatistik toplama sistemine ve veri hesaplama sistemine müdahaledir. Son olarak, “Tefeciliğe soyunan bankalarla ilgili gereği yapılır, hem de şiddetli bir şekilde yapılır” dediniz. Bu da piyasaya müdahaledir. Bir Sayın Bakanın bu kadar çok kendi alanı dışındaki kurumlara müdahale etmesinin ekonomiye zarar verdiğini düşünmüyor musunuz?” sorularını yöneltti.

 

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10