Öğretmenler Günü'nde söz emektar öğretmenlerdeydi

Önceki gün Çerkezköyhaber ve Radyohaber'de ortak yayınlanan 24 Kasım Öğretmenler Günü özel yayınında Gazeteci Şaban Kardeş, Çerkezköy eski Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güngö

Çerkezköy 25.11.2016 10:59:00 0
Öğretmenler Günü

EMEKLİ ÖĞRETMENLERİ AĞIRLANDI

 

Programa, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla programa konuk olarak çağrılmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek başlayan Hüseyin Güngör Gökçe, öğretmenliği 1961 yılında başladığını, Çerkezköy’e 1970’de atandığını, 15 yıl ilçede öğretmen olarak çalıştığını ardından 8 Şubat 1985 yılında da Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak atandığını, emekli olduğu tarih 2001 yılına kadar da görevinin başında olduğunu belirtti.

 

“AKILLI TELEFON BİLE KULLANILIYOR”

 

Çerkezköy’de toplam 30 yıl 3 ay görev yaptığını söyleyen Gökçe, “1970 yılında Çerkezköy’ün nüfusu 3 bin 800’dü. Ortaokuldaki öğrenci sayısı 235’di. Çerkezköy’deki tüm okullarda görev yapan öğretmen sayısı 36’ydı. O zamanlar okulda kütüphane yoktu, öğrencilerin yararlanabileceği hiçbir kaynak yoktu. Bir gün okul müdürümüzü Galip Erkmen’e ‘hafta içi her akşam yanıma değişik branşlarda öğretmen alarak evleri dolaşmak istiyorum’ dedi. Amacım derste anlamayan öğrencilere evlerine gidip konuları anlatmaktı. Saat 12 de bile evin kapısını çaldığımızda bizi güler yüzle karşılarlardı. Şimdi öyle mi olur bilmiyorum. Bu uygulamamız birkaç sene devam etti. O öğrencilerin çoğu eğitim olanaklarından yoksun olmasına rağmen özel ders vermemiz sayesinde 36 kişi sınava girmişti. İlk sınavı 31 ikinci sınavı 28 kişi kazandı. Bu başarı velilerin ve öğretmenlerin fedakarlıkları ile oldu. O günlerden bugünlere gelindi. Sanayinin gelmesi ile şartlar değişti. İnternetle kaynak ve eğitim düzeyi alttı. Öğrenciler şu anda aradığını bulabiliyorlar. İlkokullarda bile akıllı telefon kullanılıyor.” dedi.

 

“OKULDA EĞİTİM SUBAYLARI GİBİ YETİŞTİRİLDİK”

 

Şaban Kardeş’in öğretmenlerin sosyal hayatta var olamadığını hatırlatması üzerine Gökçe, “Bunun nedenleri çok. Çerkezköy’de benim zamanımda öğretmenler arasındaki birlik beraberlik gayet ön saftaydı. Bilemiyorum bazılarına dokunur mu? Eğitim fakültesi arkadaşlarımı incitmek istemiyorum. Ben Çanakkale Öğretmen Okulu’nda mezun oldum. Harp Okulu’nda subaylar nasıl yetiştiriliyorsa biz de öyle yetiştik. Üniversite sisteminin tek elden yapılması öğretmen okullarının üniversitelere alınmaması, bazı şeyleri dejenere etti. Öğretmen okulları kapatıldı. Eğitimde başarılı olundu ama ruh verilemedi. Eğitim fakültelerine gidenlerin tercihlerinin son sıralarda olduğunu gördük.” diye söyledi.

 

“ÖĞRETMEN GELECEĞİ TAYİN EDER”

 

Hüseyin Güngör Gökçe, ilçede düzenlenen Öğretmenle Günü etkinliklerine Çerkezköy’e hizmeti dokunmuş emekli öğretmenlerin çağrılmadığının altını çizdi ve “Biz emekli olan tüm öğretmenleri davet ederdik. 2001’den beri gelenek bozuldu. Bazılarına sorduğumda “Öğretmen kendi gününe davet edilmez, gelir.” dediler. Bir daha hiç gitmedim. İnsanların birbirini tanısa fena olmaz. O günden bugüne çok şey değişti. Siyasilerin eğitime verdiği paydan tutun değere kadar her şey azaldı. Öğretmen milletin geleceğini tayin eden insandır.” diye belirtti.

 

“EĞİTİM BATAKLIĞI KURUTMAKLA OLUR”

 

24 Kasım Öğretmenler Günü özel yayınında söz alan, emekli öğretmen Çevikyiğit’i, Çerkezköy’de 27 yıl görev yaptığını söyledi ve mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin zaman zaman kendisi ile sohbet ettiğini, bu esnada öğrencilerle iletişim kurmakta zorlandıklarından söz ettiklerini belirtti. Kendisinin bu konuda tecrübeli olduğunu belirten Çevikyiğit, “Bizim tecrübelerimiz var. Ben ücret falan da istemiyorum. Benim görevim bitmedi, genç öğretmenlere iletişim konusunda eğitim verebilirim. Bu ülke bizim. Ben matematik öğretmeniydim. Matematik mantıktır, düşüncedir. Bir toplum matematik düşünceyi bırakmışsa geleceği karanlıktır. Çocuklarımızın eğitilmesi demek ülkemin aydınlık olması demektir. Tarla meselesinde ayrık otlarına izin verirseniz terör olur. Ülkenin eğitimi bataklığı kurutmakla, ayrık otlarını temizlemekle olur. “ diye söyledi.

 

Anlamanın, anlatılanın resmini beynine çizmek olduğunu söyleyen Çevikyiğit’i, “Uzman kişiler der ki ‘Önce anla sonra çözmeye geç.’ Ben derslerimde hep bu yolla hareket ettim. “ dedi.

 

“DEDİĞİNİZİN ARKASINDA OLUN”

 

Emektar öğretmenlerin program sonunda yeni meslektaşlarına birer öğütleri de oldu. Hüseyin Güngör Gökçe, tüm öğretmenlerden öğrencilere kendi evlatları gibi davranmasını isterken, Ali Çevikyiğit’ik ise “Öğretmenlerin öğrencilerine söyledikleri ne varsa arkasında durmaları çok önemli. Öğretmenler, öğrencilerine hedef belirlemesini öğretmeli” dedi. Gazeteci Şaban Kardeş’in sunduğu 24 Kasım Öğretmenler Günü özel yayını temennilerin ardından başladığı samimi hava ile son buldu.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10