"İşyerinde Afete Hazırlık" semineri

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasının üyelere yönelik düzenlediği 2016 dönem eğitim programları kapsamında, önceki gün "İş Yerlerinde Afetlere Hazırlık" konulu seminer gerçekleştirild

Çerkezköy 25.11.2016 19:47:00 0

OLASI MARMARA DEPREMİNE DİKKAT ÇEKTİ

 

Yaklaşmakta olan İstanbul merkezli ve tüm Marmara’yı etkileyecek olan depreme dikkat çekerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu “Afet yönetimi, her türlü tehlikeye karşı hazırlıklı olma, zarar azaltma, müdahale etme ve iyileştirme amacıyla mevcut kaynakları organize eden, analiz, planlama, karar alma ve değerlendirme süreçlerinin tümüdür. Toplum olarak afete yönelik ortak dil birliğini ihtiyaç duyulmaktadır. Herhangi bir afet anında bizi kurtaracak yine kendi bilgi ve tecrübemizdir. Afetin hemen ardından kurtarma ekiplerinin anında size ulaşmaları mümkün değildir. Ekiplerin bile öyle bir anda sağ kalıp kalmayacağını da kimse bilemez. Onun için bu konuda kurum ve kuruluşlar, bol bol tatbikat yapmalıdır. Tatbikatlar deprem anında yaşanacak paniği yüzde 50 oranında azaltır” dedi.

 

BİLGİLER VERDİLER

 

Genel olarak afetin “afet yönetimi”, “zarar azaltma”, “hazırlık”, “müdahale ve iyileştirme” gibi dört ana evreden oluştuğunu kaydeden Kadıoğlu “  “İşletmeniz/ kurumunuz afetlere hazır mı?”, “Tehlike profilinin belirlenmesi”, “Risklerin derecelendirilmesi”, “Ofisler için mevcut durum analizi” ile “Olay Komuta Sistemi” gibi konular hakkında bilgiler verdi. Prof.Dr. Mikdat Kadıoğlu, afetler de dâhil olmak üzere bilmediğimiz ve ölçemediğimiz hiç bir şeyi yönetemeyeceğimize dikkat çekerek: “Bu nedenle, evde, kurum, kuruluş, işletme sokakta, mahallede, ilçe, il, bölge ve ülke genelinde tehlike analizini yürütmek için gerekli bilgiler sistematik olarak toplanmalı, korunmalı, güncellenmeli ve kayıt altına alınmalıdır. Hangi tehlike ve şartların afet ve acil durum güvenliği ile ilgili olduğuna ve dolayısıyla afet planlarında ele alınması gerektiğine karar vermek için, bu tehlike ve şartlara ve bunların bulunmasına yol açan hususlara ilişkin bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi çalışmalarına tehlike değerlendirilmesi denir” diye konuştu.

 

“ADIMLARIN ATILMASI GEREKİYOR”

 

Prof. Dr. Kadıoğlu “ Riskleri belirlemek için çok sektörlü, çok disiplinli bir yaklaşımla, belirli senaryo ve stratejiler kapsamında tüm tehlike ve zarar görebilirlik analizleri yapılmalıdır. Bunun için; Riske maruz kalacak unsurları belirle ve sınıflandırma gibi etki haritalarını hazırlama gibi adımların atılması gerekir” diye konuştu.  Olay Komuta Kontrol ve koordinasyon yönetiminin amacının da farklı birimlerin eş zamanlı olarak birlikte komuta etmeyi amaçlamakta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, bu yöntemin olayları kontrol altına almak, hayat kurtarmak mal ve çevreyi korumak için kurulan modüler ve esnek bir organizasyon olduğunu anlattı.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10