Mustafa Yel bütçeyi konuştu

Ak Parti Tekirdağ Milletvekili ve  MKYK Üyesi Mustafa Yel, TBMM'de Ak Parti Grubu adına 2017 mali yılı Gelir İdaresi Başkanlığı bütçesi üzerinde konuştu.

Çerkezköy 15.12.2016 19:11:00 0
Mustafa Yel bütçeyi konuştu

Küreselleşen ekonomide ülkelerin katma değerli üretim yapmasının, istihdamın artmasının, rekabet gücünün yükselmesinin daha da önem arz ettiğini söyleyen Mustafa Yel, ‘’Bunun için iki temel politika para ve maliye politikalarıdır. Maliye politikası içinde de vergiler önemli bir paya sahiptir. Vergiler, bir taraftan ekonomiyi yönlendirme aracı olarak kullanılmakta, diğer taraftan devlet harcamalarının en önemli kaynağını teşkil etmektedir. Gelir idareleri, kamu hizmetlerinin finansmanının en önemli kaynağı olan vergilerin toplanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda, faaliyetlerini ve örgütlenmelerini, gelişen ekonomiyi kavrayacak ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayacak bir biçimde sürekli olarak geliştirmek durumundadır. Nitekim, 2005 yılında, 5345 sayılı Kanun'la, gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak, vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak, mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak, saydamlık, hesap verilebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkinlik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere, Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. Vergi uygulamalarından sorumlu olan Başkanlık, doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatına da sahiptir.’’ dedi.

 

KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELEDE ETKİNLİK SAĞLANMIŞTIR

 

‘’Gelir İdaresi, 2005 yılında yenilenen yüzüyle, sorumlu olduğu alanlarda etkin, verimli, uzmanlaşmış, adil, şeffaf, hesap verebilen bir yönetim anlayışı çerçevesinde önemli işlere imza atmıştır.’’ diyerek konuşmasına devam eden Yel, ‘’Özellikle gönüllü uyumu artırma alanında birçok uygulama hayata geçirilmiş, mükellef hakları gözetilmiş ve güçlendirilmiş, mükelleflerimizin uyum maliyetleri azaltılmış ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelede etkinlik sağlanmıştır. Mükelleflerimizin büyük zaman kaybettikleri beyanname verme, borç ödeme gibi işlemlerini vergi dairelerine gitmeden, elektronik ortamlarda gerçekleştirmeleri sağlanmıştır. Artık, vergi borçları, banka ve İnternet yoluyla rahatlıkla ödenebilmekte, mükellefler beyannamelerini İnternet üzerinden verebilmektedir. Vergi kimlik numarası sorgulama, e-vergi levhası sorgulama, gecikme zammı ve faizi hesaplama, motorlu taşıt vergisi sorgulama, hesaplama ve kredi kartıyla ödeme ve daha birçok işlemi "online" olarak gerçekleştirebilmektedir. Bunun yanında, yasal olarak tutulması zorunlu olan defterlerin elektronik ortamda tutulması ve faturaların elektronik ortamda düzenlenmesine imkân tanınmıştır. Bu kapsamda, 2016 yılında e fatura ve e defter uygulamasında kullanıcı sayısının 52 bine, düzenlenen e fatura sayısının ise 330 milyona ulaşması mükellef hizmetleri alanında yapılan işlemlere çok güzel bir örnek teşkil etmektedir.’’ diye konuştu.

 

E BİLET UYGULAMASI

 

E bilet uygulamasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Yel, konuşmasında, ‘’E bilet uygulamasıyla, kara, deniz ve hava yolu yolcu taşımacılığında düzenlenen yolcu biletleri ile sinema, konser, tiyatro, spor müsabakaları ve benzeri etkinliklere ait giriş biletlerinin elektronik ortamda oluşturulmasına, iletilmesine, muhafaza ve ibraz edilmesine olanak sağlanarak mükelleflerin kâğıt bilet kullanımından kaynaklanan maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. E ticarette vergiye gönüllü uyumun sağlanması ihtiyacı dikkate alınarak mükelleflere vergisel yükümlülükleri konusunda bilgi vermek amacıyla geliştirilen "egirişimci.gov.tr" web portalında bu alanda gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. Mükelleflerimizin vergisel sorunlarını rahatlıkla iletebilecekleri ve danışmanlık hizmeti alabilecekleri Vergi İletişim Merkezi VİMER, telefonla ve İnternet ortamında ihbar bildirimlerini de almaya başlamıştır.’’ ifadelerine yer verdi.

 

Çerkezköy Haber


0282 726 91 91
0282 747 65 10