Yüceer: Erdoğan'ın değirmenine su taşıyorsunuz

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Anayasa Komisyonu'nda görüşmeleri süren Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini sert s

Tekirdağ 29.12.2016 21:18:00 0
Yüceer: Erdoğan

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN SÖZÜNÜ HATIRLATTI

 

Yüceer, ne AKP’nin ne de MHP’nin geçmiş yıllardaki söylemlerinde başkanlık sisteminden hiç söz etmediğini belirterek, iki partinin seçim bildirgelerinde ve  programlarında güçlendirilmiş parlamenter sistem vurgusunun yapıldığını  bildirdi. Yüceer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2012 yılındaki kongrede  “Yeni siyasal sistem konusunda kararlılığımız tamdır ve anayasal sistemi yeni anayasayla istikrarı dönemsel olmaktan çıkarıp kurumsal hâle getireceğiz” yönünde söylemlerinin olduğunu hatırlatarak, MHP’de durumun daha da karışık olduğunu ifade etti.

 

MHP’DE NE DEĞİŞTİ?

 

Yüceer, ‘’Anayasa Uzlaşma Komisyonunda bugüne kadar parlamenter sisteme vurgu yapılmış ve hiçbir zaman başkanlık sisteminden bahsedilmemiştir.  Parlamenter sistemin Türkiye’ye en uygun yöntem olduğunu söyleyen MHP’de ne değişti? MHP Lideri Bahçeli, fiilî duruma çözüm üretmek için Anayasa değişikliğine “Evet.” dediğini söyledi. Dolaylı olarak anayasal sınırlara riayet etmeyen Cumhurbaşkanının anayasal sınırlara çekilmesi için mücadele etmek yerine bir ihtirasın kurbanı olduklarını da itiraf etmiş oldu.’’ diye konuştu.

 

İLERİDE OTORİTERLEŞTİRMEYE GÖTÜRECEK BİR TEKLİF

 

Bu değişikliklerin Türkiye’ye ağır ve geri dönülemez hasarlar vereceğini kaydeden Yüceer, ‘’Bir kişiyi tek adam yapma hayaliyle bütün bir sistemi alt üst edecek, memleketin altını üstüne getirecek bir teklif. Teklif kuvvetler birliği sistemi oluşturularak maalesef ileride otoriterleştirmeye götürecek bir teklif; denge, denetleme, fren mekanizmalarının tamamen ortadan kalkacağı bir teklif, bu teklif sadece bir kişinin arzusuna göre hazırlanmış bir teklif.’’ dedi.

 

MHP’Lİ VEKİLLERİ UYARDI

 

MHP’nin  “Her türlü milliyetçiliği ayaklar altına aldım” diyen, çözüm sürecinin mimarı olan, “Büyük Orta Doğu Projesi’nin eş başkanıyım” diyen, dış politikayı bir düş politikası hâline çeviren Erdoğan’ın değirmenine su taşıdığını kaydeden Yüceer,  MHP’li vekillere uyarılarda bulundu. Yüceer, “Mutlaka iyi niyetlisinizdir ama cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir.” diye konuştu.

 

PARLAMENTER SİSTEMİN GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

 

Sistemin Türkiye’yi otoriter, tek adama dayalı bir anlayışa götüreceğini kaydeden Yüceer, kuvvetler ayrılığını koruyarak, parlamenter sistemin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yüceer, Türkiye’nin 107 yıldır parlamenter tabanlı hükümetler tarafından yürütüldüğünü kaydederek, bu süreçte Kurtuluş Savaşı verildiğini, 2 Dünya Savaşı atlatıldığını, Kıbrıs sorununun altından kalkıldığını, 17 milyonluk bir Türkiye’den, okuma yazma oranı çok düşük bir Türkiye’den bugünlere gelindiğini bildirdi.

 

BUNUN ADI DEMOKRASİ DEĞİL

 

Bu teklifle yeni bir sultanlık sistemi yaratılmaya çalışıldığını ifadede eden Yüceer,’’Yasamanın, yürütmenin, yargının tek elde toplandığı; denge, denetleme, fren mekanizmalarının olmadığı, otoriterleşmeye açık bir sistem kurmak istiyorsunuz yani rejimi değiştirmek istiyorsunuz. Bunu yaparken de ne tarihten ders alıyorsunuz ne de şu an kaosa sürüklenmiş, kan ve gözyaşıyla, acıyla, savaşla yoğurulan çevremizdeki ülkelerden. Latin Amerika ülkelerine bakın, oradaki yoksulluğa, yolsuzluğa, demokrasi eksikliğine, insan hakları ihlallerine, kayırmacılığa bakın. Hepsinde anayasal bir dikta rejimi, tek parti devleti, bir tek adama dayalı devlete dönüşmüş durumda. Dolayısıyla, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırarak, kararnamelerle yasamayı ele geçirerek, OHAL sistemi ve OHAL rejimi yaratarak, Meclisin feshetme yetkilerini tamamen ortadan kaldırarak, genişleterek ne yapmaya çalışıyorsunuz? Bunun adı demokrasi değil.’’ dedi.

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ETİYLE KEMİĞİYLE BİR TEK KİŞİYE TESLİM EDİLİYOR

 

Yüceer, teklifin gerekçesinin bile birbiriyle alakasız olduğunu söyledi. Gerekçede Anayasa’nın toplum tarafından devleti hukukla sınırlamak için hazırlandığı söyleyen Yüceer, ‘’İktidarı tek başına tek güç elde toplamasın, krallığı, sultanlığa, tiranlığa dönmesin, demokrasiden, hukuktan kopmasın diye. Getirilen teklifte ise Türkiye Cumhuriyeti etiyle kemiğiyle bir tek kişiye teslim ediliyor. Cumhurbaşkanını devlet yapmak için hazırlanmış bir teklif bu.’’ dedi.

 

TOPLUMUN AKLINA HAKARET ETMEKTİR

 

Yüceer, ‘’Gerekçenin devamında Anayasa’nın askerî müdahaleler sonrasında yapıldığını söyleyerek şimdiki değişiklik operasyonuna sanki sivilmiş gibi, sanki olağanmış gibi, sanki Anayasa değişikliği için siyasal, toplumsal bir ihtiyaç ortamı varmış gibi, sanki 15 Temmuz günü başarısız bir darbe girişimi olmamış, sanki arkasında “Bu Allah’ın bir lütfu.” denip OHAL ilan edilmemiş, sanki kanun hükmünde kararnamelerle binlerce insanın hayatı cehenneme çevrilmemiş, sanki akademisyenler, öğrenciler, gazeteciler, milletvekilleri tutuklanmamış, sanki belediyelere kayyum atanmamış gibi, sanki her şey çok olağanmış gibi, sanki bundan önceki anayasa yapma süreçlerinden farklı bir durum varmış gibi göstermek gerçekten hepimizin aklıyla dalga geçmektir. Teklifi getirenlerin, süreci yönetenlerin üniformasız olması bu Anayasa teklifini, değişikliğini demokratik kılmaz. ‘’ diye konuştu.

 

GÜÇ TEK ELDE TOPLANIYOR

 

Yüceer açıklamasını,15 Temmuz darbe girişiminin akabinde OHAL koşullarında madde gerekçelerine dayandırarak bu sistemi dayatmanın toplumun, aklına hakaret etmek olduğunu söyleyen gerekçede vesayetçi elite gönderme yapıldığını ancak karşısına gücü tek elde toplama uğruna tek adama dayalı bir başkanlık sistemi kurulduğunu söyleyerek bitirdi.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10