Muhtarlar brifinge alındı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği seminerde Tekirdağ İl ve İlçelerinde görevli 352 muhtara Termik Santral hakkında bilgilendirmede bulunuldu. NK?

Çerkezköy 13.01.2017 19:40:00 0
Muhtarlar brifinge alındı!

DÜNYANIN EN BÜYÜK 16’NCI EKONOMİSİ OLDU

 

Tekirdağ İl ve İlçelerinde görev yapan 352 muhtara Termik Santraller hakkında brifing verildi. Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği seminerde yapılan bilgilendirmede termik santrallerin faydalarından bahsedildi. Muhtarlara dağıtılan el broşürlerinde Yerli kömürün yeni nesil santrallerle ekonomiye kazandırıldığı belirtilerek, “Türkiye son 12 yıl içerisinde dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisi olmuştur. Türkiye elektrik tüketim talebinde dünyada Çin’den sonra ikinci, Avrupa’da ise birinci sırada yer almaktadır. Türkiye’nin yerli kömür kullanımını artırması ithal gaz bağımlılığını azaltacak, yılda 7.8 milyar doğalgaz tasarrufu sağlayacaktır” ifadelerine yer verildi.

 

ELEKTRİK ÜRETİMİNE KATKISI YÜZDE 9-10 CİVARINDA

 

El broşürlerinde Trakya’nın, Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturduğu belirtilerek, “en hızlı ve en fazla gelişen Trakya bölgesi, elektrik ihtiyacı da en çok olan bölgemizdir. Enerjisinin yüzde 86’sını ithal eden Trakya da yerli kömür çıkarılarak kurulacak termik santraller bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Üstelik Trakya bölgesi, ülkemizde ki elektrik enerjisi tüketiminin yüzde 14’ünü gerçekleştirmesine rağmen elektrik üretimine katkısı yüzde 9-10 civarındadır” ifadeleri yer aldı.

 

TRAKYA’NIN HAVA KİRLİLİĞİ AZALACAK

 

Yeni nesil termik santraller hakkında da yapılan bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı; “yeni nesil santrallerle Trakya’nın hava kirliliği azalacak, bölgenin hayat standardı yükselecek. Yeni nesil termik santraller ekolojik denge ve hassasiyetler ön planda tutularak projelendirilmektedir. Trakya Bölgesi’nde kurulacak yeni nesil termik santrallerde günümüz teknolojileri içerisinde en avantajlı ve çevreci teknoloji olan süperkritik santral teknolojilerinin kullanılması planlanmaktadır. En son teknoloji ile hayata geçirilecek bu santrallerin emisyon değerleri Avrupa Birliği standartlarında olacaktır. Bir termik santralin emisyonu, 6 katlı bir apartmanın karbondioksit ve karbonmonoksit salınım değerlerinden daha düşüktür. Verimliliği çok yüksek olan santrallerde baca gazı arıtma sistemleri bulunmaktadır”

 

100 BİN KİŞİ GEÇİMİNİ SAĞLAYACAKMIŞ

 

Kömürün elektrik üretiminde ki payı hakkında da yapılan bilgilendirmede, “Almanya’da yüzde 45, Çin’de yüzde 75, ABD’de yüzde 35’tir. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12,5’tur. Yerli kömür kullanımı, dışa bağımlılığı azaltarak, Türkiye’nin hedeflediği büyümeyi sağlayacaktır. Yerli kömür, termik santraller için tedarik güvenliği sağlar. Yerli kömürün fiyatı uluslar arası değil, Türkiye ekonomisi parametreleriyle oluşacağından, ucuz elektrik üretimi mümkün olacaktır. Yerli kömürün bölgeye kazandırılmasıyla 3 Milyar TL Trakya’ya kalacaktır. Trakya’da yerli kömür ile kurulacak termik santraller sayesinde, atölye tipi sanayide istihdam artışı sağlanacak, bölgede küçük organize sanayi, nakliye, inşaat gibi sektörler gelişecektir. Bölgedeki işsizlik oranı düşecek, 20 bin kişi yeni iş imkanı bulacaktır. Aileleriyle birlikte yaklaşık 100 bin kişinin geçimi sağlanacaktır” bilgileri verildi.

 

HİÇBİR YAN ETKİSİ YOK!

 

Yapılan bilgilendirmelerde yeni nesil Termik santrallerin tarım arazilerinin olumsuz etkilenmeyeceği, suların kirlenmeyeceği, hava kirliliğinin söz konusu olmayacağı, sağlığı olumsuz etkilemeyeceği belirtilerek, evde yakılan sobadan çıkan gazların havayı bir termik santralden daha çok kirlettiği ifade edildi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN  


0282 726 91 91
0282 747 65 10