Enkazdan kurulan cumhuriyeti enkaza çevirmeye çalışıyorsunuz

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer TBMM'de Anayasa değişiklik teklifi üzerine konuştu. Yüceer konuşmasında, ''Atatürk bir enkazdan bir cumhuriyet kurdu. Tekrar bu cumhuriyeti bir enkaza Ã

Tekirdağ 15.01.2017 19:57:00 0
Enkazdan kurulan cumhuriyeti enkaza çevirmeye çalışıyorsunuz

ANAYASAL DİKTATÖRLÜK KURMAK İSTİYORSUNUZ

 

‘’Bundan tam 93 yıl 2 ay 14 gün önce meclis sıralarında oturan milletvekilleri yalnızca savaştan çıkmış yoksul ve yorgun bir halkın değil tüm ezilen uluslara örnek olmuştur ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.’’ diyerek konuşmasına başlayan Yüceer, ‘’Bugün bu topraklarda yaşayan tüm yurttaşlar o gün cumhuriyetin kuruluşu için ellerini kaldıran o aydınlık ve namuslu insanlara çok şey borçludur. Hepsini saygıyla hürmetle sevgiyle selamlıyorum. Kurulan cumhuriyet tam bağımsız bir Türkiye’yi, kadın erkeğin eşit haklara sahip olduğu onurlu bir yurttaşlığı, insanın insanca yaşayabilmesini ifade ediyordu. Kurulan cumhuriyet bir tek kişinin veya zümrenin değil milletin egemenliğini ifade ediyordu. İşte sizler bugün, getirdiğiniz bu anayasa değişiklik teklifiyle bu cumhuriyet rejimini değiştirmek istiyorsunuz. Doğru ifade edelim, adını doğru koyalım. Tek bir kişiye dayalı bir sistem, anayasal diktatörlük kurmak istiyorsunuz. ‘’ dedi.

 

VEBAL ALTINDASINIZ

 

Yüceer, ‘’Nasıl ki cumhuriyetin kuruluşu milli mücadeleyi veren insanlar için bir onur belgesi olduysa, bu değişiklik teklifi de bir utanç belgesi olarak tarihte yerini alacaktır. Çünkü boş kağıtlara attığınız imzalarla tek kişinin keyfiyetine dayalı bir anayasal diktatörlük kuruyorsunuz. Çünkü sizler tek bir tek kişiye denetimsiz sınırsız bir yetki veriyorsunuz. Çünkü ettiğiniz yeminleri çiğneyerek bir tek kişinin ihtirasıyla bu ülkeyi bir uçuruma sürüklüyorsunuz. Tarihe not düşmek için söylüyorum; vebal altındasınız. Günün birinde ağırlığıyla ezileceğiniz vicdani bir yük altındasınız. Yetmezmiş gibi bizlerden de irademizi tek bir kişiye ipotek etmemizi istiyorsunuz. Ama ne yazık ki kusura bakmayın biz bu kadar vicdansız değiliz.’’ dedi

 

BU KÖTÜLÜĞÜ BU ÜLKEYE NİYE YAPIYORSUNUZ

 

Açıklamasında MHP milletvekillerini de eleştiren Yüceer, ‘’Yalnızca AKP’ye değil evet veren MHP milletvekillerine de seslenmek istiyorum. Siz ne yapmak istiyorsunuz. Bir sultanlık sistemi mi kurmak istiyorsunuz. Her şeyin yani yasamanın yürütmenin yargının tek hakimi olan, denetlenmeyen, dilediğini atayan, dilediğini görevden alan bir diktatörlük mü kurmak istiyorsunuz. Bunu iyi düşünmek lazım. Böyle bir Türkiye mi istiyorsunuz. 21. yüzyılda bu millete bunu mu reva görüyorsunuz. Bu mudur millet egemenliğinden anlayışınız. Bu mudur demokrasi anlayışınız. Bu kötülüğü bu ülkeye niye yapıyorsunuz. Çünkü birileri böyle yapın diyor.’’ dedi.

 

İKİ GÜNDE BAŞBAKANI DEĞİŞTİREBİLİYOR

 

‘’Bakın bu teklif her şeyden önce demokrasi için cumhuriyetin kazanımları için haklar için mücadele etmiş kişilere, askeri müdahalelere karşı direnenlere, zindanlarda işkence görenlere, diktaya darbeye karşı hayatını feda edenlere karşı çok büyük bir haksızlıktır.’’ diyen Yüceer, konuşmasında, ‘’Bu insanlar demokrasi için insan hakları için bedel ödediler, tek bir adamın diktatörlüğü için değil. Bunu iyi değerlendirmek zorundasınız. AKP 14 yıldır iktidarda, 14 yıldır parlamenter sistemle ülkeyi yönetiyor. Dilediği atamayı yapıyor, dilediğini görevden alıyor. Hatta ‘’Ne istediniz de vermedik’’ diyebilecek rahatlıkta, FETÖ’cüleri istediği gibi devletin kadrolarına dolduruyor. Şimdi onlarla arasına kara kedi girdi diye Süleymancıları, menzicileri bilmem kimcileri devlete yerleştiriyor istediği gibi. İstediği gibi tüm toplumsal muhalefete rağmen bir günde o kanunu geçirebiliyor, iki günde başbakanı değiştirebiliyor.’’ ifadelerine yer verdi.

 

ÜLKEMİZDE İSTİKRAR GÖREMEDİK

 

Yüceer konuşmasını, ‘’ Peki siz sormuyor musunuz kendinize, ‘Bu sistemde neyi yapamadık da değiştirmek istiyoruz’ diye. Valla kimse istikrar falan demesin. 14 yıldır ülkemizde istikrar umudundayız ama hiç istikrar göremedik.14 yıldır Türkiye istikrarın iyisini değil hiçbir şeyini göremedi. Eğer istikrar istiyorsunuz hukuktan demokrasiden şeffaflıktan asla vazgeçmeyeceksiniz. İstikrarın yolu bu.Atatürk bir enkazdan bir cumhuriyet kurdu. Tekrar bu cumhuriyeti bir enkaza çevirmeye çalışanlara bu ülke izin vermeyecektir.’’ sözleriyle noktaladı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10