ÇOSB'den iddialı yatırımlar

Çerkezköy Haber'in gündeme dair sorularını yanıtlayan Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, termik santralden arıtma tesisine, elektrik üretiminden, elektrik ve su

Çerkezköy 17.01.2017 20:11:00 0
ÇOSB

ÇOSB OLARAK 2017’DEN  UMUTLUYUZ

 

Gazeteci Şaban Kardeş’i makamında kabul eden ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler 2017’nin hem yönetim hem de üretim acısından verimli bir yıl olacağını kaydetti. ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sözdinler, Ülke olarak zor günlerden geçtiğimizi belirterek, “ama yarın iyi olacak ümidiyle hem üretime hem yönetime hem de yaşamaya devam ediyoruz. Böyle de olması lazım. İç ve dış tehditlerin hain planları ve saldırıları canımızı yaksa da Türk milleti olarak geleceğe dair umudumuzu yitirmeden devletimiz bu şer odakları ile hukuk düzeninde mücadele ederken  biz sanayicilerde Çerkezköy'de yarattığımız istihdam ve üretimimizle 150 milyar dolar olan ülke hedefine ÇOSB olarak 3.3 milyar dolarlık hedefle katkı sağlıyoruz.

 

ÇOK ZOR GÜNLERDEN GEÇTİK

 

Sektörünün sayılı sanayicilerinden bir olarak ÇOSB yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Eyüp Sözdinler  62 yıllık yaşantısı boyunca “Bir çok darbeler gördük yaşadık ama 15 Temmuzda yaşadıklarımız sonrası milletimizin ortaya koyduğu tavır tarihte eşi benzeri görülmemiş bir tavırdır. İşte Türk milletinin demokrasiye ve özgürlüğüne olan bağlılığı bizi bir arada tutan mayadır.  15 Temmuzda ki darbe olayı başka bir ülkenin başına gelseydi bu kadar kolay altından kalkamayabilir miydi tabi ki hayır. Bu yine bizim birlik ve dirlik içerisinde vatanına sahip çıkmasından kaynaklanıyor ve bu kara günleri aştık. 2017 yılının ilk dakikalarında 39 insanımızın canını kaybettiği Reina saldırısı ile sarsıldık millet olarak üzüldük şükürler olsun ki 16. günde de olsa polisimiz o caniyi bu gün sağ ele geçirdi. Onun işbirlikçileriyle beraber arkasında hangi güçlerin olduğu da ortaya çıkarılacaktır.” dedi.

 

DOĞALGAZ’I DEPOLAMALIYIZ

 

2017 yılı dünya ekonomisinde bilhassa da Avrupa ekonomisinde daralmanın mevcut olduğunu sözlerine ekleyen Sözdinler, “O açıdan biz ihracatımızı hedeflenen 150 milyar dolar civarında tutabilirsek bu bizim için çok büyük bir başarıdır. 150 milyar dolara da Çerkezköy 3 milyar dolar civarında bir katkı sağlıyor. Hedefimiz bu 3 milyar doların altına düşmemek, mümkün olabildiğince üstüne çıkmaktır. 3,3 milyar dolarlar da tutturabilirsek, Çerkezköy OSB olarak büyük bir başarı sağlarız. Sanayicimiz elektrik kesintisiyle başladı ve büyük talihsizlikler oldu. Bir bakımdan spekülasyonlar var enerji yetmiyor dendi. Ağır kış şartlarından dolayı doğalgazda da büyük sıkıntılar yaşandı. Doğalgaz santralleri evler ısınsın diye mecburen devre dışı bırakıldı. Talebimiz biran önce alt yapılara çok önem veriyoruz ama en azından doğalgaz depolamalıyız” ifadelerini kullandı.

 

ALT YAPIMIZ YADA BAKIM ONARIMIMIZ TAM DEĞİL

 

Tuz gölünün altında bulunan depolama alanının beş yıldır ihaleye çıkarıldığını ifade eden Eyüp Sözdinler, “Türkiye’nin depolama kapasitesi bir günlük bir kapasitesi var. Doğalgaz da aksilik meydana geldiğinde açıkta kalıyoruz. Bu yüzden depolama tesislerinin biran önce yapılması lazım ki orada 3 aylık bir rezervin toplanabileceği söyleniyor. Kanada’da Sibirya’da kış daha ağır şartlarda geçiyor. Alt yapımız yada bakım onarımımız tam değil. Burada bir eksiklik var. Ağır kış şartları olsa da böyle şeylerin olmaması lazım” diye konuştu.

 

GÜNLÜK 4 MİLYON KİLOWAT GİBİ BİR SARFİYATIMIZ VAR

 

Şaban Kardeş’in ‘elektrik tüketiminiz nasıl karşılanıyor. Çerkezköy’ün birinci gündem maddesi termik santral konusu ve elektriğin karşılanması noktasında alternatif çalışmalarınız var mı?’ yönündeki sorularını da cevaplandıran ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “elektrikte günlük yaklaşık 4 milyon kilowat gibi bir sarfiyatımız var. Biz Trakya’da satılan elektriğin yüzde yirmisini kullanıyoruz. Bizim elektriğimiz bize yetiyordu. En büyük şansızlığımız İstanbul’u beslememiz oldu. Trakya’da üretilen enerji sanayimize yetiyordu” dedi.

 

SON TEKNOLOJİ İLE YAPILIRSA KARŞI ÇIKMAM

 

Termik santrale hangi yönden karşı olmadığını da açıklayan Sözdinler, “Teknolojiye uygun yapılırsa tabi ki termik santrale karşı olmam. Kömürle buhar ürettim, yani filtre sistemleri hem kuru hem ıslak arka arkaya yapılırsa ki bunun örnekleri Avrupa’da da var. Termik santralin eğer önlemleri alınırsa, kaliteli kömür kullanılırsa benim açımdan sıkıntı yok. Biz enerji bakımından dışarıya bağımlıyız. Yüzde 40 küsürünü doğalgazdan elektriğimizi temin ediyoruz ve doğalgazda da tamamen dışa bağımlıyız. Hükümetin politikası var, yerli kaynaklara yönelelim yerli üretim yapalım. Doğru bir politikadır. Kendi kaynaklarımız dururken neden dışarıya enerji parası ödeyelim. En büyük giderlerimizden biri de ithal ettiğimiz enerji gideridir. Bu teknoloji gerçekten uygulanırsa bence termik santralin yapılmasında hiçbir sakınca yoktur” açıklamasında bulundu.

 

YATAĞAN’IN DURUMU İÇLER ACISI

 

Termik santrale alternatif olarak enerji üretimleri hakkında da konuşan Sözdinler, “Akla gelen güneş, rüzgar ve termal enerjileridir. Bunları da sonuna kadar zorlamalıyız. Güneş enerjisinin yatağı da Anadolu’dur. Belirli bir alana sahip olmak lazım. Buralar da arsa metrekareleri çok yüksek olduğu için çok rantabl değil. Anadolu bölgesi güneş enerjisi üretimine çok elverişli. Bunun içinde Anadolu da bir istihdam yaratarak Bakanlığın bunun önünü açması lazım. Güneş enerjisinde bir belirsizlik var. Üretilen güneş enerjisini şu paradan alırım diyerek cazip bir hale getirilmesi gerekir. Yatırımı teşvik etmek lazım. Bugün Almanya da enerjinin yüzde 20’den fazlası güneş enerjisinden elde ediliyor. Biz niye üretmeyelim. Termik santrallerin en son teknoloji ile donatılması lazım. Yatağan’da gördük biliyoruz ki içler acısı bir durumda” dedi.

 

OSB’NİN GÜNLÜK SU TÜKETİMİ 80 BİN METREKÜP

 

Çerkezköy’ü gelecekte bekleyen tehlikelerden bir tanesinin de su olduğunu belirten Gazeteci Şaban Kardeş, “Yer altı suları çekilmekte ve sanayicilerin bir kısmı içinde su olmazsa olmazdır. Özellikle tekstilde yoğun olarak kullanılan su termik santralde de kullanılacak. OSB’nin günlük su tüketimi ne kadardır ve suyu tüketip atıyoruz. 90’lı yılarda bunun doğaya ve çevreye zararı keşfedildi. Arıtma tesisi yapıldı ve kendi bünyesinde arıtıyor. Bu suyun kazanımı için bir şeyler yapılabilir mi? Diğer yandan Kavak derede devam eden ıslah çalışmalarında 4 tane kaçak hat bulundu ve bunlarla alakalı ne gibi cezai yaptırımlarınız oldu” derken, sorulara tek tek cevap veren Eyüp Sözdinler, “günlük 80 bin metreküp ortalama su tüketiliyor. Çerkezköy’de ortalama 80 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak su tüketiyoruz. Suyun geri kazanılması her zaman mümkündür. Yeni teknolojileri inceledim ve geri kazanım mümkün ama maliyetleri çok pahalı. O suyu biz sanayici o şekilde kullandırırsak rekabet gücünü tamamen ortadan kaldırırız” ifadelerine yer verdi.

 

PROFESYONELCE GİTMİYORLAR

 

Yeni bir teknolojiyi araştırdıklarını sözlerine ekleyen Sözdinler şöyle devam etti; “Bu maliyetleri yarı yarıya indirecek maliyet gözüküyor ve öyle de olursa bizde geri kazanımı mutlaka düşünüyoruz. Kaçak hatlarla alakalı olarak bizim ceza kesmemiz gibi bir durum söz konusu yok. Onlar Atık su değil yağmur suyu hatları. Kanal bağlantı belgesi üç yılda bir veriliyor. Kontrol ediyoruz ama bir yerden yağmur suyu hattını bağlıyorlar. Bir hattan geldiğini uyardılar ve Çevre İl Müdürlüğü’ne verdik. Öbür borular ise önceden müteahhiti uyardık. Islah kapsamında bize ait olan alanı yapıp bitirdik. Müteahhitin önce derivasyon dediğimiz hattı yapıp sonra burada çalışma yapması lazım. Profesyonelce gitmiyorlar. Bu hatlar ölü ve kör hatlar, buralara girmeyin dedik. Derivasyonu yanlış yerden kazıyorlar ve önü kapalı olduğu için içinde pislik kalmış. Bizim dereye direk atık su hattımız yok. Yağmur suyu hattından kaçak vardır. Gerekli yaptırımlar uygulandı”

 

PROJEMİZ İLE ARITMA TESİSİNİN ENERJİSİNİ KENDİMİZ ÜRETECEĞİZ

 

Arıtmadan elde edilen atıkların ne yapıldığı ve Ergene eylem planının son durumu hakkında da bilgi veren Eyüp Sözdinler, “80 bin metreküp arıtma yapıyoruz. Çektiğimiz suyun yüzde yüzü arıtılıyor. Atık çamur çıkıyor ve öncelerden atık bertaraf tesislerine veriyorduk. Çamur yakma imha tesisi yapıyoruz ve kısa bir süre içinde bitecek. Bu çalışmamızda Belçikalılarla olan bir projemiz. Yakma fırınlarında tamamen bertaraf edeceğiz. Oradan çıkacak 2 megavatlık bir enerji var. Onu da arıtma tesisisin kendi enerjisini karşılayacağız. Ergene eylem planı da büyük bir hızla devam ediyor. Toplantılara bende katılıyorum ve yakından takip ediyoruz. Yüzde 24 ile en büyük hissedar biziz. Taahhüt edilen zaman da teslim edilecek. 2017 sonuna doğru Arıtma tesisinden arıttığımız sular denize gidecek. Eylem planı bir bütün. Diğer Veliköy, Velimeşe, Ergene 1-2 ve Türkgücü bunların arıtma tesisleri yapılıyor ve bağlantıları da yapılarak arıtılacaklar. Bu durum bizim dışımızda gelişiyor. Derin deşarj dediğimiz arıtılan atık suların denize verilmesi projesini yakınen takip ediyoruz. Öbür OSB’lerin arıtmaları yapıldı ne kadarını arıtabilecekler bunda da bizim yorum yapmamız mümkün değil” diye konuştu.

 

YÖNETEN ÜRETEN VE ARITAN BİR OSB VAR

 

Gazeteci Şaban Kardeş, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin yöneten üreten ve arıtan bir OSB olduğunu ifade etmesi üzerine yeniden söz alan Eyüp Sözdinler, “Yakma tesisini de açtığımızda çok daha rahat edeceğiz. Bu işi herkes yapar ama bacadan bir gram bir şey çıkmayacak. Termik santralin küçüğü gibi olacak. Birinde kömür yakılırken birinde de atık yakılacak. Çok farklı bir durum söz konusu değil” ifadelerine yer verdi.

 

YENİDEN GÜNDEME GELDİ

 

Kapaklı’ya yapılacak olan Devlet Hastanesiyle alakalı da konuşan Sözdinler, “giden Valimiz Enver Salihoğlu çok muhterem bir insandı. Burada ki hastane buraya yakışmıyor bize 50 yataklı bir hastane yapın dedikten sonra yer gösterildiği taktirde bu hastaneyi yapabileceğimizi ifade ettik. Konuşmalarda hastanenin 50’den 75’e çıkarılması gündeme geldi ve bütçemizi zorlayarak bunu yapabileceğimizi söyledik. Saray da yeni hastanenin yapıldığı ve orayı incelememizi istediler. İnceledik projeleri aldık ama bize bırakın projelendirmeyi biz yapalım dedik. Tamam denildi ve anlaştık. Şimdi ki valimiz Mehmet Ceylan ile de görüştük ve OHAL geçsin sonra bakalım denildi. Yeniden gündeme geldi” dedi.

 

SÖZÜMÜZ 75 YATAKLI HASTANE

 

Eyüp Sözdinler konuşmasının devamında ise, “yeni hastane için Yanık ünitesi ve mikro cerrahi isteriz diyince C sınıfı hastanelere verilmez dediler. Formül bulunarak Çerkezköy’e bağlı kampus gibi burası da 100 yataklı olursa A sınıfı oluyor ve bu bölümlerin açılmasına imkan doğuyor. Çerkezköy de ihtiyaç olan yanık ünitesi ile mikro cerrahisi gerekti bizde OSB olarak elimizden geleni yapacağız. Belediye bize bir yer gösterdi ve hazineye ait 30 dönümlük bir alan belirlendi. Merkezi bir yer olsun dedik ama hastaneleri şehrin göbeğinde istemiyorlarmış. Bizim sözümüz 75 ama 100’e de çıkabilir” açıklamalarına yer verdi.

 

ÖNCE MESLEK YÜKSEKOKULU ARINDAN DA ÜNİVERSİTE

 

ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, derslik sayısında yaşanan sıkıntıyla birlikte Kampüs alanına herhangi bir katkıları olup olmayacağı yönünde ki soruya da, “Bazı projelerim var ve onlar tamamlanmadan hiçbir şey yapamam. Önce kendi okulumuzu geliştireceğiz sonra da bir yüksekokul projemiz var. Namık Kemal Üniversitesi ile sürekli görüşüyoruz. Meslek yüksek okulu ve arkasında da üniversite kazandırmak istiyorum. Kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. İthalat ve ihracatta hiçbir sıkıntımız yok” dedi.

 

İLAÇ FABRİKALARI KALİTELİ HİZMET İÇİN BURAYA GELİYOR

 

İlaç fabrikalarının Çerkezköy’e gelmesinin en büyük nedeninin kaliteli hizmet olduğunu sözlerine ekleyen Sözdinler, “ÇOSB olarak gerekli denetimlerimizi yapıyoruz ve ilaç fabrikaları kadar diğer sektörlerin de cazibe merkezi haline geldik. Şu an itibariyle OSB’de 240 fabrikamız bulunuyor 18 binin bayan 52 bini de erkek olmak üzere 70 bin çalışanımız var. 15 Temmuz darbe girişimine rağmen fabrikalarımızı durdurmadan çalıştırdık. Ekonomi de ki durgunluk küçük esnaflara olduğu kadar bizlere de yansıdı ama bunu çalışanlarımıza yansıtmıyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

300 KİŞİ KAPASİTELİ KREŞ YAPILACAK

 

Eyüp Sözdinler konuşmasının sonunda ise, “Sosyal faaliyetler açısından yüzme havuzu projemiz var. OSB Müdürlüğü içinde ki sosyal alanları düzenledikten sonra desteklerimize de devam edeceğiz. Uzun yıllar amatör olarak futbol oynadım ve spor kulüplerine de elimizden gelen desteği sağlayacağız. Sosyal etkinlikleri ayda bir değil de 2-3 kere yapmaya çalışacağız. Son olarak da ÇOSB içine 300 kişi kapasiteli bir muazzam kreş kazandıracağız” dedi. 

 

Haber / Şaban KARDEŞ - Fotoğraf / Emrah ÇOĞALAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10