Söz sırası millette

Başkanlık sistemi öngören ve 18 maddeden oluşan anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamaları önceki gece tamamlandı. Meclis'e gelen bütün maddeler için tek tek yapılan oylamada çıkan karar 'â??

23.01.2017 00:07:00 0
Söz sırası millette

BÜTÜN MADDELER 330'UN ÜZERİNDE OY ALDI

 

Anayasa değişiklik teklifi birinci tur görüşmeleri 9 Ocak Pazartesi Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başlamış ve 7 gün sürmüştü. 18 maddeden oluşan paketin ilk tur oylamalarında bütün maddeler 330'un üzerinde oy almış ve ilk turun tamamlanmasıyla verilen iki günlük aranın ardından 2. tur oylamalarına 18 Ocak Çarşamba günü başlanmıştı.

 

ANAYASA METNİ CUMHURBAŞKANININ ONAYINA SUNULACAK

 

18 Ocak Çarşamba günü başlayan 2. tur oylamaları da önceki gece tamamlandı ve bütün maddeler için sınır olan 330'un üzerinde oy çıktı. Bundan sonraki süreçte, Meclis Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğü, Anayasa değişikliği metni üzerinde teknik inceleme ve redaksiyon çalışması yapacak. Bu incelemeden sonra Anayasa metni Cumhurbaşkanının onayına sunulacak. Elde edilen bilgilere göre referandum en erken 26 Mart en geç ise 16 Nisan tarihinde yapılacak. Teklifin halk oylamasında kabul edilmiş olarak sayılması için de kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasının ‘’evet’’ olması gerekiyor.

 

KARAR MİLLETİNDİR

 

Teklifin Meclis'ten geçmesinin ardından konuşan Başbakan Binali Yıldırım, halk oylamasının sonucunda teklifin geçeceğine inandığını belirterek, ‘’ Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerini yaptık. Değişikliği gerçekleştirecek olan aziz Türk milletidir. Vekiller olarak bize verilen görevi yaptık. Şimdi söz, karar milletindir. Yetki milletindir, mühür milletin elindedir. Milletimiz bu konuda son sözü söyleyecek son kararı verecektir. Türk milleti cumhuriyete cumhuriyetin değer ve kazanımlarına aşık bir millettir. BU aziz millet 23 Nisan 1920’de bu yüce Meclis’i kurmuştur. Kahramanca bir kurtuluş mücadelesi verdi. İstiklalin kendisi kazandı. 29 Ekim 1923’te cumhuriyeti ilan etti, sahip çıktı, korudu kolladı büyüterek bugünlere getirdi. 15 Temmuz gecesi bu necip millet Gazi Meclis’i ile birlikte hükümeti, devleti, ülkesini, canı pahasına korudu, dünyanın hayranlığını kazandı. Sandık her önüne geldiğinde en doğru kararı verdi millet. Millet bu anayasa değişikliği konusunda da en doğru kararı mutlaka verecektir. Milletimiz sandığa gidecek aklıyla, vicdanıyla oy kullanacak. Türkiye için en doğru tercihi yapacaktır. Milletin vereceği karar en isabetli karar olacaktır. Millet her şeyin en iyisini bilendir.’’ dedi.

 

DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN ORTAK GÖREVİ

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise ‘’ Saraydan alınıp millete verilen yetki bu değişiklikle tekrar milletten alınıp saraya veriliyor. Geldiğimiz nokta kocaman bir U dönüşü. Bütün vatandaşlara sesleniyorum: Demokrasiye sahip çıkmak hepimizin ortak görevidir. Bu ülkede huzur içinde birlikte yaşamak ve bu iradeyi göstermek hepimizin ortak görevidir. Saat 04.30. Hep birlikte sokak sokak gezeceğiz. Gerçekleri milletimize anlatacağız. Siz taraflı bir cumhurbaşkanı mı yoksa tarafsız bir cumhurbaşkanı mı istiyorsunuz? Siz camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girsin mi girmesin mi istiyorsunuz? Biz camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girmesin istiyoruz. Referandumda hayır diyeceğiz. Vatan ve milletimiz için. TBMM'de yapılan bu hatayı milletimiz kesinlikle düzeltecektir. Hep birlikte tarafsız bir cumhurbaşkanı oluncaya kadar, milletin iradesi parlamentoya yansıyıncaya kadar, yasakların olmadığı bir Türkiye ayağa kaldırıncaya kadar mücadele edeceğiz. Mücadelemiz hayırlı olsun.’’şeklinde konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10