Mübadele konulu sempozyum düzenlendi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin pazartesi günü başlayan ve bugün sona erecek olan ''Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94. Yılı Anma Etkinlikleri'' törenleri kapsamınd

Tekirdağ 31.01.2017 19:40:00 0
Mübadele konulu sempozyum düzenlendi

SEMPOZYUM DÜZENLENDİ

 

Yılmaz İçöz Sahnesinde düzenlenen sempozyuma Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Süleymanpaşa Kaymakamı Arslan Yurt, İstanbul Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Tekirdağ İlçe Belediye Başkanları, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Oral Karakaya, Genel Sekreter Yardımcıları, siyasi partilerin il ve ilçe temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

TEKİRDAĞ ÖNEMLİ MÜBADİL KENTLERİNDEN BİRİ

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka mübadele tarihi ve sempozyum hakkında bilgiler verdi. Dodurka, "Bilindiği gibi Tekirdağ önemli mübadil kentlerinden biri. Tekirdağ'a gelen 35 bin mübadil Türkiye'ye gelen mübadillerin 10'da 1'ini oluşturmaktadır. O zamanki yerli nüfusun azlığını göz önünde bulundurursak, bu kadar büyük bir sayının Tekirdağ kültürünün oluşmasında büyük etkileri olmuştur. Aynı durum Yunanistan'a göç eden ve nüfusun yaklaşık olarak 3'te 1'ini oluşturan mübadiller için de geçerlidir. Dolayısıyla mübadiller iki toplumun da siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel dokusunu bir şekilde etkilemişlerdir. Ayrıca günümüzde iki toplumun ortak yanlarının bu kadar çok olmasında bu kültürel mirasın büyük payı vardır." dedi.

 

DERİNLEMESİNE İNCELENMESİ GEREKEN BİR KONU

 

Prof. Dr. Tamer Dodurka'nın ardından konuşan Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler ise "Bu sempozyum Türkiye'de Uluslararası yapılan 3. Sempozyum. İlk defa bir mübadil kentinde yapılmasında katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Mübadele Türkiye'de çok fazla konuşulmamış ve incelenmemiş. Biz bu işe başladığımızda elimizde Kemal Arı Hocanın doktora tezi vardı. Konu sadece mübadele, sosyal,  kültürel, ekonomik ve mimari miras anlamında da çok derinlemesine incelenmesi gereken bir konu. Ben bugün burada bizleri bir araya getiren, emek veren herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

 

ÇOK ACILAR YAŞANDI

 

Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler'in ardından söz alan Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Sosyal, "Daha önceki konuşmalarda da belirtildiği gibi çok acılar yaşandı. Burada bunu hatırlamak, iki kültürün kaybolan değerlerini, yaşanan öykülerini yazılı hale getirmek gelecek nesillere aktarılmasına büyük bir katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

 

EN GÜZEL TOPRAKLARDA YAŞIYORUZ

 

İşler'in ardından konuşma yapan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ise, "Aslında Allah'ın bize bahşettiği en güzel topraklarda yaşıyoruz. Yaşadığımız topraklar dünyada bir geçiş güzergahı üzerinde yer alıyor. Bu nedenle mutlu anlara tanıklık etse de zaman zaman hüzünleri de beraberinde getiren topraklardır. Bir şehrin kültürü onun coğrafi yapısından gelen varlığıdır. Bu varlığa sahip çıkmak da bizlerin en önemli görevlerindendir." dedi. Eşkinat sözlerini Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" sözüyle noktaladı.

 

İLİŞKİLERİMİZİ BİRLEŞTİRDİĞİMİZDE ACILARI EN AZA İNDİRGEMİŞ OLACAĞIZ

 

Programda söz alan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise "Türk toplumu Anadolu'ya gelene kadar çok fazla göç yapmış, buradan da çok fazla göç vermiştir. Bizler birbirimizle olan ilişkilerimizi birleştirdiğimizde inanın o dönemde çekilen acıları en aza indirgemiş olacağız. Hiçbir insan durup dururken yaşadıkları topraklardan gitmek istemezler. Son zamanlarda yaşanan sıkıntılar da bütün bunlara bir örnek teşkil etmektedir. Bizler birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek her türlü kötülük bu kenetlenmenin dışında kalacaktır." dedi.

 

SIKINTILARI HİÇBİR ZAMAN UNUTMADIK

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, " Hayatı savaşlarla geçen ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi `Yurtta Sulh Cihanda Sulh' sözünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Bu bölgede gezdiğiniz zaman Allah'ın bütün tabi güzellikleriyle bize bahşettiği bir bölge. Mübadele döneminde bu eşsiz güzelliklere sahip olan bölgede yaşanan sıkıntıları hiçbir zaman unutmadık. Burada bir zamanlar Musevilerin, Macarların ve İtalyanların oluşturduğu bir kültür mozaiği vardı. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak 94 yıl sonra mübadele konulu bu önemli sempozyumu düzenlemenin gururu içerisindeyim. Bu sempozyum sonrasında elde edilecek bilimsel yayınlar tarihimize ışık tutacaktır. Mübadeleler, zorunlu göçler, savaşlar olmasın. Dünya mutlu insanların yaşadığı ülkelerin olduğu bir dünya olsun." açıklamasında bulundu.

 

ACILARIN TEKRAR YAŞANMAMASINA KATKIDA BULUNMAK ZORUNDAYIZ

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da programda konuşma yaparak, "Bu sempozyumların, toplantıların yaşanan acıların bir daha yaşanmamasına vesile olmasını diliyorum. Bundan 94 yıl önce yıllarca yan yana yaşamış insanlar, birbirlerinden ve yaşadıkları topraklardan ayrılmak zorunda kalmışlar. Bizler de bu yaşananları unutmayıp, tarihe not düşüp gelecek nesillere aktararak bu acıların tekrar yaşanmamasına katkıda bulunmak zorundayız. Bunun için bu tür programlar, sempozyumlar çok değerli ve önemlidir. Bu vesileyle bu sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'a teşekkür ediyorum." dedi.

 

DERCEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

Konuşmaların ardından "Uluslararası Mübadele Sempozyumu ve Mübadelenin 94. Yılı Anma Etkinlikleri" kapsamında düzenlenen Mübadele Konulu Öykü Yazma Yarışmasında dereceye giren yarışmacılara ödülleri verildi.

 

KATILIMCILAR BİLGİLENDİRİLDİ

 

Ödül töreni sonrası sempozyumun açılış oturumunda Prof. Dr. Paschalis Kitromilidies ve Prof. Dr. Kemal Arı'nın konuşmalarının ardından birinci oturumda; Oturum Başkanı Prof. Dr. Tamer Dodurka "Mübadele ve Diplomasi", Prof. Dr. Serhat Güvenç "Bir Yapıcı Belirsizlik Metni Olarak Lozan ve Nüfus Mübadelesi", Prof. Dr. Onur Yıldırım "Stephen Pericles Ladas And The Making Of The Master Narrative Of The 1923 Greco-Turkish Exchange Of Populations", Dr. Resul Yavuz "Lozan Barış Antlaşmasına Giden Süreçte Mübadele İle İlgili İngiltere'nin Görüş ve Tezleri", Ömer Oğuzhan Koç "Lozan Antlaşması Döneminde Amerikan Gazetelerinde Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ve İzlenimleri", Doç. Dr. Cavid Qasımov "Rus Tarihçilerin Akademik Çalışmalarında Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi" konularında, katılımcıları bilgilendirdi.

 

SORULAR CEVAPLANDI

 

2. Oturumda ise; Prof. Dr. Elçin Macar " İki Dünya Savaşı Arasında Avrupa'daki Nüfus Hareketleri ve Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi", Yrd. Doç. Dr. Vemund Aarbakke "From Empıre To Nation- Redefining Modes Of Belonging", Doç. Dr. H. Veli Aydın "Balkan Savaşlarından Mübadeleye Serezli Muhacirler", Yorgo Limantzakis "The First Talks Of A Greek-Turkish Population Exchange in 1914 and The Political And Military Reasons Behind it" ve Öğr. Gör. Nuran Koltuk "1913 İstanbul Antlaşması ve Osmanlı-Bulgar Nüfus Mübadelesi" konularında konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçilerek katılımcıların soruları yanıtlandı.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10