Yüceer: Türkiye uçuruma sürükleniyor

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Cumartesi günü saat 13:00'te Radyo Haber, T Haber ve Çerkezköy Haber Gazetesi'nin ortaklığında canlı olarak yayınlanan Gündem Özel'de Gazete

Çerkezköy 5.02.2017 16:27:00 0
Yüceer: Türkiye uçuruma sürükleniyor

106. 9 frekansıyla yayın yapan bölgenin güçlü sesi Radyo Haber'in Gündem Özel programına konuk olan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, ülke gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu; Gazeteci Şaban Kardeş’in gündeme dair sorularını yanıtladı. Anayasa değişiklik teklifi ve referandum sürecine dair açıklamalarda bulunan Milletvekili Yüceer, ‘’Anayasalar toplumsal uzlaşı metinleridir. Toplumun her kesiminin görüşünün alınması gereken metinlerdir. Bizler de darbe anayasası istemeyiz, bu konuda hemfikiriz. Fakat baktığımız zaman önümüze sunulan maddeler tamamıyla bir dayatmanın ürünüdür. Bunun sivil bir anayasa olduğunu söyleyemezsiniz. Boş kağıda atılan imzalarla, aklını ipotek ettiren vekillerin oylarını satışa sunduğu bir panayır alanı ile ve bilimden uzak, hukukçuların görüşü alınmamış bir anayasa tamamıyla dayatma ve meşruluğu bulunmayan bir anayasadır. Kadın vekillerin dahi kavga ettiği, engelli vekilimizin yerde sürüklendiği, basın mensuplarının meclise alınmadığı; 330'u kavgayla geçmeye çalışan bir ortam gördük.’’ dedi.

 

MUHALEFETİ SİNDİRMEYE ÇALIŞTILAR

 

Türkiye’nin sorunlar yumağı haline geldiğini söyleyen CHP’li Yüceer, ‘’İstikrarsızlık ve kaos sorunu var. Aklını ipotek ettirmiş insanlar bir anda kendi halkına silah sıkar, kendi meclisini bombalar haldeyken buldular kendilerini. Bize düşen 15 Temmuz'u iyi okumaktı. Demokrasimizdeki eksikliği düzelteceğimize birileri 15 Temmuz için ‘Bu Allah'ın bir lütfudur’ dediler. Gazeteciler derdest edildi, günahsız binlerce insan FETÖ yaftası ile hapse mahkum edildi. Böylelikle muhalefeti sindirmeye çalıştılar. Yeni Kapı ruhunu miting alanında dahi yakalayamadık bırakın sonrasını.’’ diye konuştu.

 

AK PARTİ İKTİDAR OLDUĞUNDA PKK TERÖRÜ DURMAK ÜZERİYDİ

 

‘’Bir tek şehidimiz vicdanımızı yüreğimizi sızlatıyor.’’ diyen Yüceer, ‘’Bunun için politika üretirken işin içine politik hesap koyarsanız olmaz. 2002'de AK Parti iktidar olduğunda pkk terörü durmak üzereydi ne olduysa terör arttı. Kişisel kariyerimiz için memleketin sorunlarını görmezden gelemeyiz. Keşke eleştirilerimizde haklı olmasaydık. Kişisel kariyer hesaplarınız için Oslo'da, Habur'da ve Dolmabahçe'de o pozları verdiniz; o gün onlarla aynı mutabakata imza attınız. Terör işin içinden çıkılmaz boyutta. Hendekler kazılırken CHP mi iktidardaydı? Fransa'da bomba patladı 'Sizin istihbaratınız ne işe yarar?' dedi.  Her hafta bomba patlıyor asıl senin istihbaratın nerede?’’ ifadelerini kullandı.

 

MİLLETVEKİLLERİ KUKLA POZİSYONUNDA KALACAK

 

Parlamenter sistem ile başkanlık sistemini karşılaştıran Yüceer, parlamenter sistemde hükümeti denetleyecek sistem olan muhalefetin gensoru önergeleri ile bakan ve hükümeti denetleyebilme hakkı varken, başkanlık sisteminde milletvekillerinin kukla pozisyonda kalacağını söyledi. Meclise getirilen teklifte padişahlıkta olmayan şeyler olduğunu söyleyen Yüceer, ‘’Yetki 80 milyondan alınıp 1 kişiye veriliyor. Kuvvetler ayrılığının tamamen ortadan kalktığı, otoriterliğin arttığı bu kaçınılmaz son; denetleme yok fren yok gibi unsurları barındıran muhalefeti yok etme amacı taşıyor. Başkanın keyfilikle meclisi feshetme hakkı var. Seçim kampanyasını da genel başkan olarak o yapıyor, çok saçma.’’ dedi.

 

SÖZLÜ SORU ÖNERGESİNİ BİLE KALDIRIYOR

 

Yüceer, Anayasa değişikliği teklifi içersinde yer alan başkanın meclisi feshetme yetkisinin kabul edilemez olduğunu belirterek, ‘’Vekilin sayısını arttırırken meclisi feshediyorsunuz. Vekiller her şeye yetişemiyor diye bir şey olsa amenna ama gensoru veremiyor, denetleyemiyoruz bu sistemde. Yasama yetkimi kullandığımda başkan iki dudağının ağzından çıkacak kararla veto edebiliyor. Bütçe yapma hakkını benden alıp kendisi yapıyor. Sözlü soru önergesini bile kaldırıyor. Ben sadece seyirci olarak kalıyorum.’’ dedi.

 

EKONOMİK İSTİKRAR İŞÇİNİN KALKINMASI DEMEKTİR

 

Türkiye’nin şu anda gri renkte olduğunu ve aydınlık göremediğini söyleyen Yüceer, ‘’3 para kurumu  'yatırım yapılamaz ülke' diye açıklama yaptı. Dolar 4 TL'ye dayanmış durumda. Hayvancılık, çiftçilik bitmiş, dış politikada köşeye sıkıştırılmış durumdayız. Irak Türkiye'yi işgalci olarak nitelendirdi. 15 yıllık AK Parti iktidarında ellerine yüzlerine bulaştırmadıkları bir şey kalmadı. 330, 7 milyar dolar dış para girmiş bu ülkeye ve bunu kullanmışlar. Sümerbank, Etibank, Demir yoları, Tekel bunları haraç mezat sattılar 70 milyar dolarlık özelleştirmeden para elde ettiler. İşsizlik yüzde 20'ye dayanmış, sadece devlet ihaleleri var. Bunların hepsi yapımcı firmaya belli bir gelir miktarı önerilerek ve garanti edilerek, sizin benim ödediğim vergilere yüklenerek yapılmış şeyler. Köprüden geçsek de geçmesek de onun parasını ödüyoruz. Ekonomik istikrar ayakkabı kutularındaki para değil, işçinin kalkınması demektir. 101 bin 600'ün üzerinde esnaf kepenk kapattı, Tekel yandaşlara 292 milyon dolara satıldı, 7 yıl sonra 2,9 milyar dolara satıldı.’’ diye konuştu.

 

EN BÜYÜK YOLSUZLUĞU KENDİLERİ YAPTI

 

Yüceer, 2002 yılında AK Parti'nin iktidara geldikten sonra çıkarttığı bir kısım yasaları desteklediklerini ardından bu çıkan yasaların devamı gelmediği için bir hükmü kalmadığını belirterek, ‘’2002'de iktidara geldiklerinde 3Y'yi kaldıracağız dediler. Yasakları konuşmak bile yasaklanır bir hale geldik, yolsuzluğu bitireceğiz dediler en büyük yolsuzluğu kendileri yaptılar, yoksulluğu bitireceğiz dediler 6 milyon işsiz var. Şu an geldiğimiz nokta itibariyle kaybettiklerimiz çok fazla. Türkiye uçuruma sürükleniyor, bunu görüp de söylememek vatana ihanettir. Gerçekten halkımla üzüm yemek istiyorum amacımız bağcıyı dövmek değil.’’ dedi.

 

TEKİRDAĞ ÜRETEN BİR ŞEHİR

 

Tekirdağ'ın büyükşehir olma sürecinde eleştirileri olduğunu söyleyen Yüceer, ‘’Buranın kendi dinamikleri coğrafyası farklıdır. Ekonomi tarıma da dayanıyor. Bu kadar olumsuzluğa rağmen üretmeye çalışıyor. Meralarımız imara açmayın dedik, yerel dinamiklere neden sormuyorsunuz? Bürokratların yazmasıyla bir gecede oldu hatta yönetmelik 1 yıl sonra çıktı. Tekirdağ 7/24 çalışan, üreten bir şehir. Çok ciddi firmalara ev sahipliği yapan bir kent, çalışan nüfusa sahip, en fazla genç dinamik göç alanı. Fakat bunlara rağmen Çerkezköy en az toprağı olan ilçe. Ama en fazla göç alan ilçe. Tekirdağ'ın bir diğer sorunu da vergide ilk 10'dayız ama ödediğimiz vergiden almaya gelince son 10'dayız. Sivas'a Erzurum'a baktım bizden çok ödenek alıyor. Bu tüm siyasilerin, STK'ların ayıbıdır.’’ açıklamasında bulundu.

 

TRAKYA’DA YOK ETME ÇABASI VAR

 

Çerkezköy'e yapılmak istenen termik santralle ilgili de konuşan Yüceer, ‘’Kamu üstün yararı gerekçe gösterilerek ÇED raporu göz ardı edildi. Taş ocakları, 3. köprü bahanesiyle orman kesildi, böyle bir mantık olabilir mi? Trakya'da gerçekten bir yağma, yok etme çabası var. Topraklarımızın üretim alanlarına yakın olması, İstanbul ve Avrupa'ya yakın olması birilerinin iştahını kabartıyor. Safaalan'da millete küfreden yandaş firma var. Tüm dünya ekonomi ve ekolojiyi bir denge içinde yürütürken siz daha Ergene'yi bitiremediniz. İgneada'da nükleer santral diyorlar şimdi de. Sen enerji ürettin de bana mı üretiyorsun? Benim cebimden çıkan para daha mı azalacak? Biz fabrikaların kapısı kapatılsın demiyoruz, illa ki fabrikanın olduğu yerde kirlilik olacak ama denetim yapamıyoruz. AK Partili vekillerle bir görüşmemiz oldu ama ikinci bir değerlendirme yapmadık. İgneada'ya nükleer santral kurulunca kim yaşayacak o güzelim yerde? ‘’diye sordu.

 

KİŞİSEL SORUNUM YOK

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a 10 üzerinde 9 puan veren Yüceer, Akay ile aralarında bir gerginlik olup olmadığıyla ilgili, ‘’ Siyasi yoldaşlık yapıyoruz, kişisel olarak muhakkak ki daha çok sevdiğimiz insanlar vardır, ama bizim öyle limoni olma gibi şansımız olamaz. Rakip olduğumuz yerler olmuştur, ama limonilik diye bir şey olamaz. Seçimlerde bir günde 3 ayrı ilçede miting yaptım. Kimseyi kimseden ayırt edemem, özellikle örgütlerimizin çok yoğun desteği var. Fikir ayrılıkları  aile içinde oluyor ama kişisel hiçbir sorunumuz yok.’’ dedi.

 

Haber / Pınar SANCAR

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10