Romanların sorunları çalıştayda konuşuldu

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Tekirdağ Roman Dernekleri Birliği tarafından önceki gün ''Dünden Bugüne Tekirdağ'daki Roman Toplumu Sorunları ve Çözümleri'' konulu roman

Tekirdağ 6.02.2017 19:40:00 0
Romanların sorunları çalıştayda konuşuldu

2 BİN ROMAN VATANDAŞI KATILDI

 

Süleymanpaşa’da bir düğün salonunda gerçekleştirilen roman çalıştayına Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, siyasi parti temsilcileri, ilçe belediye başkanları, Tekirdağ ve diğer illerden gelen roman dernekleri başkanları ve kentte yaşayan yaklaşık 2 bine yakın roman vatandaşı katıldı.

 

ROMANLARIN SORUNLARI KONUŞULDU

 

Kentte yaşayan romanların sorunlarının konuşulduğu toplantıda CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, amaçlarının olumsuz etki yapan bütün sıkıntıları incelemek olduğunu söyledi. Purçu, ‘’Bu bağlamda Büyükşehir Belediyemiz, ilgili birimler ve ilgili dernekler böyle bir çalışma yaptı. Bugün buradaki maksadımız roman derneklerin büyükşehir belediyemizle birlikte ortaya çıkardıkları sorunları gün yüzüne çıkarmak, basınla paylaşmak. Burada bu sorunları paylaşarak, hangi çözüm yolları bulunabilir bu sorunlara, roman vatandaşlarımızın sorunları nasıl çözülebilir. Dolayısıyla mesele açık ve net şudur ki, bizim sorunlarımızın herkesin bilmesini sağlamak. Buradaki gayretimiz, maksadımız budur.’’ dedi.

 

BUNU SADECE ROMAN VATANDAŞLARIMIZ BAŞARDI

 

‘’Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yoksullukla zor şartlarda yaşayıp da vatanına milletine ihanet etmeyen topluluk yoktur, bunu sadece roman vatandaşlarımız başarmıştır.’’ diyen Purçu, ‘’Bundan yirmi yıl önce sepetçilik, kalaycılık, bohçacılık gibi geçerli mesleklerimiz vardı. Günümüzde bu mesleklerin hiçbiri kalmadı. Şu an nitelikli, eğitimli, mesleki bilgisi olan insana ihtiyaç var.  Bu nedenle ne kadar zorluk içinde dahi olsanız çocuklarınızı okutmak için çaba göstermelisiniz. Değişimin bir anda olmasını bekleyemeyiz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimizin çok güzel şeyler yapacağına inanıyorum. Birlikte çok şey başaracağız.’’ diye konuştu.

 

ROMAN VATANDAŞLARIMIZIN DİĞER VATANDAŞLARIMIZDAN HİÇBİR FARKI YOKTUR

 

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da yaklaşık 3 ay önce Tekirdağ’daki roman dernekleriyle bir araya gelmeye başladıklarını belirterek, ‘’Roman vatandaşlarımızın yaşadıkları istihdam, barınma, eğitim ve sağlık gibi hayati önem arz eden sorunlarını konuşmak, tartışmak ve çözüm oluşturmak üzere 2. buluşmamızı düzenledik.  Güzel şehrimiz Tekirdağ'da birçok Roman vatandaşımıza ev sahipliği yapıyor. Dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biri olan Roman vatandaşlarımız geleneklerini ve göreneklerini korumayı başarmış, toplumda özel ve önemli bir yer edinmiştir. Diğer mahallelerde hangi hizmetler varsa roman mahallerinde de aynısı olacaktır. Roman kardeşlerimden tek isteğim her zaman birlik beraberlik içinde olmalarıdır. Romanların yaşam standartlarını yükseltmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Biz roman vatandaşlarımızı hiçbir zaman ikinci Sınıf vatandaş olarak görmedik, diğer vatandaşlarımızdan hiçbir farkı yoktur. Ben Roman kardeşlerimle komşuluk yaptım. Ailece görüştük, aynı sofradan yemek yedik. Sorunlarını benden daha iyi kimse anlayamaz. Eksikliklerin üzerine ivedilikle yoğunlaşacağız. Buraya gelip bu toplantıya büyük katılım göstermeniz de sorunlarınıza sahip çıktığınızın göstergesidir.’’ dedi.

 

ROMAN KARDEŞLERİMİZİ İSTİHDAM EDEBİLMENİN YOLLARINI ARIYORUZ

 

Programda yaptığı konuşmasında romanların en önemli sorunlarından birinin sağlıktan faydalanma ve istihdam sorunu olduğunu söyleyen Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel ise ‘’Tekirdağ'da yaşayan Roman kardeşlerimizin birçok sorunu ile Ak Parti olarak birebir zaten ilgileniyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile Roman kardeşlerimizin yaşadıkları yerler ile ilgili görüşmelerimiz oldu. Kardeşlerimizin yaşadıkları yerlerin daha güzel yaşanılabilir yerler olması ve çevre düzenlemesi ve çevre temizliği ile alakalı belediyemizle birlikte çalışmalar yapıyoruz. Bildiğiniz üzere bölgemizde iş olanakları kısıtlı bu nedenle roman kardeşlerimizi istihdam edebilmenin yollarını arıyoruz. Onları üretimin içerisine dahil edebileceğimiz projeler geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuda Ak Parti olarak yerel yönetimlerimizle ortak hareket etmeye hazırız.’’ diye konuştu.

 

ÜMMİYE KONSER VERDİ

 

Roman vatandaşların sorunlarının konuşulduğu program öncesi, roman havaları çalınırken, yine Romanlardan oluşan mehteran takımı gösteri yaptı. Romanların yakından tanıdığı Roman sanatçı Ümmiye de katılanlara neşeli dakikalar yaşatırken Roman Halk Dansları ekibinin gösterisi de ilgiyle izlendi.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10