Fon Değil İpotek Listesi

SP Çerkezköy İlçe Başkanı Mehmet Kalyon uygulamaya bir süre önce giren Varlık Fonu'nun fon değil ipotek listesi olduğunu öne sürdü.

Çerkezköy 12.02.2017 20:26:00 0
Fon Değil İpotek Listesi

Ülke genelinde çok geniş kesimlerce tartışılan, Hükümet tarafından bir süre önce uygulamaya konulan Varlık Fonu, Saadet Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Mehmet Kalyon tarafından eleştirildi. Ortada bir fonun olmadığını kaydedip uygulamayı, “İpotek Listesi” diye tanımlayan Kalyon, “Maalesef ülkenin bugüne kadar birikimlerini bundan sonra alacakları borçlara karşı teminat olarak göstermek hatta ve hatta ipotek etme anlamına geliyor” dedi.

 

SU KAYNAKLARININ DEVRİNE NASIL RAZI OLUNABİLİR

 

Kalyon, Varlık Fonu ile bağlantılı olarak ciddi bir endişeyi de şu cümlelerle gündeme taşıdı: “Yapılan anlaşmalar var. O anlaşmaların içinde Fırat ve Dicle havzasıile ilgili madde var. Anlaşma maddesinde ‘Türkiye Ortadoğu’nun en zengin su kaynaklarına sahip ülkesidir. İsrail’in ve komşularının bu su imkânlarından eşit şekilde yararlanabilmesi için bu havzaların üzerindeki tesislerle uluslararası bir yönetime devri gündeme gelecektir’ deniyor. Ben hep merak ediyordum bunu nasıl yapacaklar. Nasıl olur da Türkiye en önemli iki su kaynağının devrine razı olabilir. Şu fon lafı çıkınca yüreğime bir sızı indi.”

 

FON DEYİNCE NAKİT KAYNAK GELİR, BU YOK

 

Ülkenin en büyük kamu kuruluşlarının Varlık Fonu’na devredilmesini de değerlendiren Kalyon “Aslında bu kanun geçen yıl çıktı. Biraz da 15 Temmuz’un hengâmesi arasına denk geldiği için ne yazık ki Meclis’te de doğru dürüst bir görüşme sahnelenemedi. Fon deyince aklıma nakit kaynak gelir. Onun için de varlık fonları bütçesi fazla veren veya çok kıymetli madenleri olup da bunu pazarlayan böylece elinde ne yapacağını bilmediği nakit kaynağı olan ülkeler bunu oluşturuyor. Elimizde petrol var, gelir sağlıyoruz ne yapacağız. Madenlerimiz var, gelir sağlıyoruz, ne yapacağız. Hep bu esasa dayanmıştır. Dünyada ilk defa böyle bir imkân olmadan böyle bir fon oluşturuluyor. Bu bir fon değil, maalesef iflas etmiş ülkenin bugüne kadar ki birikimlerini bundan sonra alacakları borçlara karşı teminat olarak göstermek hatta ve hatta ipotek etmek anlamına geliyor” dedi.

 

DENETİM SAF DIŞI EDİLİYOR

 

Kalyon, Varlık Fonu’na devredilen kurumların isimlerini de bir bir sayarak, daha buraya hangi kurumların katılacağının da bilinmediğini söyledi. Kalyon, “Hükümet maalesef yeni oluşturduğu her müessese ve kurumda denetimi saf dışı etmeye çalışıyor. ‘Efendim denetim var’. Sen kendi kendine bir denetim yapıyorsan ben buna denetim diyemem ki. Bizde kurulu müesseslerimiz var. En önemlisi Sayıştay’dır. Osmanlı döneminden kalmıştır. Bir kurumu Sayıştay denetiminden uzak tutuyorsanız, o zaman ciddi manada orada bir denetim olduğunu söylemek mümkün olmaz” eleştirisini dile getirdi.

 

YERALTI KAYNAKLARI BAŞKALARINA TAHSİS EDİLEBİLECEK

 

Varlık Fonu’na “Böyle bir fon olmaz, bu bir ipotek listesi” diyen Kalyon şunları söyledi: “Hangi müesseslerimizi yarın alacağımız borçlara karşı teminat olarak gösteririzin listesine fon demişler. Bu borçlar için teminat, ipotek edilecek malların listesinden başka hiçbir şey değil. Hangi müesseslerini buraya devredileceği tamamen Bakanlar Kurulu’na bırakılmış. Eskiden Ziraat Bankası’nı özelleştirmek isteseydiniz, Meclis’e götürmeniz gerekirdi. Şimdi buna ihtiyaç yok. Yarın bu fonun kapsamı içine hangi kurumların gireceğini kimse bilmiyor.

 

TÜM KIYMET VERDİKLERİMİZ ELDEN ÇIKAR

 

Dünyadaki en büyük bor rezervi Türkiye de. Özelleştirilmemesi için kanunlar var. Şimdi ne olacak. Buraya devredildi. Yeri gelecek tek kelime edilmeden bor madenleri başkalarına tahsis edilebilecek, peşkeş çekilebilecek. Kimsenin ruhu da duymayacak. Böyle bir çalışmaya rıza göstermemiz, mümkün değil. Bu fon düzgün kullanılırsa fayda getirebilir, ancak hükümetin ekonomi politikalarını sil baştan yeniden tanzim etmesi şartıyla. Artık parayı toprağa gömmekten vazgeçerlerse… Yeni alacakları borçları o borcu ödeyecek olan yatırımlara tahsis ederlerse o zaman bu faydalı bir fon olabilir. Bu Varlık Fonu’nun ümit ederim ki, düzgün işlemesini Hükümet sağlar. Eğer sağlamazsa ülkede kıymet verdiğimiz ne varsa tamamen elimizden çıkar”

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10