Bunun Hesabını Halk da Soracak

Çerkezköy'deki pis kokunun altından ihanet boyutlarını sorgulayan sabotaj çıktı. Hesabını yargıda sadece kamu değil halk da sormaya hazırlanıyor.

Çerkezköy 15.02.2017 20:38:00 0
Bunun Hesabını Halk da Soracak

11 gündür Çerkezköy'ü etkisi altına alan kötü kokunun failleri belli oldu. Dün İlçe Kaymakamlığı binasında kurulan kriz masasında yapılan toplantı sonrası ardı ardına gelen kritik açıklamalarda, emniyet mensuplarının 11 günlük MOBESE kayıtlarını incelemesi sonrası Çerkezköy'de üretim yapan bir tekstil fabrikasının kimyasal atığını almak üzere Tuzla'dan gelen iki aracın, atığı Gebze'deki imha alanına götürmek yerine Çerkezköy ilçe sınırlarında bulunan kanalizasyon hattına kaçak olarak deşarj ettikleri MOBESE görüntülerine yansıdı. İhanet boyutlarını sorgulayan sabotaja ilişkin olarak kamunun yanı sıra halk da davacı olmaya hazırlanıyor. Bu yapılan, yapanın yanına kar kalmayacak.

 

KRİZ MASASI TOPLANDI

 

Çerkezköy Kaymakamlığı'nda Çerkezköy İlçe Kaymakamı Atilla Selami Abban başkanlığında, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediyesi Başkanı Vahap Akay ve TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa'nın katılımıyla kurulan kriz masası toplantısınınardından açıklamalarda bulunuldu.Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İşletmesi Genel Müdürü Şafak Başak, "TESKİ’NİN fabrika denetimi yapma hakkı yok ve bir takım şüpheler vardı. Emniyetimizde konuyu çözme konusunda önemli adımlar attı. TESKİ'ye düşen görev: okulla ilgili çalışmaları yapmak ve kokuyu gidermek için gayret göstermek olacak. Burada TESKİ’de mağdur ve hukuken bu işin peşini bırakmayacağız. Bu tür şeylerin olmaması için bütün birimlerin tedbir alması gerekiyor. Kaynaklanan havanın hakkında TESKİ olarak kendi kanal hatlarımızda olan zararın giderilmesi için çalışma yürütüyoruz" diye konuştu.

 

BU YAPILAN VATAN HAİNLİĞİDİR

 

Toplantı sonrası bir hayli sinirli olduğu gözlenen CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer olayın başladığı andan itibaren mülki amirlerle görüşme içersinde olduklarını kaydederek, "Yaklaşık on gün önce başlayan bu koku için o noktaya gitmiştik. Logarın kapağını açıp oradan kaçak yola boşaltarak bu maddeleri bertaraf edemezsiniz. Bu küstahlığın ötesinde vatan hainliğidir. İnsanların canına ve sağlığına kastedilmiştir. Siz bunu logara dökerek bertaraf edemezsiniz.Geldiğimiz noktada bu kadarına cüret etmek ‘yok artık’ dedirtti. Konunun sevindirici kısmı ise gerekli önlemlerin alınması ve o kanalın sürekli temizlenmesidir. Alınan örnekler laboratuara gönderildi ve oradan gelecek raporu bekliyoruz. Bunun ötesinde bu maddeyi buraya döken bir fabrika ve o maddede bellidir. Maliyet hesabıyla insan sağlığını bu şekilde pazara çıkartmanız kabul edilebilir değil. O firma ve buna göz yuman herkesin cezalandırılması lazım ki caydırıcılığı olsun. Yoksa her seferinde aynı şeyleri yaşarız" dedi.

 

ALERJİK REAKSİYONA MARUZ KALDILAR

 

Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu önünde kötü koku hakkında yaşadıkları sorunu dile getiren bir veli, "Çocuklarımız hasta oldu, eğitimleri aksadı, yemekten içmekten kesildiler. Yetkililer duruma bir el atsın ne olur” dedi. Kötü koku sebebiyle alerjik reaksiyon yaşadığını ifade eden bir minik öğrenci ise, "Çok koku var ve kokudan sonra yüzümde alerji çıktı. 11 gündür okula gitmiyorum, arkadaşlarımı ve öğretmenimi özledim. Öğretmenler devamsız yazmıyorlar. Kokunun nedeniyle ilgili bir şey söylemediler” diye konuştu. Bir diğer veli ise "Çocuklarda karın ağrısı, mide bulantısı, baş ağrısı şikâyetiyle eve geldi. Veliler olarak tepkiliyiz, çocuklarımızı okula göndermek istemiyoruz. Kaymakamlıktan verilen bilgiye göre, failler bulundu, veliler olarak bu kişilerin bizim karşımıza getirilmesini istiyoruz" dedi.

 

EMNİYETE GİDEREK ŞİKÂYETÇİ OLDULAR

 

Okul Aile Birliği Başkanı Aysel Erol ise şunları söyledi: “Kötü kokudan dolayı Okul Müdürü Önder Ayaz Bey ile İlçe Eminyet Müdürlüğü'ne giderekşikâyetçi olduk. Eğitimi bir kenara bırakalım kokuya sebep olan kişilerden şikâyetçiyiz. Bin 300 öğrenci adına şikayette bulundum. Tabiki eğitimcilerimiz de mağdur, onlar tüm gün boyunca okulda kalıyorlar. Kimyasal olmadığı söyleniyor ama kimyasal ise bunun telafisini nasıl yapacaklar merak diyorum. ‘Anne benim boğazım yanıyor’ diye çocuğum okuldan eve geldi. Logar kapağı da var okulumuzda, bizim çevresel olarak bir diğer şikâyetimiz bu yönde. İnsanlarımız konu hakkında biraz duyarsız kaldı. Bizim 6 yaşındaki çocuklarımızın körpecik ciğerleri, sağlıkları bu kadar ucuz mudur? Belediye çalışanları da çok zor şartlarda çalışmak zorunda kaldılar. Resmi tatil de edilmiyor devlet yetkililerimizin bu noktada neden yetkisiz kaldığını merak ediyorum.”

 

DİLEYEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR

 

Kaymakamlık binasında yapılan istişare toplantısında Çerkezköy'ü 11 gündür etkisi altına alan kokunun en keskin hissedildiği yerlerden biri olan Şehit Dinçer Ersoy İlkokulu önünde açıklamalarda bulunan CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, "Pazar günleri Çerkezköy'ün havası bozulur, yıllarca hep şikâyet ettik ‘yeterince denetim yapılmıyor’ diye ama 4 Şubat'ta yapılan tamamıyla bir hainliktir sabotajdır. Sağlığımıza kast edilmiştir. İki tanker dolusu kimyasalı logarı açıp kimyasalı atmak vicdansızlıktır. Bu güne kadar bütün zarar görenler, vatandaşlarımız savcılığa suç duyurusunda bulunabilir" ifadeleriyle mağdur olan vatandaşların haklarını aramalarını istedi.

 

BAŞA'DAN İNANILMASI GÜÇ İDDİA..

 

TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa ise inanılmaz bir iddiada bulundu. Başa, bu tür atıkların başka yerlere de atılmış olabileceğini ifade ederek, benzer kokuya Kızılpınar'da da rastladıklarını ifade etti. Başa, "Başka yerlere de atılmış olabilir. Derelere de bu tür kimyasal maddeler dökülmüş olabilir çünkü Kızılpınarkolektör hattını inceledik orada da benzer bir koku var" diyerek incelemelerin ve soruşturmanın daha kapsamlı yapılması noktasında adeta uyarılarda bulundu.

 

YÜCEER KONUYU MECLİSE TAŞIYACAK

 

İncelemeleri devam eden numunelerden gelecek rapor ile vatandaşlara daha somut açıklamalarda bulunabileceklerini ifade eden Yüceer, belirtilen şikâyetlerden dolayı hastaneye giderek muayene olan öğrencilere rapor verilmesi noktasında İlçe Sağlık Müdürlüğü'nün talimat vermesi gerektiğini ifade etti. Benzer olayların yaşanmaması için devletin caydırıcı yasalar düzenleyerek önleyici cezalar getirmesi gerektiğini kaydeden Yüceer, TBMM'de soru önergesi vererek gerekli çalışmaları yapacağını ifade etti.

 

AKAY: BUNUN ADI SABOTAJDIR

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay okul önünde yaptığı açıklamada faillerin bulunduğunu fakat logara kaçak yollarla deşarj edilen maddenin insan sağlığına ne derece zararlı bir madde olduğuna dair henüz bir raporun kendilerine ulaşmadığını belirtti. Raporun en geç cumartesi günü Kaymakamlığa ulaşacağını ifade eden Akay, vatandaşlara gerekli açıklamaları yapacaklarını ifade etti. Kokuya sebep olabilecek üç fabrikadan şüphelendiklerini ve emniyet mensuplarının 11 günlük kamera görüntülerini detaylı olarak incelemesi sonrası faillerin ortaya çıktığını ifade etti. "Bunun adı cinayettir, sabotajdır" diyen Akay, "Şaban Bey sabotaj olduğunu ifade etmişti ama biz iyi niyetli yaklaşarak buna ihtimal vermek istememiştik fakat gördük ki bu bir sabotaj. Bu vicdansızlar kendilerini belediye personeli olarak kamufle ederek kaçak yollarla deşarj yapmışlar bunu insan olan birisi yapamaz. Okulun kanalizasyon hattını buradan alarak başka bir hatta bağlayacağız kokudan arındırmak için. Okulun FETÖ'den alınan malum binaya taşınması ise Kaymakamlığın yetkisi dâhilinde olan bir konu" dedi.      

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN – Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10