Cem Kılıç patronlara konuştu

Çerkezköy TSO'nun Trakya Kalkınma Ajansı ile ortaklaşa yürütülen etkinliklerinden "Kayıtlı Çalışıyorum" projesi kapsamında,Sosyal Güvenlik Uzmanı,NTV ekonomi yorumcusu, gazeteci yazar

Çerkezköy 22.02.2017 21:03:00 0
Cem Kılıç patronlara konuştu

KADINLARIN İSTİHDAM ORANLARI ÇOK DÜŞÜK SEVİYEDE

 

Türkiye’deki işsizlik oranları ve kayıt dışı istihdamı anlatan Prof. Dr. Cem Kılıç Türkiye’de 2016 yılı sonu ile yüzde 34.6 kayıt dışı istihdamın var olduğunu kaydetti.  Türkiye işgücü piyasasının temel sorun alanlarıyla ilgili konuşan Kılıç, “Türkiye işgücü piyasasının temel sorunları ‘yapısal’ izler taşıyor. İşgücü piyasasında Türkiye’de kent-kır ayrımı çok belirgindir. Kentsel alanda istihdamın karakteristiği: ‘Nitelik ve beceri uyumsuzluğu’ olarak nitelendiriliyor. Kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranları çok düşük seviyede, atıl istihdam hala yüksek düzeyde ve genç işsizliği yetişkin işsizliğin iki katı seviyesinde” dedi.

 

HER 3 KİŞİDEN 1’İ KAYIT DIŞI İSTİHDAM OLARAK ÇALIŞMAKTA

 

Akademisyen, yazar ve Ekonomi yorumcusu Prof. Dr. Cem Kılıç, Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranının yüzde 34.6 olduğuna dikkat çektiği konuşmasında “Türkiye’deki mevcut istihdam rakamlarına göre her 3 kişiden 1’i kayıt dışı istihdam olarak çalışmakta. Bu rakam içinde özellikle kadın ve gençler yer almakta. Ayrıca eğitim düzeyi düşük kişilerin kayıt dışı istihdam içinde yer alma olasılığı yüksek. Sosyal yardım alanlar kayıt dışı olarak çalışmayı ek gelir olarak görüyor ve bu alanda kendilerine yer arıyorlar. Kayıt dışı istihdamın tercih edildiği en yaygın sektör ise tarım.” ifadelerine yer verdi.

 

İŞYERİNİN KAPATILMA RİSKİ VAR

 

Kayıt dışı istihdam sağlayan işverenlerin ne gibi sonuçlar ile karşılaşabileceği hakkında da konuşan Prof.Dr. Cem Kılıç,“Yapılacak denetimler ve tespitler sonucu yüksek tutarlarda idari para cezasıyla karşılaşma veya işyerinin kapatılması riski vardır. Ayrıca işverenler işyerinde yaşanacak iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere mesuliyet doğururken, ciddi anlamda idari ve adli yaptırımlar ile karşılaşabilirler. Piyasada haksız rekabete neden olabilir ve piyasanın zeminini bozabilirler” diye konuştu. Cem Kılıç’ın anlatımları katılımcıların soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

CEM KILIÇ KİMDİR?

 

Prof. Dr. Cem Kılıç, sosyal güvenlik konusunda Türkiye’nin önde gelen uzmanlarından olup, Milliyet Gazetesi’nde köşe yazarlığı ve NTV’de ekonomi yorumculuğu yapmaktadır. “Güncel Ekonomik Gelişmeler, Kayıtlı İstihdam ve İstihdam Teşvikleri”  başlıklı etkinlikte Prof. Kılıç, güncel ekonomik gelişmeleri değerlendirecek, ayrıca kayıtlı istihdam ve işverenlerin faydalanabileceği sigorta prim teşvikleri hakkında katılımcıları bilgilendirecektir. Tüm konferanslar aynı içeriğe sahip olup yer ve takvim açısından uygun görülen konferansa katılım sağlanması mümkündür.

 

Haber / Pınar SANCAR


0282 726 91 91
0282 747 65 10