MEÇHUL KOKUDA 10 PUANLIK UZMANLIK SORUSU

Çerkezköy'e bir süre önce kabusu yaşatan pis kokunun failleri tespit edilmişti. Vatandaşlar dava açmaya hazırlanıyor ancak rapor hala yok veya açıklanmadı. TÜBİTAK MAM veya NKÜ mü çuvalladı,

Çerkezköy 24.02.2017 20:35:00 0
MEÇHUL KOKUDA 10 PUANLIK UZMANLIK SORUSU

a) Çuvallama   b) Örtbas  c) Emir Demir   d) Hepsi

 

Günlerce Çerkezköy'ü etkisi altına alan kötü kokunun sebebi olan faillerine idari mahkemece verilen cezanın ardından kamu davaları sürüyor. Öte yandan yaklaşık bir ay önce hava ölçümleri yapan ve logardan numune alan Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki TÜBİTAK MAM’dan (Marmara Araştırma Merkezi) henüz bir rapor gelmezken veya açıklanmazken, mağduriyetlerinden ötürü davacı olan vatandaşlar gelecek raporu sabırsızlıkla bekliyor.

 

11 GÜN SONRA BULUNDULAR

 

Geçtiğimiz günlerde bir firmanın kimyasal atıklarını yine Gebze'de bulunan imha merkezine götürmek yerine Çerkezköy'ün logar hattına boşaltması sonucu yaklaşık iki hafta boyunca kötü koku meydana gelmiş, binlerce insan mağdur olurken; failleri 11 gün sonra emniyet güçlerinin başlattığı soruşturma sonucunda bulunmuştu.

 

BAKANLIK CEZAYI KESTİ

 

Açılan idari davadan çıkan sonuç neticesinde ilçede üretimde bulunan o fabrikaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3 milyon TL ceza kesilirken, kimyasal atığı boşaltan firmaya ise 212 bin TL para cezası verildi.

 

“ZARARSIZ MADDE” İBARESİ Mİ VAR?

 

Bölgede incelemelerde bulunan Tekirdağ İl Çevre Müdürlüğü, Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyeleri ve TÜBİTAK MAM yetkilileri kötü kokuya sebep olan madde hakkında henüz bir rapor yayınlamadı. Edinilen bilgiler çerçevesinde Çerkezköy Kaymakamlığı'na iletilmiş olmasına rağmen henüz kamuoyu ile paylaşılmayan o raporda maddenin sağlık yönünden zararlı olmadığı belirtildiği iddia edildi.

 

NEDEN GECİKTİ?

 

Öte yandan iddia edilen raporun neden kamuoyu ile paylaşılmadığı merak edilirken, mağdur olduklarını ifade eden öğrenci, veli ve binlerce Çerkezköylü kendilerini bilgilendirecek raporun geciktiği görüşünde.

 

SÜREÇ ÇOK YAVAŞ İŞLEDİ

 

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer konu hakkında yaptığı açıklamada, henüz kendilerine iletilen bir rapor bulunmadığını ifade ederken, "Konunun hala takipçisiyiz, deşarj edilen madde doğrudan olmasa da sağlığa zararlı etkilere sahip çünkü okul çevresinde yoğunlaşan koku zayıf bünyeye sahip olan çocuklar tarafından doğrudan teneffüs edildi. TÜBİTAK'tan gelecek rapor sonucunda kamuoyunu bilgilendireceğiz, ne yazık ki bu süreç çok yavaş işledi" dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10