Doç. Dr. Süleyman Ayvaz kasık fıtığını anlattı

Özel İrmet Hastanesi'nde Çocuk Cerrahisi Doç. Dr. Süleyman Ayvaz hasta kabule başladı. Doç. Dr. Süleyman Ayvaz, çocuk cerrahisi hakkında bilgi verirken, kasık fıtığının oluşum evresine ve tedavi sÃ?

Çerkezköy 24.03.2017 20:46:00 0
Doç. Dr. Süleyman Ayvaz kasık fıtığını anlattı

İHTİSASINI TRAKYA'DA YAPTI

 

1996 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi'nden mezun olan Süleyman Ayvaz, 2005 yılında da Trakya Üniversitesi'nde ihtisasını tamamladı. Kısa bir süre önce Özel İrmet Hastanesi'nde hasta kabule başlayan Doç. Dr. Süleyman Ayvaz, çocuk cerrahı olarak hizmet verecek.

 

2015 YILINDA DOÇENT OLDU

 

2007 ile 2010 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi'nde uzmanlığını alan Ayvaz, 2010 yılında Edirne'ye dönerek tekrar hizmet verdi. 2015 yılında doçentliğini alan Ayvaz, geçtiğimiz gün hasta kabule başlarken; çocuklarda oluşan kasık fıtığı hakkında bilgi verdi.

 

BU DURUMLARDA DİKKAT!

 

Çocuk cerrahisi alanında en sık yapılan ameliyatların başında kasık fıtığı geldiğini ifade eden Ayvaz, ebeveynlerin daha dikkatli olması gerektiğini dile getirerek, "Fıtık, karın içindeki bir organın karın duvarından dışarı çıkmasıdır. Genellikle oluşan şişlik, çocuk ağladığında, öksürdüğünde, ıkındığında belirgin hale gelir." dedi.

 

KASIK FITIĞI NASIL OLUŞUR?

 

Çocuklarda oluşan kasık fıtığının nasıl oluştuğunu açıklayan Doç. Dr. Süleyman Ayvaz, "Bebek anne karnındayken erken dönemlerde yumurtalıklar böbreklerle aynı seviyededir. Bebek büyüdükçe, yumurtalıklarda aşağıya doğru iner, yumurtalıkların inişi gerçekleştikten sonra kasık kanalı kapanır. Kasık kanalı kapanmaz ise buradan bağırsak, mesane, kızlarda yumurtalıklar gibi karın içi organlar kasık kanalına ve torbalara inerse kasık fıtığı ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

 

GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?

 

Çocuklarda kasık fıtığı görülme oranını yüzde 2 olarak açıklayan Ayvaz, kasık fıtığının yüzde 80-90 oranında erkeklerde görüldüğünü ifade etti. Öte yandan prematüre doğmuş çocuklarda ise normal zamanlamayla doğmuş çocuklara nazaran kasık fıtığı riski 3 kat daha fazla olduğunu dile getiren Doç. Dr. Süleyman Ayvaz, "Gün içinde beliren ve kaybolan şişlik en önemli bulgudur. Ikınma, ağlama, öksürme gibi karın içi basıncının arttığı durumlarda bu şişlik daha belirgin hale gelir. Karın içi basınç artımı azaldığı durumlarda bu şişlik de kaybolur" diyerek ebeveynlerin dikkatini çekti.

 

MÜDAHALE EDİLMEZSE KANGREN OLABİLİR

 

Kasık fıtığının kangrene dönebileceğini dile getiren Ayvaz, testisin de zarar görebileceğini ifade ederek, "Karın içi organlar kasık kanalında sıkışır ve geri dönmez ise buna boğulmuş kasık fıtığı denir. Bu durumda kasıktaki karın içi organların kan dolaşımı bozulur ve kangren ortaya çıkabilir. Ayrıca kasık kanalı içerisinde sıkışmış bu organlar sperm kanalına ve testis damarlarına da baskı yaparak testisin kendisine zarar verebilir. Fıtık boğulması durumunda acilen müdahale edilmesi gerekir, geç kalındığında hem hayati tehlike ortaya çıkar hem de organların çürüyen kısımlarını çıkartmak gerekir" şeklinde uyarılarda bulundu.

 

HASTA 3-4 SAAT SONRA TABURCU EDİLİYOR

 

Kasık fıtığının tedavisi noktasında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Süleyman Ayvaz, "Kasık fıtığının tek tedavisi genel anestezi altında ameliyattır. Kesinlikle kasık bağı veya ilaçlarla tedavisi yoktur. Beklemekle kendiliğinden düzelmez. Beklenmesi gereken bir yaş ya da süre söz konusu değildir fakat prematüre bebekler miyada gelinceye kadar beklenebilir" dedi. Kasık fıtığını ameliyatının günü birlik ameliyat olduğunu dile getiren Ayvaz, ameliyat sonrası 3-4 saat sonra hastanın taburcu olabildiğini dile getirdi. Ayrıca ameliyatın ardından çocuğun hareketlerinin kısıtlanmasına gerek duyulmayacağını dile getiren Ayvaz çocuğunu normal hayatına dönebileceğini kaydetti.

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10