Toprak: Suyumuzu israf etmeyelim

Çerkezköy Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Toprak ''22 Mart Dünya Su Günü'' nedeniyle açıklama yaptı. Günümüzde su kaynaklarının azaldığını ve kullanırk

Çerkezköy 24.03.2017 20:52:00 0
Toprak: Suyumuzu israf etmeyelim

DÜNYA SU TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

 

Dünyanın su tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Hasan Toprak, “Dünyada su kaynaklarının her geçen gün azalma gösterdiğini zaman zaman az miktarda yağan yağmurlarla çoğalma göstermiş olsa da yaz aylarında etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle de barajlardaki su seviyesinin yüzde seksen oranında azalma gösterdiğini görmekteyiz. ‘’ dedi. Birçok derenin kuruduğunu ve yer altı sularının da devamlı çekildiğini belirten Toprak, ‘’Bu nedenle herkes ve her kesim suyu ihtiyacı kadar kullanmalı ve ihtiyaç duymuyorsa kullanmamalı ve israf etmemeli.’’ dedi.

 

HERKESİN DUYARLI OLMASI GEREKİYOR

 

Toprak, suyun yıllarca yanlış ve gereksiz yere fazla kullanılarak israf edildiğini de belirterek, “Su, yıllardan beri fazla kullanılarak harcanmış olup sonuçlarını gecikmiş olarak yeni yeni kavrıyoruz. İnsan genellikle susuzlukla, zaman zaman doğanın geçici olarak kendisini mahkum ettiği kuraklığı birbirine bağlar. Su israfının önlenmesi için zaman zaman yetkililer vatandaşları uyarsa da bu konuda duyarlılık gösteren insanlarımızın az olduğunu görmekteyiz. Suyun israf edilmemesi için herkesin duyarlı olması gerekmektedir.’’ diye konuştu.

 

ÖNLEM ALMALIYIZ

 

‘’Her geçen gün gittikçe fazlalaşan su tüketimimiz nedeniyle yıllar sonra suyun iyice tükeneceği göz önüne alınmalı ‘’ diyen Toprak, ‘’Bu nedenle su sorunu yaşamamak için gerekli duyarlılığı göstererek önlemini de almalıyız. Su kıtlığının işaretlerini her yerde görmek mümkündür. Yeraltı sularının seviyeleri devamlı olarak düşmekte, göller küçülmekte, sulak alanlar yok olmaktadır. Mühendislerin nehir yataklarından başka havzalara tünellerle su aktarmak gibi hem çevreye zarar verecek hem de fevkalade pahalı çözümler önerdiklerini görmekteyiz. Su sıkıntısı çekilen yerleşim yerlerinde aynı kısıtlı su kaynağını paylaşmak zorunda kalan insanlarımız ve çiftçilerimiz arasındaki rekabet gittikçe fazlalaşmaktadır. Su uğruna savaş olasılığı da gittikçe daha fazla yüksek sesle dile getirilmektedir.’’ ifadelerini kullandı.

 

DERELERİMİZDEN ZEHİR AKIYOR

 

Hasan Toprak, susuzluğun tarımı da büyük ölçüde etkilediğini belirterek , “Su tüm canlıların ve doğanın yaşam kaynağıdır. Su kısaca hayattır. Su olmadığı zaman tüm canlılar ölür, yaşam biter. Özellikle şunu da belirtmek istiyorum. Susuzluk tarımı da büyük ölçüde etkiliyor. Özellikle Trakya bölgemizde dere ve nehirlerimizin kirlenmesi ile çiftçiler olarak son yıllarda bu derelerden ve nehirlerimizden yararlanamaz olduk. Otlak için meraya çıkarılan hayvanlarımızı dahi artık derelerden sulayamıyoruz. Çünkü derelerimizden zehir akıyor. Yıllar önce dere kenarlarında tarlaları olan çiftçilerimiz yağmur yağmadığı aylarda tarlalarındaki ürünlerini derelerden suluyordu. Artık bu da yok.Derelerimizin çoğu kurudu” şeklinde konuştu.

 

MEVCUT SU KAYNAKLARIMIZ TERMİK SANTRALLE YOK OLACAK

 

Çerkezköy’ün gündemi termik santral hakkında da değerlendirmelerde bulunan Toprak, “Sularımız bir yandan azalma gösterirken bölgemiz çiftçisi ve doğamız yok edilmek için Çerkezköy ve Silivri ilçe sınırına kurulmak istenen termik santral de bölgedeki mevcut su kaynaklarımız ile bölgemizin doğasını yok edecektir. Hükümetin bölgede kurmak istediği termik santraldan bir an önce vazgeçmesini istiyoruz. Bölgeye termik santral yerine rüzgar trübünü kurulmasının çiftçiler olarak en doğru enerji çözümü olacağını düşünüyoruz. Bölgemizde termik santral istemiyoruz. Hükümetin çiftçilerimizin sesine kulak vermesini istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10