Baharın Müjdecisi Leylekler Çerkezköy'e Geldi

Baharın müjdecisi olarak adlandırılan leylekler Çerkezköy ve yakın ilçelere geldi. Mart ayı sonu itibariyle havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte gelen leylekler, evlerin çatılarında, ağaçlarda

Çerkezköy 29.03.2017 21:08:00 0
Baharın Müjdecisi Leylekler Çerkezköy

YAVRULARI ORTAK BESLİYORLAR

 

Sıcak iklime sahip Afrika kıtasından bahar aylarında Türkiye`ye göç eden ve yaz sonuna kadar Türkiye’yi mekan edinen leyleklerin daha önce geldikleri yerlerde yuva yaptıkları bölgelerdeki yuvalarını yeniden tamir ederek barınacak hale getirmeleri de dikkat çekiyor.  Doğa dostu ve Hayvansever Hasan Erişken, “Leylekler geldikleri yerde ister yeni yuva olsun ister eski yuvası olsun yeniden sil baştan yaparlar ve bu işlemi de 7 -8 günde tamamlarlar. Özellikle leyleklerin dişi olanları yuva yaparken malzeme taşır ve erkek olanlarda yuvayı yapar.’’ dedi.

 

ÜLKEMİZ LEYLEKLERİN ÜREME BÖLGESİDİR

 

Türkiye`ye gelen leyleklerin Mart ayının son haftası itibariyle Çerkezköy ve yakın ilçelerde görülmeye başladığını belirten Erişken, “Özellikle Türkiye ve Avrupa leyleklerin üreme bölgesidir. Her yıl havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte sürü halinde gelen leyleklerin bir bölümü İç Anadolu Bölgesi`nde kalarak yaşamlarını sürdürür. Diğer kısmı da ülkemizin çeşitli bölgeleri ile Trakya bölgesine gelir. Bir de çok akıllıdırlar yön bulma konusunda da üstlerine yoktur. Afrika’dan yola çıkarak daha önce Türkiye’de nereye geldiler ise il, ilçe, köyü mutlaka bulurlar ve orada yazı geçirirler. Yine geldikleri yolu izleyerek dönüş zamanı da aynı şekilde topluca giderler ve ülkemizde kaldıkları süre içinde de yaklaşık 35 günlük bir kuluçka dönemi geçirirler. Dönüşleri  geldiklerinden daha kalabalık olur.” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10