Faik Öztrak'tan referandum uyarısı

NATO Parlamenter Asamblesi, Ekonomi ve Güvenlik Komitesi Başkanı CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, referandum çalışmaları için dün tüm gününü Çerkezköy'e ayırdı.  Öztrak, 16 Nis

Çerkezköy 7.04.2017 23:23:00 0
Faik Öztrak

Milletvekili Öztrak ilk olarak Et Beyi Restaurant’ta düzenlenen yemek programında Muhtarlarla bir araya geldi. Düzenlenen programa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca, CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Uğur Can Avcılar ve İlçe yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

 

HALKIMIZA HAYIR’I ANLATIYORUZ

 

Yemek programında konuşan CHP İlçe Başkanı Engin Camcı, referandum çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Yaklaşık bir aydır Çerkezköy’de mahalle mahalle sokak sokak geziyoruz. Neden hayır dememiz gerektiğini vatandaşlarımıza anlatıyoruz. Bu meselenin parti seçimi olmadığını bu seçimde ne Cumhurbaşkanı, ne Başbakan, ne de Belediye Başkanı seçilmediğini ifade ediyoruz. Biz burada geleceğimizin ve Cumhuriyetimizin kararını verdiğimizi anlatıyoruz” dedi.

 

EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ MİLLETİNDİR

 

“Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” dediklerini sözlerine ekleyen Camcı, “Neden hayır diyoruz. Biz seksen milyonun iradesinin bir kişiye bırakılmasına hayır diyoruz. Tek adamın aklının tüm halkımızın aklından üstün olmadığına inanıyoruz. Biz yasama ve yürütmenin bir kişiye teslim edilmesine hayır diyoruz. Biz yargının bir kişiye teslim edilmesine hayır diyoruz. Biz halkın iradesini, demokrasiyi, özgürlükleri bir kişiye teslim etmemek için hayır diyoruz. Biz seçtiğimiz altı yüz tane milletvekilinin hiç birinin bakan olmamasına hatta başkanın istediği her kişiyi mesela kızını, oğlunu, yeğenini, dünürünü, karısını bakan yapmasına hayır diyoruz. Biz bir kişinin başkanın kanun hükmünde kararname çıkarmasına yani ağzından çıkacak olanın kanun olmasına hayır diyoruz” diye konuştu.

 

BİZ IRAK,SURİYE,MISIR,LİBYA GİBİ OLMAMAK İÇİN HAYIR DİYORUZ

 

İlçe Başkanı Engin Camcı konuşmasının devamında ise, “Seçilen başkanın ve bakanların dört yüz milletvekili izin vermezse yargılanamamasına hayır diyoruz. Bir kişinin asgari ücreti, fiyatları belirlemesine, maaşları belirlemesine, işçi ve memur alımlarını belirlemesine, dernek ve sendikaların kapatılıp açılmasını belirlemesine hayır diyoruz. Tek adamın isterse devlet kurumlarını bölgelere ayırarak ülkenin bölünmesine sebep olmasına hayır diyoruz. Biz Irak, Suriye, Mısır, Libya gibi ülkeler olmamak için hayır diyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

REFERANDUMDA SUNULAN ANAYA SA DEĞİŞİKLİĞİ HİÇBİR SORUNU ÇÖZMÜYOR

 

Camcı sorunlarının başkanlık sorunu olmadığını ifade ederek, “En önemli sorunumuz terör, işsizlik ve geçim sıkıntısı. Referandumda sunulan anayasa paketi değişikliği bu sorunların hiçbirini çözmüyor, biz bu yüzden hayır diyoruz. Bizim birinci vazifemiz Türk İstiklalini Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir diyoruz. Biz bu yüzden hayır diyoruz. Sizin de hayır demenizi istiyoruz. İnşallah yarınlarımız, geleceğimiz hayırlı olur. Hayırlı bir sonuç çıkacağına inanıyorum” dedi.

 

16 NİSAN’DA İZMİR’İN DAĞLARINDA ÇİÇEKLER AÇACAK

 

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı’nın ardından konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,“Ülkemiz önemli günlerden geçiyor. Ülkemize 81 yıl sonra başkanlık sistemi geçirilmek isteniyor. Günümüz Türkiye’sinde birbirimize bağlı olduğumuz dönemde birbirimize daha sıkı şekilde kenetlenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü 16 Nisan’da yapılacak olan referandum bir parti seçimi değil ülkemizin geleceğini belirleyecek bir durumdur. Mevcut iktidar bir sistem oluşturdu ve yangından mal kaçırır gibi ülkemize bir referandum yaşatacak. Karmaşık bir süreç yaşayacağız. Ülke yönetimimizde 15 yıldır bir iktidar var neyi yapamadı ki tek kişiyi başa getirmek istiyor. Tek kişi başa gelince terör bitecek mi? Bu güne kadar neden bitirilmedi,engelleyen mi vardı.İç ve dış politikayı görüyorsunuz.Dini ergümalar kullanılmasından da rahatsızsız. Bu ortamda bunlar çok yanlış. Evet diyenler bunları iyi düşünmeli ve ona göre kararını vermeli. Hukuk profesörleri neden konuşmuyor. Türkiye’de yeni anayasa değişikliği ile ülkenin geleceğini konuşulurken Anayasa profesörleri neden sesiz kalıyor neden konuşmuyor. Yeni anayasa düzenlemesi yapılırken Anayasa profesörlerinin de görüşleri  alınmalıydı. İnşallah 16 Nisan’da Türkiye iyi olacak ve İzmir’in dağlarında çiçekler açacak.”dedi.

 

MİLLETVEKİLLERİ VE TBMM YETKİLERİ ORTADAN KALKACAK

 

Albayrak’ın ardından konuşan, NATO Parlamenter Asamblesi, Ekonomi ve Güvenlik Komitesi Başkanı CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, “Bu gün bizleri kırmayarak davetimize katılan muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi Ülkeyi bilinmeze sürükleyecek bu projeye 16 Nisan’da Türk milleti hayır diyerek gereken cevabı verecektir ”dedi ve 7 Haziran seçimlerinden günümüze varana kadar gelişen süreçte AK Parti iktidarının izlediği yol haritasını açıkladı. 7 Haziran seçimlerinin ardından dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun samimi bir şekilde koalisyondan yana olduğunu da dile getiren Öztrak, o dönem Erdoğan ve Bahçeli'nin koalisyon karşıtı bir tavır sergilediğini ve birliktelikli hükümetin yolunu tıkadığını söyledi. Öztrak, “Mevcut yasada Milletvekilleri gerek bakanlara gerek başbakana genseru verebiliyor. Ama yeni oylanacak ve tek adamlık isteminde bunlar milleti temsil eden Milletvekillerinden ve TBMM’nin elinden alınacak ve tüm yetkiler tek kişiye verilecek. Şu andaki mevcut yasa ile TBMM yasa yapmaya yetkili ama tek kişilik sistemde olmayacak.”dedi.

 

TEK KİŞİ İSTEDİĞİNİ RAHATLIKLA YAPABİLİR

 

Öztrak, “Tek kişilik yönetimde kanun hükmünde kararnameler çıkarılacak ve kanun gibi uygulanacak.Tek kişi illeri birleştirebilir ülkeyi eyaletlere bölebilir.Çünkü tüm yetkiler tek kişide toplanacak.Hiç kimsede denetleyemeyecek hesap  sormak bile çok zor ve hatta yok.Şu anda Meclis  yürütmeyi denetlemektedir. Ama tek kişilik sistemde meclisin elinden bu yetki alındığından denetleyemeyecek. Bakan ve bakanlara gen soru verilemeyecek. Bunlar da kalmış durumda. Kimsenin denetleme ve kontrol etme hakkı olmayacak.3 dönem kuralı da ortadan kalkıyor. Başkan işlediği suçtan dolayı nasıl yargılanacak? yargılanamayacak. Deniyor ki 400 milletvekili imzası ile olacak. Bu da mümkün değil. Diyelim ki bu kadar imza toplandı yargıya gitti zaten onun atadığı kişiler nasıl yüce divanda yargılanacak. Mümkün mü değil. Çünkü hakim ve savcılar partili olacak. Bakanlar da atanmışlar gibi olacak.” diye konuştu.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİNDE OLAN ÜLKELERDE HEP KAOS VAR

 

Öztrak, Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde kaosların olduğunu da ileri sürerek, “Gelişmişlik seviyesi en düşük 10 ülkeden 8'inde başkanlık 2'sinde ise yarı başkanlık ile yönetilmektedir. Ancak bu ülkelerde hep kaos yaşanmaktadır. Kamuoyunda sıkça gündeme getirilen ve başkanlık sistemi referandumda onaylanmazsa ülkenin kaosa sürükleneceği yönündeki söylemler kesinlikle yalan ve halkı kandırmadır. 16 Nisan’da her şey bizlerin düşündüğü gibi olacak ve hiç kimseye de hiçbir şey olmayacak merak etmeyin. Cumhurbaşkanı kendi işini meclis de kendi işini yapar herkes özüne döner.16 Nisan ülkemize hayırlı olacak” dedi.

 

SADDAM, KADDAFİ, ESAD’DA SEÇİLEREK GELDİ

 

Öztrak daha sonra Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nda Oda üyeleri ve CHP ilçe Teşkilatı ile bir araya geldi. Değişen 18 maddede meclisin yetkilerinin sınırlanmasının, ülke gelişimine ve devamlılığında zarar vereceğini söyleyen Öztrak, seçilerek geldiğini iddia ederek meclisin yetkilerinin sınırlanacağı bir sistem getirmenin yanlış olduğunu söyledi. Saddam Hüseyin, Muammer Kaddafi ve Beşar Esad’ın da seçilerek geldiğini ve çok büyük bir diktatör olarak ortaya çıktını belirten Öztrak, ”Cumhurbaşkanı seçimlerinin ilk defa uygulandığı ve halkın seçtiği Cumhurbaşkanı olarak ön plana çıkan birisinin, kararlarını ‘beni halk seçti’ bahanesi ile denetime tabii tutmaması son derece yanlış. Dünyada birçok diktatör de seçimle başa gelerek, kendi ülkelerini şu an yaşanmayan bir yer haline getirdiler. Meclisin yetkilerini sınırlayarak yapılan bu sistem ‘evet’ çıkması durumunda ülkemizi çok büyük zarara uğratabilir. Günümüz Suriye sorununda alınabilecek herhangi bir yanlış karar bizi savaşa sürükleyecek. Daha önce Irak için yapılan oylamada meclis doğru kararı verdi ve ülkeyi savaştan kurtardı. Şimdi ise denetimsiz bir sistemle, deyim yerinde ise tek başına karar alabilme, savaşa sokma yetkisine sahip olacak. Bu ülkemiz için çok vahim bir durum’’ diye açıklamalarda bulundu.

 

ÜLKE ZOR DURUMDA

 

Aynı zamanda ekonomist olan Öztrak son dönemlerde doların hızla yükselmesinin ve aradaki kur farkının çok yüksek olmasının nedenlerini yorumladı. Başkanlık tartışmalarının ve anayasa değişikliğinden bugüne, doların karşı konulmaz şekilde yükseldiğini belirten Öztrak, “2016 son dönemlerinden, yani bu başkanlık sistemi ve anayasa değişikliği teklifinin tartışılmaya sunulduğu dönemde beri, dolar inanılmaz bir yükselişle 4 lira civarında seyretti uzunca bir süre, şuan 3.70 civarlarında seyrediyor. Eğer bu başkanlık sistemi olur ve halk oylaması sonucunda ‘evet’ çıkarsa Türk parasının değeri kalmayacak. Avrupalıların ‘Nakit Kraldır’ dedikleri çok önemli bir sözü var ve şuanda da o dönemi yaşıyoruz. GSMH 78 milyar dolarlık bir düşüş yaşadı. Kur farkından dolayı şirketlerin önemli bir bölümünün 300 milyar dolar zararı var. Ve daha insanları hâlâ doların düşeceğine inandırmaya çalışıyorlar. Zaten ekonomiden anlayan birileri olsa, çoktan istifasını verir ve geri çekilirdi’’ şeklinde konuştu

 

‘’UYARDIM’’

 

Öztrak, ‘’Yapılan bu değişiklik teklifi meclise sunulmadan önce, bu duruma geçeceğimizi düşünerek defalarca dile getirdim mecliste. Fakat beni dinlemediler. Yaptığı bu değişiklik karşısında Türk parasının değeri kalmadı ve her geçen gün ülke daha zor duruma düşüyor’’ dedi. Ayrıca ‘evet’ çıkması durumunda tekrar bir seçim olacağını düşündüğünü belirten Öztrak; ‘’ Ola ki bu referandumda ‘evet’ kararı çıkarsa Cumhurbaşkanının mevzileri, gücü eline geçirmek için tekrar seçim yapacağını düşünüyorum. Hayır çıkarsa seçim olmaz düşüncesindeyim’’ dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN - Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10