Belediyeyi alacaklarmış, Allah kolaylık versin

Sistem değişikliğini öngören referandumun resmi olmayan sonuçlarını değerlendiren Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, önceki gün sonuçların ekrana yansıdığı esnada AK Parti İlçe BaÅ

Çerkezköy 17.04.2017 20:20:00 0
Belediyeyi alacaklarmış, Allah kolaylık versin

VATANA MİLLETE HAYIRLI OLSUN

 

Resmi olmayan sonuçlara göre referandum sonucunda ''evet'' oylarının yüzde 51,4'lük üstünlüğü ile 18 maddelik değişikliği ve partili Cumhurbaşkanı sistemi kabul edildi. Henüz resmileşmeyen ve muhalefetin itiraz etme hazırlığında olduğu referandum sonucuna ilişkin açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, " Sonucun vatana, millete hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Bir süreç var, dün itibariyle resmi olmayan bir sonuç var. Ancak bu noktada en önemli şey, vatandaşın oylarının gerçek anlamda ortaya çıkmasıdır. Ayrıca bir itiraz durumu da var" diyerek CHP'nin sonuca ilişkin itiraz hazırlığında olduğunu ifade etti.

 

ÇERKEZKÖY'DE CİDDİ ANLAMDA MÜCADELE OLDU

 

Yapılan halk oylaması sonucunda Çerkezköy ''Hayır''  derken, resmi olmayan sonuçlara göre 42 bin 924 evet, 43 bin 184 hayır oyu çıktı. Sandıklardan yüzde 49,7 evet, yüzde 50,3 hayır oyu çıkmış oldu. Çerkezköy'de yapılan halk oylamasını değerlendiren Akay, "Çerkezköy'de çok ciddi anlamda bir mücadele oldu ve sonuçta hayır çıktı. Bu şaşırtıcı bir sonuç değil. Hayır adına çıkan farka partiler üzerinden bakarsanız daha yüksek bir oran çıkmasını bekleyebilirdiniz ama o şekilde bakmamak gerekiyor zira  bu bir parti seçimi değildi. Vatandaş bu ayrımı göstermiştir" ifadelerinde bulunarak seçmenin parti farkı gözetmeden ülke kaderini tayin edecek halk oylamasında iradesini kullandığını dile getirdi.  

 

ÖGE'NİN SÖYLEMİ KENDİ PARTİSİNE VE SEÇMENİNE HAKSIZLIKTIR

 

Önceki gün seçim sonuçlarının ekranlara yansımasının ardından zafer edasıyla AK Parti İlçe Başkanlığı'ndaki konuşmasında, " Elimizden gelen gayreti göstererek 2019 seçimlerine çalışıp belediyeyi de alacağız" söyleminde bulunan Başkan Öge'nin açıklamalarına da değinen Akay," Belediyeyi almak, almamak tamamen vatandaşın bileceği iştir. Referandumun henüz resmi olmayan sonuçlarının ekranlara yansımasının ardından bir başarıyı ya da başarısızlığı üstlenmek; belediyeyi alacağım telaffuzlarında bulunmanın ne kadar doğru olduğunu şaşkınlıkla seyrediyorum. Sizlere destek veren MHP ve BBP var, genel anlamda MHP ne kadar oy verip vermemiştir, AKP seçmeni ne kadar oy vermiştir bunlar referandumun dışında şeylerdir. Bu referandum seçiminde belediyeyi alacağız gibi söylemler için ''Allah kolaylık versin'' diyorum bunun takdirini vatandaş verecektir. Takdiri vatandaş sağlar, referandum sonrası bu gibi söylemlerde bulunmak kendi seçmenine partiye haksızlıktır; bu bir referandumdur, bir genel seçim değildir. Aslında partiler dışı bir seçimdir. Bu noktada başarı ya da başarısızlığı tek başına üstlenmek ve ''belediyeyi alacağız'' demek yanlıştır, bunu vatandaş takdir eder" dedi.

 

YEREL SEÇİM İLE REFERANDUM KIYASLANAMAZ

 

Düzce'nin de Çerkezköy gibi sanayi kenti olması hasebiyle sürekli göç aldığını ve merkez sağın oyunu alarak muhafazakar bir yapıya büründüğünün; Çerkezköy'de de benzer bir göç dalgasının sonucunda ilçenin ilerleyen yıllarda nasıl bir oy yapısına bürüneceği yönündeki soruya yanıt veren Akay, "Düzce ve Çerkezköy örneğinden yola çıkarsak, Çerkezköy son 10 yılda bu göçü alıyor ve yüzde 86'sı göç üzerine yapılanan bir kent ayrıca bu göç devam ediyor. Göç hesapları üzerinden hareket edilirse yüzde 65 evet çıkar diyorlardı, bunun hesabını oluşturmak yanlıştır. Vatandaş kendi iradesini ortaya koyuyor. Göç hesapları üzerinden ''ben şu kadar oy alırım, benim tabanım şudur'' demek çok yanlış olur. Türkiye'nin neresinden gelip Çerkezköy'de yaşayan olursa olsun ben olumsuz bakmıyorum. 10 yıl öncesiyle Çerkezköy'ün bu günüyle karşılaştırırsan 2004'te 5 bin 400 oy ile AK Parti kazandı. 2009'da 11 bin oyla Ali Ertem başkan seçildi. 2014'te de göç geldi ayrıca  Kızılpınar ve Veliköy geldi sonunda ise biz 27 binle birinci parti olduk. Türkiye'de bu gidişat, ''göç aldık ben oy alırım'' mantığına dayanmıyor. O yüzden yerel seçim bambaşka bir hesap, referandum ile karşılaştırılamaz" ifadelerini kullandı.

 

DOĞRU DÜRÜST KONUŞMAK LAZIM

 

Kızılpınar ve Veliköy'de evet oylarındaki yüzdesel farkın yerel seçimler açısından bir kıyas örneği içermediğini ifade eden Akay, Çerkezköy'de alınan sonuç itibariyle hayır cephesini başarılı gördüğünü ifade etti.  Milliyetçi Hareket Partisi'nin açık desteğini sunduğu referandumda AK Parti ve MHP tabanında ''hayır'' oyu kullanan yoğun bir kitle olduğunu ifade eden Akay, "Seçimin Çerkezköy analizi ne dersek eğer,  AKP ve MHP tabanında hayır diyen seçmen var, Çerkezköy'ün kısa özeti budur. Bu yüzden referandum ve yerel seçimler farklı şeyler. Doğru dürüst analiz yapmak ve konuşurken de doğru dürüst konuşmak lazım" dedi. Ayrıca Başkan Akay referandum sonrası Çerkezköy'de ''hayır'' cephesini başarılı bulduğunu ifade etti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10