Tekstile yön vermek için bir araya geldiler

Sanayiciler ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliğinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nce dün saat 14.00'da Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen istişare toplantÄ

Tekirdağ 19.04.2017 20:20:00 0
Tekstile yön vermek için bir araya geldiler

TOPLANTIYA ONLARCA FİRMA KATILDI

 

Toplantıya Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Çerkezköy OSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy OSB Başkan Vekili Natan Yakuppur ve onlarca firma temsilcisi katılarak, tekstil sektöründe yaşanan gelişmeler ve teknoloji ile değişen sektörün bileşenleri tartıştı. Sanayici ve üniversite hocalarının işbirliği çerçevesinde gerçekleşen toplantıda sanayicilerin tecrübeleri ile hocaların birikimleri harmanlanarak Ar-Ge çalışmalarına katkı sunularak katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi hedefleniyor.

 

‘’TEKSTİL DENDİĞİ ZAMAN AKLA TEKİRDAĞ GELİYOR’’

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan, Çerkezköy OSB Başkan Vekili Natan Yakuppur, tekstil alanında daha ileride yer almak adına yapılabileceklerin tartışıldığı bir toplantı olması temennisi ile başladığı konuşmasında, tekstil dendiği zaman Türkiye'de akla gelen ilk lokasyonlardan birisi olan Tekirdağ'da bu tür toplantıların yapılmasını önemli bulduğunu açıkladı. Tekstil alanında yapılacak değişiklikler ve teknolojideki ilerlemelerin, sektöre yeni bir yön vereceğini kaydeden Yakuppur, böylelikle Türkiye'nin beklenen gelir seviyesine erişeceğini ifade etti.

 

ARGE'YE KAYNAK 3,3 OLACAK

 

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Osman Şimşek ise 32 yıldır üniversite eğitim vermesine nazaran 7 yıl öncesine kadar sanayici ve üniversite iş birliğinden söz edilmediğini ve kaynak bulunması noktasında son derece zorluk yaşandığını ifade ederek, son yıllarda Namık Kemal Üniversitesi'nde araştırma merkezi kurduklarını dile getirdi. Şimşek, Tekirdağ'ın kaynaklardan yeteri kadar yararlanamadığını düşündüğünü dile getirerek TÜBİTAK'ın sayısal verilerine göre Tekirdağ'ın 11 milyon TL'lik bir kaynağı bulunduğunu buna nazaran Kocaeli'nin ise 688 milyon TL'lik bir kaynağı bulunduğunu; diğer Büyükşehir’lerin ise yine yüksek oranda kaynak bulabildiklerini ifade etti. Üniversite ve sanayi iş birliği ile bölgede kaynak artırımı sağlanarak katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini ifade eden Şimşek, Ar-Ge çalışmalarına kaynak miktarının yüzde 1 buçuk dolaylarında olduğunu ve hükümetin 2023 hedefleri dahilinde bu kaynakların yüzde 3,3'e ulaşması gerektiğini söyledi.

 

SANAYİCİ ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ

 

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ise, Tekirdağ'ın ihracat oranlarının artması açısından üniversite ve sanayici iş birliğini son derece önemli bulduğunu dile getirerek, "Hocalarımızın bilgi ve birikimlerinden, sanayicilerimizin ise tecrübelerinden yararlanarak ülke ekonomisine ve sanayicilerimize katkı sunmak amacıyla bugün burada toplantı düzenliyoruz" diyerek toplantının amacını açıkladı. Vali Ceylan, "Tekirdağ için tekstil son derece önemli. Yıllar önce kurulan fabrikaların artık değişen teknoloji ile kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Ar-Ge çalışmaları ile katma değeri yüksek ürünleri üreterek tekstil sektörüne farklı bir yön verebilirsiniz. Tekirdağ'da 3 Ar-Ge merkezimiz var ve ilerleyen günlerde bu sayı 8'e yükselecek. Devletimizin sağladığı teşviklerden yararlanarak sizlerin yatırımcı ruhunu da işin içine katarak tekstil sektöründe yeni hedeflere koşmak istiyoruz" dedi.

 

ARGE MERKEZİ SAYISI 8'E ÇIKACAK

 

Toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Tekirdağ İl Müdürü Fahrettin Akçal, hükümetin tekstil alanındaki vizyonunun; "teknoloji ve tasarım içeren ürünlerde dünya pazarlarında lider olmak" olduğunu ifade ederek, Tekirdağ'da tekstil sektöründe istihdam edilen 157 bin 619 işçi bulunduğunu dile getirdi. Tekirdağ'ın jeopolitik konumunun sanayide önemli bir etken olduğunu ifade eden Akçal; ‘’Bu kapsamda üniversite sanayici iş birliğinin kaçınılmaz oldu. Bu yüzden 3 ay içerisinde Ar-Ge merkezi sayısının 8'e çıkacak’’ dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10