Çerkezköy Arapça tabela ile tanıştı

Resmi olmayan kayıtlara göre, yaklaşık 6000 Suriyelinin yaşadığı Çerkezköy'de, yerli halk sonunda bu da oldu dediğimiz olayla karşılaştılar.

Çerkezköy 24.04.2017 19:27:00 0
Çerkezköy Arapça tabela ile tanıştı

3.5 Yıl önce şehre gelen Suriyeliler lokanta açılışı yaptılar. 1989’da Bulgaristan’dan gelen göçmenler bir kere olsun Bulgarca kelime kullanma girişimine bile kalkışmazken, Suriyeliler 3,5 yılda Arapça tabelayı Çerkezköy’e diktiler. Hükümet Caddesi’nde açılışı yapılan lokantada buluşan Suriyeliler Zülfikar kılıcı ile danslar edip, Arapça şarkılar söylediler. İyiden iyiye Çerkezköy’de konumlanmaya başlayan Suriyeliler, gitmeye razı gibi durmuyor.

 

Suriyeliler lokanta açtı

 

3 buçuk yıl önce Suriye’deki savaştan kaçıp Türkiye topraklarına sığınan ve daha sonrasında Çerkezköy’e yerleşen Elektrik Mühendisi Abu Yazan Selim isimli vatandaş, lokanta açarak Suriyelilere hizmet vermeye başladı. Amacının Arap ve Suriye mutfağını Türklere tanıtmak olduğunu dile getiren Suriyeli Selim’in lokantasının açılışında Zülfikar ile dans edip Arapça şarkılar söyleyen Suriyeliler akın etti. Selim; ‘’Burada yaşayan ciddi bir Suriyeli nüfus var ve ister istemez kendi yöresine ait yemekleri özlüyorlar. Bu yüzden, böyle bir işletme açmayı uygun gördüm. Falafel sadece Suriye nüfusunun değil, Arap kesimi tarafından da çok sevilen bir yiyecek. Biz burada hem kendi kültürümüzü yaşatmak hem de Türklere Arap mutfağından lezzetler sunmak istiyoruz. Buraya gelen ziyaretçilerin kolaylıkla bulabilmesi için tabelaya hem Türkçe hem de Arapça isimler yazdım’’ dedi. Bu kadarıyla yetinmeyen Selim, Arap mutfağının Türklerin damak zevkine uyduğunu ve Türklere de hizmet vermek amacında olduğunu belirtti. Öte yandan Çerkezköy’de çöp ve kâğıt toplama işinde çalışan %90 Suriye nüfusunun hâkimiyet kurduğu gözlemlenirken, trafiği bunaltan Suriyeliler vatandaşı çileden çıkartıyor.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10