Öğrencilere savaş anılarını anlattılar

Kızılpınar Anadolu Lisesi  12'nci sınıf öğrencileri Tarih dersinde 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı konusunu gazilerden dinlediler. Programda Çerkezköy'deki Muharip Gaziler yaşadıkları anÄ

Çerkezköy 27.04.2017 19:44:00 0
Öğrencilere savaş anılarını anlattılar

OKULDA AĞIRLADILAR

 

Kızılpınar Anadolu Lisesi Müdürü Erkan Demir ve Tarih Öğretmeni Nurhan Acar Azkın Kıbrıs Barış Harekâtı konusunda öğrencilerine daha net ve akılda kalıcı bilgiler vermek üzere Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciğindeki gazileri okul bahçesinde ağırladı. 12’nci sınıf öğrencilerine yönelik yapılan etkinlikte gaziler Kıbrıs Barış harekâtında yaşadıkları anıları öğrencilerle paylaştılar.

 

“SİZLERE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ”

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tarih Öğretmeni Nurhan Acar Azkın Kıbrıs Barış Harekâtı hakkında bilgiler verdi. Azkın “ 20 Temmuz 1974 tarihi Kıbrıs Türk halkının, gerçek bir soykırımdan kurtarıldığı, yeniden doğduğu, özgürlüğüne kavuşturulduğu gündür. Birleşmiş milletler güvenlik konseyi tarafından 22 Temmuz 1974 tarihinde ateşkes ilan edilmiştir. Ancak yapılan müzakerelerden bir sonuç çıkmayınca Dış İşleri Bakanı Turan Güneş’in Ankara’ya ‘Ayşe tatile çıksın” şifresiyle 2.Kıbrıs harekâtı başlamıştır. Harekât, doğuda Magosa, Batı’da Lefke’ye kadar ulaşılarak bu bölgelerin ve işgal edilen Türk köylerinin kurtarılması amaçlanıyordu. Türkiye 16 Ağustos tarihinde belirlenen hedeflerine ulaşınca ateşkes kararına uydu. Harekât sonunda Türk silahlı kuvvetlerinden 415 kara, 65 deniz, 5 hava, 13 jandarma olmak üzere 498 can kaybı ve bin 1200 yaralı, Kıbrıs Türk tarafında 70 mücahit şehit, 270 sivil ve bin yaralı, Rum-Yunan tarafında dört bin can kaybı ve 12 bin yaralı verildi. Barış Harekâtı sonunda ulaşılan ve 43 yıldır devam eden huzur ve güven ortamında çözümü daha fazla arzulayan taraf Kıbrıs Türk halkı olmuştur. Ancak, Rum tarafı Türk tarafının çözüm çabalarına geçmişte olduğu gibi bugün de olumlu bir karşılık vermemektedir. Türkiye Cumhuriyeti, KKTC Anayasası ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan halk ve sorumlulukları doğrultusunda Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin, bugün ve gelecekteki en güçlü teminatı olmaya devam edecektir. Bu tarihi vazifeyi en iyi şekilde yerine getirecek kararlılık, yetenek ve kudret şanlı milletimiz ve ordumuzda mevcuttur. Kıbrıs Türkünü canları ve kanları pahasına özgürlüğüne kavuşturan ve bugünlere gelmesine imkân sağlayan aziz şehitlerimizi saygıyla anıyor, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

 

“BİR ARADA TOPLADIK”

 

Programda Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan, mensubu oldukları derneğin hakkında bilgiler vererek konuşmasına başladı. Yarlıgan “ Derneğimiz 1984 yılında 2847 sayılı kanun gereği kurulan Türkiye Muharip Gaziler Derneği, İstiklal savaşı, Kore savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtına katılarak gazi olan askerler ile bunların eş ve yetimleri bünyesinde bulunduran kamu yararına çalışan asker kökenli bir dernektir. Derneğin başlıca amaçları, Cumhuriyetimizin kurulması ve korunması yolunda yapılan savaşları, dökülen kanları yeni nesillere anlatmak, tarih bilinci, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmektir. Ayrıca derneğimiz gazi ve gazi ailelerini ve şehit ailelerini de bir çatı altında toplayarak dayanışmayı sağlamaktadır” diye konuştu.

 

“127 ÜYEMİZ VARDIR”

 

Derneğin genel merkezinin Ankara’da olduğunu kaydeden Yarlıgan “ Çerkezköy gaziler temsilciliği olarak sadece muharip gaziler değil, aynı zamanda da şehit ailelerimiz iç güvenlik gazilerimizi de çatımız altında bir arada tutmaktayız. Şuan da 19 şehit ailesi, 86 Kıbrıs gazisi, 4 Kore gazisi eşi, 13 iç güvenlik gazisi ve 5 fahri üyemiz olmak üzere toplam 127 üyemiz vardır” dedi.

 

“CANLARIMIZ PAHASINA SAVAŞTIK”

 

Yarlıgan “ Gazi, vatanı ve milleti için savaşa bir fiil katılıp, sağ olarak evine dönen, yaralananlara malul gazi, savaşta şehitten sonra savaşarak yara almadan dönenlere muharip gazi denir. Burada gördüğümüz bizler, atalarımızın kurtuluş savaşında, Çanakkale’de, Kore harbinde yaptığı gibi 43 yıl önce yavru vatan Kıbrıs’ı Rum zulmünden kurtarmak için canlarımız pahasına savaştık. Ne mutlu ki Allah bize gazilik makamını nasip etti. Şehit nurlanmış gazi onurlanmış askerdir. Şimdi hepimiz özgür bir şekilde bu güzel vatanımızda yaşıyorsak, unutmayalım ki bunu şehit ve gazilerimize borçluyuz. Sakarya Meydan Muharebesinin ardından TBMM tarafından 19 Eylül 1921’de kendisine mareşallik ve gazilik unvanı verilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehit ve gazi kanlarıyla sulanmış bu vatanı siz gençlere emanet etti” açıklamasında bulundu.

 

“BU ÜLKEYE HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

 

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin ardından gencinden yaşlısına tüm milletin sokaklara dökülerek bu ülkenin asla bölünmeyeceğini ve bir avuç hain FETÖ terör örgütü yandaşlarına teslim edilmeyeceğini bir kez daha tüm dünyaya ispat ettiğini kaydeden Yarlıgan “ Sevgili gençler, sizlerin damarlarında Çanakkale’de şehit olan atalarımızın kan dolaşmaktadır. Bu kan var oldukça bu bayrak hiç inmeyecek. Camilerde ezan sesleri dinmeyecek. Bu ülkeye hep beraber sahip çıkacağız. Büyükleriniz ve gazi amcalarınız olarak sizlerden şunu istiyoruz. Hepiniz okuyun hedeflerinize ulaşın ki bu ülkeye kimse göz dikmeye cesaret etmesin. Buradan bir kez daha ülkemiz üzerinde haince saldırılar düzenleyen FETÖ ve PKK terör örgütlerini lanetle kınıyorum. Bu vatan için canlarını feda etmiş başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve minnet ile anıyorum” dedi.

 

SAVAŞ ANILARINI ANLATTILAR

 

Öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından, Kıbrıs Barış Harekâtını yaşayan ve savaştan gazi olarak ayrılan Yaşar Negiz, Hüseyin Özsoy, Ahmet Galak, Selahattin Çetintaş, Fuat Karataş, Mustafa Erten Koç  savaş anılarını anlattılar.

 

Haber / Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10