Deniz turuncu renge bulandı

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesindeki sahil kesiminde su, haftasonu sahilde gezenleri turuncu bir renkle karşıladı. Görenlerin gözlerine inanamadığı olayda, vatandaşlar tedirginlik yaşadı. Sahil kesiminde ba?

Süleymanpaşa 1.05.2017 20:02:00 0
Deniz turuncu renge bulandı

ÖTROFİKASYON OLAYI

 

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada durumun bir Ötrofikasyon olayı olduğundan bahsedilerek, "Fosfor, azot ve diğer besin maddeleri yaşlı su ekosistemlerinde yavaş yavaş artar. Bir sistemdeki besin maddesine dönüştürülebilen organik malzemenin artması, sistemin üretkenlik düzeyini yükseltir. Su ekosistemi çevresindeki karalardan sürüklenerek gelen toprak canlı artıkları içerir. Su yüzeyinde toplanan alg ve mikroskopik organizmalar güneş ışınlarını engelleyerek su altı yaşamı için hayati önemi haiz olan oksijen emilimini engeller. Nitratlar ve fosfatlar gibi besin tuzları akarsuların drenaj alanları ile arıtımdan geçmemiş kentsel kanalizasyon ve endüstriyel sular yolu ile ortama katılırlar. Bu besin maddeleri su ortamında alglerin büyümesine neden olarak primer besin döngüsünde aşırı üretime neden olurlar.

 

"DENİZİN SIĞ OLDUĞU KESİMLERDE OLUR"

 

Su ortamında, besin maddelerinin bol olduğu ortamlar ötrofik sular olarak tanımlanır. Oligotrofik sularda ışık geçirgenliği 15 metreye kadar ulaşırken, ötrofik sularda bu değer 1.5 metre veya daha azdır. Bu nedenle güneş ışınları sadece suyun en üst tabakalarına sızabilirler ve fotosentez sadece bu kısımlarda görülür. Besin maddelerinin zenginliği nedeniyle bu sınırlı bölgede çok yoğun bir su yaşamı oluşur. Sonuç olarak ortaya çıkan yoğun üretim nedeniyle ürün kalıntıları suyun derin tabakalarına çökelerek burada çözünmüş oksijen derişiminde önemli azalmalara neden olurlar. Bunun yanında üst katmandaki fotosentez olayının günlük periyodik değişimleri tüm su kütlesinde geceleri O2'nin tamamen yok olmasına neden olabilir. Oksijenin bu şekilde tükenmesi, sucul yaşamın önemli bir bölümünün ani ölümüne ve ortamda uzun süreli anaerobik durumların ortaya çıkmasına neden olur. Antropojenik etkilerle denizin sığ olduğu kesimlerin bu şekilde kirlenmesi neticesinde deniz kıyılarında turuncu renkli bir su tabakası oluşur" ifadelerine yer verildi.

 

ZARARLARI

 

Ötrofikasyon sulak alan ekosistemlerini bozarak burada yaşayan kuş, balık ve diğer canlıların azalmasına ya da yok olmasına neden olabilir. Ötrofikasyonun ileri safhalarında oksijen tükeneceği için ilgili sistem önce bataklığa sonra çayıra dönüşerek su formundan kara formuna geçer.

 

"TAM OLARAK DENİZ KİRLİLİĞİ DENEMEZ"

 

Durumun gemi atığı olmadığını söyleyen Uzmanlar, "Vatandaşlar başka bir kirlilik gemi atığı falan zannediyor ama gemi atığı falan değil. Bunlar denizanalarının Nasıl bir kadının özel günü varsa denizanalarının, her nisanın sonunda ve mayıs ayının başlarında bunlar olur. Yani bu bir deniz kirliliği değildir" dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10