KAĞIT ÜZERİNDE BİLE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOK

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Sayın Candan Yüceer'in Dünya Basın Özgürlüğü Günü'ne hitaben yazılı basın açıklaması yayınladı.

Tekirdağ 2.05.2017 20:56:00 0
KAĞIT ÜZERİNDE BİLE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOK

Açıklamalarında basın özgürlüğünün önemine değinen Yüceer; ‘’İktidarların basın özgürlüğü karışındaki tutumları, onların ne kadar demokrat ya da ne kadar despot oldukları konusunda en yanılmaz ölçüttür. Basını özgür mü, iktidar özgürce eleştirilebiliyor mu, insanlar haber alma haklarını kullanabiliyorlar mı? Bunlara bakarak o ülkede demokrasinin ne düzeyde olduğu görülebilir’’ dedi.

 

‘’BASIN, DEMOKRASİNİN BEKÇİLİĞİNİ GEREKTİĞİ GİBİ YAPAMIYORSA DEMOKRASİ İŞLEMEZ’’

 

Yüceer; ‘’Eğer bir ülkede basın üzerinde baskı varsa, açık veya örtülü sansür varsa, oto sansür normalleşmiş hatta zorunlu hale gelmişse, gerçekler yazılamıyorsa, yani basın demokrasinin bekçiliğini gereği gibi yapamıyorsa veya yaptırılmıyorsa o ülkede demokrasinin işlemediği rahatlıkla söylenebilir. Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün yayımladığı dünya basın özgürlüğü raporunda ‘gazetecilik yapmanın en zor olduğu ülkeler’ kategorisinde yer aldı ve Türkiye basın özgürlüğünde ‘en ürkütücü ülkelerden biri’ diye tanımlandı. Türkiye basın özgürlüğünde Avrupa'da sonuncu, dünyada 163'üncü. Angola Çad ve Zimbabve ile aynı kategorideyiz. OHAL’in yarattığı toz duman içinde suçlu suçsuz ayırmadan 159 gazeteci ve medya çalışanı tutuklandı. 2 bin 380 gazeteci işsiz kaldı. 178 medya kuruluşu kapatıldı. Dünyada bu yıl tutuklanan gazetecilerin 3'te 1'i Türkiyeli gazetecilerdir’’ şeklinde dile getirdi.

 

TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZETECİ HAPİSHANESİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

 

İktidar eliyle Türkiye’nin dünyanın en büyük gazeteci hapishanesine dönüştürüldüğünü belirten Yüceer; ‘’Hükümet sözcüsünün “Medya ayağını denk almak durumunda kalacak” diyerek basını açıkça tehdit ettiği, böylece yaratılan “korku”yla, her basın mensubunun oto sansüre zorlandığı bir ülkede yaşıyoruz. Bütün bunlar artık kağıt üzerinde bile bir basın özgürlüğünün kalmadığını göstermektedir.

 

Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü sadece gazetecinin kendini ifade edebilme özgürlüğü değil, aynı zamanda halkın haber alma hakkının korunmasıdır. Bu nedenle Basın özgürlüğünü ve halkın haber alma özgürlüğünü savunmak hepimizin, demokrasi ve özgürlüklerden yana olan her yurttaşın, vazgeçilemez sorumluluğudur. Basın Özgürlüğü mücadelesi demokrasi mücadelesidir. Var olan bunca baskıya rağmen, mesleğinin onuruna sahip çıkan gerçek gazetecilere zor zamanlarda doğruları söyleyebildikleri ve zor zamanlarda halk adına konuşabildikleri için tüm toplumumuz borçludur.

 

Gün gelecek kimi medya mensupları her türlü baskıya rağmen kalemlerinin onurlarını korudukları için, kimi medya mensupları kalemlerinin bir onuru olduğundan haberdar olmadıkları için hatırlanacaklar. Kaleminin onuruna sahip çıkan tüm basın emekçilerinin Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyorum’’ açıklamalarında bulundu.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10