Türkçe tabela kullanan işyerlerine teşekkür belgesi

Özel Çerkezköy Uğur Okulları öğrencileri, 13 Mayıs Türk Dil Bayramı dolayısıyla 'Türkçe Tabela Etkinliği' düzenlediler. Öğrenciler düzenledikleri etkinlik kapsamında Atatürk Ca

Çerkezköy 14.05.2017 20:32:00 0
Türkçe tabela kullanan işyerlerine teşekkür belgesi

212 İŞYERİ İNCELENDİ

 

Özel Çerkezköy Uğur Okulları öğrencileri tarafından ‘Türkçe tabela etkinliği’ düzenlendi. 13 Mayıs Türk Dil Bayramı münasebetiyle bu etkinliği düzenleyen öğrenciler, Atatürk Caddesi üzerinde bulunan 212 işyerinin tabelasını incelemeye aldı. Öğrencilerin yaptıkları incelemelerin ardından 40 işyerinin Türkçenin yapı ve söz dizimine uygun tabela kullandıkları tespit edildi.

 

TÜRKÇE TABELA KULLANAN İŞYERLERİ

 

Türkçe tabela kullanan işyerleri; “Gözde Optik, Tuzluca Mobilya, Sezer Elektronik, Sakarya Döner, Özlem Bebe, Doğan Kundura, Aşkın Avşar Saat-Gözlük-Takı, Kaya Kardeşler, Konak Yemek Salonu, Altın Kasap, Burak Kuyumculuk, Akay Ticaret, Arda Kundura, Burak Aile Kasabı, Damla Ayakkabı, Gökçe Büfe, Altın Emlak, Osmanlı Kahvecisi, Tuğba Giyim, Yücel Optik, Ayça Butik, Özcan Kardeşler, Onur Market, Kaya Avize, Özgür İletişim, Takıcım, Başarı Sürücü Kursu, Doğa Bitkisel Ürünler, Papatya İç Giyim, Atalay Emlak, Sıla Kuyumculuk, Akay Yapı, Sağlık Eczanesi, Dönerce ve Erler Gıda” Türkçe tabela kullanan işyerleri Uğur Okulları öğrencileri tarafından teşekkür sertifikası aldılar.

 

BAZI İSTİSNALARIN DIŞINDA YANYANA BULUNMAZ

 

Türkçesi Varken! Sloganıyla yola çıkan Uğur Okulları öğrencileri, Türkçe tabela kullanan işyerlerini tespit ederken şu kuralları dikkat ettiklerini belirterek, Türkçe kelimelerde iki farklı ses uyumu vardır. Biri kalınlık-incelik uyumu olan büyük ünlü uyumu, diğeri ise düzlük-yuvarlaklık uyumu olan küçük ünlü uyumudur. Türkçe kelimelerde uzun ses yani bizim bildiğimiz manada şapkalı kullanım yoktur.

Türkçe kelimelerde ‘o’ ve ‘ö’ sesleri sadece ilk hecede bulunur. İlk heceden sonraki hecelerde bulunmaz. Türkçe kelimelerde f, i, h sesi yoktur. Sadece doğa ve tabiat taklidi olan kelimelerde bulunur. Türkçedeki kelimelerin başlarında genellikle ç, ğ, l, m, n, r, v, z ve nazal n sesleri bulunmaz.

Türkçe kelimelerde sonda b,c,d,g ve ğ sesleri bulunmaz. Türkçe kelimelerde hece başında çift sessiz harf bulunmaz. Grup, traş, tren gibi. Türkçe kelimelerde iki sesli harf bazı istisnaların dışında yan yana bulunmaz” ifadeleri kullanıldı.

 

TEŞEKKÜR SERTİFİKASI VERDİLER

 

Türk Dil Bayramı hakkında işyeri çalışanlarını bilgilendirdiklerini ifade eden öğrenciler, “Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden biri olan Türkçemiz,  13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Anadolu’da ilk kez resmi devlet dili olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle 13 Mayıs Türk Dil Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır” diye konuşurken, okul yönetimi ise, “Dünya’nın en güzel diline sahibiz. Dilimizi korumak, sahip çıkmak hepimizin görevidir. Bu amaçla yola çıkan öğrencilerimiz Çerkezköy’ün en işlek caddesi olan Atatürk Caddesi’ni gezdiler. Türkçe firma ismi ve tabela kullanan işyerlerini tespit ettiler ve teşekkür sertifikası verdiler. Böylesi güzel bir etkinlik düzenlediği için okulumuz edebiyat zümresi öğretmenlerine ve öğrencilerine teşekkür ediyoruz” açıklamasında bulundular. 

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN


0282 726 91 91
0282 747 65 10