Çerkezköy basını çevre için tek ses oldu

Çerkezköy'de görev yapan basın mensupları Çerkezköy ve Silivri arasına yapılması planlanan kömürlü termik santraline yol açmak amacıyla, Ambardere mevkiinde kesilen ağaç katliamına dur demek i

Çerkezköy 15.06.2017 19:07:00 0
Çerkezköy basını çevre için tek ses oldu

AKAY DA YALNIZ BIRAKMADI

 

Çerkezköy’de faliyet gösteren Çerkezköy Gazetesi, Çerkezköy Haber Gazetesi, Marmara Haber Gazetesi, Çerkezköy Havadis Gazetesi, Radyo Haber ve T Haber TV’ye bağlı çalışan basın mensupları, Çerkezköy ve Silivri arasına yapılması planlanan kömürlü termik santrale yol açmak amacı ile Çerkezköy Ambardere Mevkii’nde ağaçların kesilmeye başlanmasının ardından talana dur demek ve ormanlarına sahip çıkmak adına, talanın yapıldığı bölgede bir araya gelerek ortak basın açıklaması gerçekleştirdiler.  Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile Park ve Bahçeler Müdürü Halil Mert Tayşir de basın mensuplarını yalnız bırakmadı.

 

‘ORMANLAR RANTA KURBAN EDİLİYOR’

 

Basın mensupları adına ortak bildiriyi okuyan Çerkezköy Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Uğur Can Avcılar, “İnsan yaşamının temel öğesi olan temiz hava, su ve toprak ormanlar tarafından üretilmektedir. Ormanın yok olması, yaşamın yok olmasıdır. Ekolojik ve çevre sorunlarıyla sürekli boğuşan dünyamızda, geçen yüzyılda sanayi ve teknoloji hızla gelişirken, doğal kaynaklar da aynı hızla sömürüldü. Sürekli olarak gündemi işgal eden, ormanlara ve tüm doğal kaynaklara yapılan saldırı ve yok ediliş süreci kuraklığı, yer altı ve yer üstü su kaynaklarının yok oluşunu, erozyonu, toprak kaymasını, selleri, toprakların verimsiz ve çorak hale gelmesini de beraberinde getirdi. Ülkemizde uzun yıllardan bu yana yoğun bir ormansızlaşma yaşanıyor. Anayasal koruma altındaki ormanlarımızın Anayasa’ya aykırı çıkarılan mevzuatlar ile tahrip edildiği, Anayasa’da sınırları çizilmiş, kamu yararı adına sınırlı olarak verilebilecek izinler için ne kadar hoyratça davranıldığı ve ranta kurban edildiği açıkça görülmektedir. Ülkemizde orman azalmalarının yüzde 56’sı yasal düzenlemelerden kaynaklanmıştır. 1950’lerden bu yana 1.5 milyon hektardan fazla ormanlık alan bu nedenle artık orman değildir. Orman alanlarının amaç dışı kullanımı ile büyük tahribatların ortaya çıktığı ve ekosistemin zarar gördüğü uygulamalar da sürmektedir” diye konuştu.

 

“ORMANLARA KIYMAYIN”

 

Silivri ve Çerkezköy arasına yapılması planlanan kömürlü termik santralin yolunu açmak amacıyla Çerkezköy Ambardere mevkiinde bulunan ağaçların kesilmeye başlandığını ve ormanların katledildiğini kaydeden Avcılar; ”Çerkezköy’ün basın emekçileri olarak bizler; orman ve çevreye duyarlı ve korumacı her türlü davranış biçiminin, ülkemiz ve dünya insanlarının yaşadıkları yere sahip çıkma bilincinin, çabaların geniş kapsamlı ve kalıcı kılınmasını amaçlamaktayız. Çocuklarımızın; yeşili yağmalanmış, toprakları verimsizleşmiş, suları kirli, havası solunamayacak kadar zehirlenmiş, yaban hayvanları azalmış, kuşları, böcekleri ve balıkları yaşam savaşı veren, iklim koşulları alt üst olmuş bir dünyada yaşamayı hak etmediklerine inanmaktayız. Ülkemizin ve dünyamızın yaşadığı büyük deprem, sel, çığ felaketlerinin boyutlarının bu denli şiddetli olmasının nedenlerinin başında orman ve çevre koşullarının, bugüne dek göz ardı edilmesinin yattığını düşünmekteyiz. Bu yüzden bizler, Çerkezköy basını olarak, ilçemizin ve ülkemizin taşına, toprağına, havasına, suyuna, ormanlarına sahip çıkıyor ve tüm halkı ormanlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz. Ormanlara kıymayın efendiler!’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

“BU TALANA DUR DEMELİ”

 

Duyarlı davranışından ötürü Çerkezköy basınına teşekkür eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay; ”Ağaçların katledilmesi, yapılması planlanan kömürlü termik santralin hazırlığıdır. Bu kısaca siyasi bir mesele değildir. İstanbul’da, Silivri’de iktidar partisi milletvekilleri dahi termik santral istemediklerini dile getiriyor. Bizler, Çerkezköy halkı olarak bu talana dur demeli, termik santral istemediğimizi yüksek sesle söylemeliyiz” dedi.

 

Haber / Emrah ÇOĞALAN – Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10