Trakya insanını bekleyen bir felaket var

Trakya Platformu 3'üncü Genel Kurulu'nda konuşan Trakya Platformu Tekirdağ İl Yürütme Kurulu Sözcüsü Dr. Cemal Polat, Trakya'yı büyük bir felaketin beklediğini belirterek, Tekirdağ'd

Ergene 2.07.2017 19:10:00 0
Trakya insanını bekleyen bir felaket var

Polat; "Trakya kaya gazı anlamında zengin bir bölge. Fakat bu gazın çıkartılması için parçalanması gerekiyor. Trakya bölgesi, deprem bölgesi olduğu için bu taşların kırılması, fay hatlarının kırılması demektir. Trakya insanını bekleyen bir çevre felaketi var” dedi.

 

Ergene’nin Ulaş Mahallesi’nde belediye düğün salonunda, gerçekleşen Genel Kurul’a, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, Ergene Belediyesi Başkan Vekili Yüksel Baydarlı, Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof Dr. Osman İnci, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi eski öğretim üyesi Prof. Dr. Dogan Kantarcı ile Trakya platformu Edirne, Kırklareli, Tekirdağ il yürütme kurulu üyeleri katıldı.

 

‘’BU TAŞLARIN KIRILMASI FAY HATLARININ KIRILMASI DEMEKTİR’’

 

Ergene’nin Ulaş Mahallesi’nde gerçekleştiren Trakya Platformu 3. Genel Kurulu’nda konuşan Trakya Platformu Tekirdağ İl Yürütme Kurulu Sözcüsü ve Tekirdağ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Cemal Polat, Tekirdağ’da çıkartılması gündemde olan kaya gazının çevreye çok büyük çaplı zarar vereceğini iddia etti. Polat; “Özellikle son günlerde Tekirdağ bölgesinde Norveç ve Kanada firmalarının iki tane sondaj çalışması yaptığını öğrendik. Bunlar yasal olarak izin alınmadan yapılan sondajlar ve kaya gazı ölçüm tespit çalışmalarıymış. Büyükşehir belediyesine gelen bir talep var. Bize de Büyükşehir belediyesi ulaştı. Trakya kaya gazı anlamında zengin. Ama kaya gazının özellikle yaratacağı çevre boyutunu felaketini göz önünde tutmamızda yarar vardır. Bugün kaya gazı dediğimiz gaz, o da bir doğalgazdır. Doğalgaz gibi üst katmanlarda değil taşların altındaki derin katmanlarda biriken gazların açığa çıkartılması için 640 küsur tane kimyasal madde kullanılarak bu taşlarının parçalanması ve ondan sonra bu gazın çıkartılması gerekmektedir Bu ne demektir? Bir Trakya bölgesi depremi bölgesi olduğu için bu taşların kırılması fay hatlarının kırılması demektir. Depremin daha şiddetli bir şekilde oluşmasını tetiklemektir’’ diyerek olayın ciddiyetini gözler önüne serdi.

 

AMERİKA ÇALIŞMALARI DURDURDU TÜRKİYE’DE BAŞLADI

 

‘’İkinci bir olay 640 küsur tane kimyasal kullanılacak. Bu kimyasallar toprak ve havanın zehirlenmesi ve burada yaşayan canlı yaşamın yok olması anlamına gelir. Bu yüzden Amerika‘da kaya gazı çalışmaları çevre örgütlerinin mücadelesi sonucu durmuş vaziyettedir. Ama ne hikmetse bizim ülkemizde bakanlık bu bölgede yaşan insanlarımızın ve geleceğimizin özellikle ve özellikle tarımsal faaliyetlerin en yoğun olduğu en zengin bölgeyi gözden çıkarmalarını anlamıyoruz. Buna anlam veremiyoruz. Biran önce yetkililerin siyasi otoritelerinin bu konuda görüşlerini gözden geçirmelerini bekliyoruz. İğneada Nükleer santralinin ölüm tehdidinin yanı sıra bir de kömür santrallerinin saçacağı zehir ile yüz yüzeyiz. Kısaca bir taraftan nükleer radyasyon bir taraftan zehir kuşatılacağız. Dolayısıyla ormanımızı, suyumuzu, meramızı ve çocuklarımızı kurtarmak için mücadelemizi devam edecektir” şeklinde konuştu.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10