Hızlı yükseliş sahtekarları harekete geçirdi

Altın piyasasında son günlerde yaşanan hızlı yükseliş, altın sahtekarlarını harekete geçirdi. Çerkezköy ve Kapaklı'da birçok kuyumcuyu dolaşan sahtekarlar, kuyumcuları düşük gramajlÄ?

Çerkezköy 7.07.2017 21:20:00 0
Hızlı yükseliş sahtekarları harekete geçirdi

HER KUYUMCUYA BİR KİŞİ GİTTİ

 

Dikkat çekmemesi amacıyla, her kuyumcuya 1 kişinin gittiği sahtekar örgüt düşük gramajlı altın bozdurarak, kuyumcuları dolandırma girişiminde bulundu. Sahtekar örgüt iddiaya göre, ihtiyaçları olduğunu söyleyerek kuyumcuya bilezik bozdurmak istediklerini belirtirler. Sonrasında ise bileziği incelemeye alan kuyumcu, yüzde 40-50 oranında düşük gramajlı olan altını bozamayacaklarını söyleyerek, altın sahtekarlarını dışarı çıkartırlar. Kuyumcuların ihbarı üzerine Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, piyasaya sahte altın sokma girişimi yapan sahtekarların yakalanması için çalışma başlattı.

 

SON GÜNLERDE SAHTEKARLAR ÇOĞALDI

 

Altın sahtekarlarının uğradığı mekanlardan olan Çerkezköy Turkuaz Kuyumculuk Mağaza Satış Temsilcisi Uğur Akça, son günlerde dolandırıcıların arttığını belirterek, vatandaşı dikkatli olması konusunda uyardı. Akça; “Son günlerde ülke genelinde altın sahtekarları ve dolandırıcılarının çoğalması nedeniyle, temkinli hareket ediyoruz. Bu sahtekar ve dolandırıcılar ellerindeki düşük gramajlı ve gümüşle karışık olan, altın görünümündeki değersiz eşyaları bize satma girişiminde bulunuyorlar’’ diye konuştu. Uğradığı sahtekarlık olayını dile getiren Akça; ‘’Dün saat 11:00 gibi işyerimize gelen bir kadın, paraya ihtiyacı olduğunu ve iki bilezik bozdurmak istediğini söyledi. Bilezikleri aldık, inceledik ve bunların içinde çok az miktarda altın olduğunu ve bozamayacağımızı belirttik. Kadın altını bozduramayacağını anlayınca hızla uzaklaştı. Biz de durumu polise ihbar ettik’’ dedi. Kuyumcuların şüpheli bir durumla karşılaştıkları zaman vakit kaybetmeden, kendilerine ve diğer kuyumculara bilgi vermesinin çok önemli olduğunu belirterek, dikkatli davranmaları gerektiğini desözlerine ekledi.

 

TANIMADIĞINIZ KİŞİLERDEN ALTIN ALMAYIN!

 

Altıntaş Kuyumculuk Mağaza Müdürü Muzaffer Seyhan ise konuyla ilgili kendilerinin de hassas bir tavır sergilediklerini belirterek; “Sahtekarlar ve dolandırıcılar, düşük ayarlı altınları piyasaya sürmek için çeşitli yollar deniyorlar. Dün de kuyumcuları dolaşan ve bunların bir şebeke elemanı olduğunu düşündüğümüz kişiler, buraya gelerek bizlere altın bozdurmak istediklerini söylediler. Genellikle kadın oldukları için şüphe çekmeyeceklerini ve akıllarınca ellerindeki düşük gramajlı altınları bozdurabileceklerini zanneden bu kişiler, kapı kapı kuyumcuları gezme eğilimi içindeler. Bozdurmak için verdikleri altınların çok düşük gramajlı olduğunu anladığımızı anda hızla uzaklaştılar. Biz üzerimize düşen görevi yaparak, yetkilileri ve diğer kuyumcu arkadaşlarımızı, dikkatli olma konusunda uyarıda bulunduk. Özellikle vatandaşlarımız da bu gibi sahtekar ve dolandırıcılara karşı dikkatli olsunlar. Tanımadıkları kişilerden altın almasınlar. Bu gibi sahtekarlar, hem kuyumcuları hem de vatandaşı dolandırabilmek için çeşitli yollara başvuruyorlar. Şüpheye düştüğünüz anda polise haber vererek, yetkilileri bilgilendirin’’ uyarısında bulundu.

 

KAPAKLI’DA 2 KUYUMCUYU DOLANDIRDILAR

 

Sıla Kuyumculuk Mağaza Satış Temsilcisi Selçuk Çetin de dün ilçemizde kuyumcuları dolaşarak, düşük gramajlı altın satmaya çalışan sahtekarların, Çerkezköy’den önce Kapaklı ilçesindeki kuyumcuları dolaştıklarını belirtti. İki kuyumcunun dolandırıldığını ve düşük gramajlı altın bileziklerin piyasaya sürüldüğünü söyleyen Çetin, ‘’Meslektaşımız düşük ayarlı olduğunu pek anlayamamış olması nedeniyle, ona bilezik satmışlar. Daha sonra bu meslektaşımız anlasa da iş işten geçmiş. Son dönemlerde yaşanan bu hadise ile birlikte, sahtekarlar, düşük ayarlı altınları piyasaya sürmeye çalışıyorlar. Bunlar merdiven altı üretimlerdir. Örneğin 14-18 ayar altın ile gümüşü ya da bakırı karıştırıp altın rengi vererek piyasaya sürüyorlar. Normal altının 3’te biri kadar değeri olan bu altının piyasaya sürülmemesi için, vatandaşların da en az bizim kadar dikkatli olması gerekiyor. Bu konuda kuyumcu meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızı da uyarıyoruz’’ dedi. Çerkezköy ve Kapaklı’da görülen sahtekarların yakalanması için polis çalışma başlattı.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10