Marmara Denizi'nde korkutan gerçek

Marmara Araştırma Merkezi'nden 6 profesör 24 öğrenci 'Değişen Oşinogafik Şartlarının İzlenmesi Projesi' kapsamında, Marmara Denizi'nde araştırma yaptı.

23.07.2017 21:05:00 0
Marmara Denizi

Araştırmada bulunan Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölüm Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Sakınç, Marmara Denizi’nde bütün fayların aktif durumda olduğunu belirtti.

 

KİRLİLİĞİN NEDENLERİNİ ARAŞTIRDILAR

 

14 Temmuz tarihinden bu yana Marmara Araştırma Merkezi'nden 6 profesör ve 24 öğrenci, Marmara Denizi'nde araştırma yaparak verileri topluyor. Tekirdağ Hoşköy’de başlayan çalışmalar kapsamında Marmara Denizi'nde araştırma yapan ekip, önceki gün Gelibolu açıklarında araştırmalarına devem etti. Ekip, Marmara Denizi'ndeki kirliliğin balıklar üzerinde yaratığı etkileri, azalma sebeplerini ve balıkların bu etkilenme sonrası insanları ne kadar etkilediklerine yönelik araştırmalar yaptı.  Türkiye Kimya Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bahattin Yalçın denizlerdeki kirlenmenin nedenleri ve çeşitleri konusunda değerlendirme yaparak, "Bunların temel nedenlerinden biri de kimyasal kirlenme. Bu kimyasal kirlenmenin tarımsal kirlenme, evsel atıklar, fabrika atıkları gibi farklı boyutları var. Organik hastalıklar bakterilerin gelişmesine sebep olur. Bakteri büyüdüğü zaman da balıklara zehir etkisi yaratıyor" diye konuştu.

 

‘’MARMARA DENİZİ’NİN DEPREMSEL ÖZELLİĞİ YENİ BİR ŞEY DEĞİL’’

 

 Marmara Üniversitesi Biyoloji Bölüm Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Sakınç ise,  Marmara Denizi'nde bütün fay hatlarının aktif durumda olduğunu söyleyerek, "Marmara Denizi'ndeki bütün faylar aktif durumda. 1999 depreminden sonra yapılan birçok araştırma Marmara Denizi'nin depremi üreten faylar ile ilgili birçok gerçeği ortaya çıkarttı. Marmara Denizi'nin depremsel özelliği yeni bir şey değil. Yıllar önceden beri bilinen bir gerçek" dedi. Çalışmaların hava şartlarına göre 15-20 gün daha devam edeceği belirtildi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10