Öztrak: Aslan payı Başbakanlıkta kaldı

Ekonomi yönetiminde ortaya çıkan ikili yapının ciddi sorunlar yaratacağını ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Varlık Fonu ve TMSF'nin doğrudan Başbakan'a baÄ?

Tekirdağ 28.07.2017 21:08:00 0
Öztrak: Aslan payı Başbakanlıkta kaldı

“GEREKÇE: EKONOMİ YÖNETİMİNDE ETKİNLİK”

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde, kabineden yapılan son değişikliğe ve yeni görev dağılımıyla ekonomi yönetiminde oluşan parçalı yapıya dikkat çekti. CHP’li Öztrak, soru önergesinde özetle şunları ifade etti: Ekonomik konularda Başbakan adına genel koordinasyonu sağlama görevi önceki kabinede iki Başbakan Yardımcısına paylaştırılmışken, yeni hükümette tek başına Sn. Mehmet Şimşek’e verilmiştir. Bu kararın amacı ekonomi yönetiminde etkinliği artırmak olarak piyasalara yansıtılmıştır. Bu çerçevede, daha önceki Bakanlar Kurulunda Sn. Nurettin Canikli’ye bağlı olan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yeni görev dağılımında Sn. Mehmet Şimşek’e bağlandığı görülmektedir.Ancak yine bir önceki görev dağılımında Sn. Nurettin Canikli’ye bağlı olan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) doğrudan Başbakan Sn. Binali Yıldırım’a bağlandığı anlaşılmaktadır. Yine daha önceki görevlendirmede Sn. Mehmet Şimşek’e bağlı olan kamu sermayeli T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin ise yeni görevlendirmede kime bağlı olduğu açıkça ifade edilmemiştir” ifadeleri yer aldı.
 

VARLIK FONU VE TMSF, BAŞBAKANLIKTA

 

Cumhuriyet Halk Partili Faik Öztrak, Başbakan Binali Yıldırım’a cevaplaması istemiyle “Kamu sermayeli T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. önceki görevlendirmede olduğu gibi, neden bir bakanın görev alanı içinde tanımlanmamıştır? Her iki kamu bankasına ait Hazine hisselerinin Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi neticesinde, adı geçen kamu bankalarının, artık dolaylı olarak söz konusu fonun yöneticileri aracılığıyla yönetilmesi ve bu kurumların ekonominin genel koordinasyonunun dışına çıkarılması ekonomi yönetiminde etkinliğin sağlanmasında sorun yaratmayacak mıdır? Milyarlarca liralık varlığın devredildiği ve ekonominin günlük işleyişi içinde karar almak zorunda olan Türkiye Varlık Fonu ve TMSF gibi kurumların doğrudan Başbakan’a bağlanması, Başbakanlık makamının iş yükü de dikkate alındığında ekonominin yönetiminde hedeflenen etkinliğin sağlanması açısından ne kadar doğrudur?” sorularını yöneltti.

 

Haber / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10