Akay'dan ağaç katliamı iddialarına sert yanıt

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, ulusal basında yer alan Çerkezköy Belediyesi'nin tek yön uygulamasında ağaç katliamı yaptığı haberleri üzerine düzenlediği basın toplantısında y

Çerkezköy 1.08.2017 21:34:00 0
Akay

BASIN AÇIKLAMASI GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Sökülen ağaçların saksılarda yaşadığı mezbahanın bulunduğu alanda, dün basın mensupları ile bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, ulusal basında “Çerkezköy Belediyesi ağaç katliamı yapıyor” haberlerine de açıklık getirdi. Akay;“19 Haziran tarihinde Çerkezköy’de trafik sirkülasyonu açısından bir karar almıştık. 19 Haziran tarihinde Öztrak, Atatürk Caddesi’ni birbirine bağlayan ara caddelerde, tek yön uygulamasına başladı. Çerkezköy’de her geçen gün artan nüfus yoğunluğuyla birlikte artan araç sayısının şehrimizde ortaya çıkardığı trafik yoğunluğuna çare olmaya çalıştık. Tek yön uygulamasını beş aylık çalışma sonunda 19 Haziran’da uygulamaya soktuk. Aldığımız karardan önce Mayıs ayında Çerkezköy’de trafik sirkülasyonunu açısından orta refüjlerin akibeti hakkında kamuoyunu bilgilendirmiştik. Vatandaşlardan, esnaflardan aldığımız geri dönüşlerden dolayı bu kararı aldık. Tek yön uygulamasından sonra orta refüjlerdeki ağaçlardan dolayı birçok trafik kazası yaşanmış ve vatandaşlarımız yaralanmıştı. Akabinde geçtiğimiz hafta Öztrak Caddesi’nden başlamak üzere yeniden bir trafik kazasına sebebiyet vermeden Temmuz ayı sonunda bu caddede, ağaçları taşıma kararı aldık” dedi.

 

“239 AĞACI TAŞIDIK”

 

Akay;“Bu karardan sonra kamuoyundan olumlu ve olumsuz bazı konuşmalar bizlere cereyan etti. Ağaçların akibetini merak edenlere buradan bilgi vermek istedik. Geçtiğimiz hafta Çerkezköy Belediyesi ağaç katliamı yapıyor diye sansasyon yapma hedefi ile bir şeyler yaşadık. Ağacın akibetini merak edenlere, ağaçları kestiğimiz yönünde ulusal basına göndermeler yapan tüm arkadaşlarımıza, ağaçların sayısını vereceğiz. Öztrak Caddesi’nden geçtiğimiz haftadan bugüne 239 ağacı şuanda bulunduğumuz alana saksılayarak, güvenli bir şekilde taşıdık. Öztrak Caddesi’nde şuan 46 ağaç kaldı ve o ağaçları da bu alana dikeceğiz. Aynı zamanda Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimizde söktüğümüz alanlarda asfalt çalışması başlattı. Öztrak Caddesi’nde bu hafta sonu itibariyle ağaçları taşıyıp, asfaltı da tamamlayıp, refüj meselesini ortadan kaldıracağız” açıklamasında bulundu.

 

“AĞAÇ KATLİAMI YAPMADIK”

 

Ağaçların iddia edildiği gibi kesilmediğini ve tamamının bu alanda olduğunu basın mensuplarına gösteren Akay;“Buradaki mezbahanın olduğu fidanlık olarak kullandığımız alanda, ağaçlarımız saksı içinde bulunuyor. Merak edenler, kestik diye yayın yapanlar buraya gelip ağaçları saksılarda görebilirler. Ağaçlar yaşar ya da yaşamaz diye tereddüt var ve tamamı da ölür diyenler bile var. Ağaçların sökülmesi için Kasım ayı olduğunu biliyoruz. Aciliyet gösterilmesi nedeniyle bu ağaçların bakımını bu alanda yapacağız. Yüzde 90 oranında ise bu ağaçları yaşatacağız. Bu ağaçları nereye diktiğimizi ise yakın zamanda paylaşacağız. Bu ağaçların iki aylık bakımları burada olacak. Gübreleyecek köklerini güçlendireceğiz. Sökümlerde aldığımız kayıtları da en yakın zamanda sizlerle paylaşacağız ve kamuoyuna daha sağlık bilgiyi kavuşturmayı hedefliyoruz. Kulaktan dolma haberler ve söylemlerle bizleri yıpratmayı düşünenleri, ulusal basına bilgi verip ‘Çerkezköy Belediyesi ağaç kesiyor’ diyenlere cevabımız buradan da uygun oldu” diye konuştu.

 

“AKAY RAKAMLARLA CEVAP VERDİ”

 

Akay;“Tek yön uygulamasının Çerkezköy’de trafik düzenlemesine hiçbir fayda getirmeyeceğini savunanlar olmuştur. Bu kişiler gerçekten Çerkezköy’de yaşıyorlar mı? Bunanla ilgili tereddütlerim var. Bunun cevabını almak ise çok kolaydır. 12 Haziran’da Narin Kavşağı’ndan Atatürk Caddesi’nin üst kısmına ve Saray girişinden sayımlara başladık. Bir hafta içinde sabah 08.00-17.00 saatleri arasında Narin Caddesi’nden Atatürk Caddesi’ne giriş yapan aracın Atatürk viyadüğünden çıkışını kayıt altına aldık. 12 Haziran Pazartesi günü saat 17.00’de Narin Kavşağı’ndan Atatürk Caddesi’ne giren bir aracın viyadükten çıkış süresini 22 dakika, 13 Haziran’da 24 dakika, 15 Haziran Perşembe günü ise 33 dakika olarak hesapladık. Tek yön uygulamasıyla 22 Haziran Perşembe günü ise saat 16.30 bu caddeye giren aracın çıkışını ise 6 dakika 22 saniye olarak hesapladı. Bu rakamlara baktığımız zaman bu sayıları göremeyecek kadar kör olduğunuzu da düşünmek istemiyoruz. Hiç bilmiyorsanız çıkıp sorarsınız. Tek yön uygulaması, bugün itibariyle karşılık bulmuştur. Proje tam olarak gerçekleşmemiştir ve Altıyol Kavşağında Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları başlamıştır. Çerkezköy’de belediye meydanına ulaşmanın tek adresi Uğur Mumcu Caddesi’dir. İnan Sokak’tan dönmesinler. Kararımızın doğruluğu ise bu rakamlarla ortadadır. Biz yeşili, ağacı korumayı, yeşil hassasiyeti çok üst seviyede olan bir yönetimiz. Bu anlamda da sıkıntımız yoktur. Proje ortaya çıktığı zaman kaldırım genişlemeleri de olacak. Bugün diktiğimiz ağaç sayısı kadar daha kalın gövdeli ağaçları bu caddelere dikeceğiz” dedi.

 

“HADİ ORDAN”

 

Veliköy Mahallesi’nde önceki gün yaşanan kimyasal atık dökülmesi konusuna da değinen Akay;“Geçtiğimiz hafta sonu zabıta ekiplerimiz o noktada kimyasal döküm yapanlarla ilgili yeri tespit etti. Jandarma ise döküm yapanlarla ilgili soruşturma başlattı. Olay Çevre İl Müdürlüğü’ne gitti. Somut olarak bir durum yok. Kimyasal dökümler Çerkezköy’de gerçekleştiriliyor. Kimyasal atıkların dökümlerinin yaşandığı alanların yanında bulunan birçok ağaç zaten telef oluyor. Telef olurken bundan sorumlu kurumlar ve çevre hassasiyetini dile getirenlerden ise tık yok. Termik santral meselesini yaşatırken, biz doğa katliamına sebep olacağını dile getirirken, birileri çıkıp termik santral olsun diye davul zurna çalacak hale geldi. Ambardere’de sadece termik santral için zemin etüdü aşamasında yüzlerce ağaç kesilirken ağzını açmayanlar, şimdi bugün ağaçları taşıdığımız için açıklama yapıyorlar. Bunları konu ederek başka boyutlara nasıl çekeriz diye düşündüler. Siz Ambardere’de Çerkezköy’ün geleceğini karartırken, telef olan ağaçlara ses çıkartmayacaksınız, termik santralden sonra Çerkezköy’ün kısacası geleceği kararacaktır. Siz Veliköy’de kimyasal atıklarla yüzlerce ağacın telef olduğunu görmezden geleceksiniz, Çerkezköy Belediyesi’nin zaruretten ve mecburiyetten ağaçları güvenli bir şekilde taşımak gibi gayret içine giriyorken, siz çıkıp Çerkezköy Belediyesi ağaç katliamı yapıyor diyenlere ‘Hadi ordan’ diyorum” dedi.

 

MAKİLİK Mİ? MEŞELİK Mİ? OLDUĞUNU GİDİP GÖRECEKLER.

 

Ambardere’deki ağaçları ‘Maki, çalı çırpı’ olarak nitelendiren AK Parti İlçe Başkanı Abdullah Öğe’ye de seslenen Akay;“Ambardere’deki ağaçların maki mi?, çalı çırpı mı? olduğunu bilmek zor bir mesele değildir.  Ambardere deki alanın tamamı ormanlık alan ve meşe ormanıdır. Eğer biraz bilgili olurlarsa Çerkezköy ile ilgili bilgilerini artırırlarsa neresinin makilik, neresinin meşe ağacı olduğunun farkına varırlar.  Yerle bir edilen meşelerin olduğu alanda basın açıklaması da yaptık. Onlarda makilik mi? meşelik mi? olduğunu gidip görecekler. Ağaçlar konusunda Çerkezköy’de kimin ne kadar çevre hassasiyeti varsa benim ve ekibimin de o kadar çevre hassasiyeti vardır. Buna önem veriyoruz ve bu anlamda da hassasiyet gösteriyoruz. Bu ağaçların yeşillendiği gelecekte hep birlikte göreceğiz” diye konuştu.

 

“YOĞUN YAĞIŞTA SIKINTI YAŞAMADIK”

 

Akay;“Yoğun bir şekilde işler yapıyoruz. Devlet Su İşlerinin yıllardan beri ötelediği Çorlu suyu ile ilgili projesi var. Biz uzun yıllardan beri Çerkezköy'de su baskını olmasını istemiyoruz. ''Çorlu suyunu ıslah edin'' diyoruz. Devlet Su İşleri ise “ Burada kamulaştırma var. Belediye üzerine alsın'' dedi. 3 ay önceki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, derenin Çerkezköy'de kalan sınırları içindeki alanın Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma bedelini üzerine alma kararı çıktı. Kamulaştırma sorunu olmayan Çorlu suyunun ıslah edilmesini bekleyen bir durumdayız. Çerkezköy'ün 2014 yılında iki sıkıntısı vardı. Bir Çorlu deresinin yarattığı problem ve ani su baskınları nedeniyle Gazi Osman Paşa Mahallesi’ndeki alan vardı. 5 Haziran 2014'te 39.8 kilogram yağış yağdığında Sayar Sokak'ta, İmar sitesi, küçük sanayi sitesinde neler olduğunu çok iyi biliyoruz. 29 Eylül 2015'te 32 kilogram yağış metrekareye düştü. Bu yağışla birlikte Çerkezköy’ün bütün bölgeleri su baskınıyla baş başa kaldı. 9 Haziran 2017’de ise metrekareye 59 kilogram yağış düştü. Bu yağışta ise Çerkezköy’ün ani su baskınları sorunun çok önemli ölçüde ortadan kaldırdığını gördük. TESKİ ile birlikte yaptığımız 7 milyon TL'lik yatırımın Çerkezköy için ne kadar önemli bir yatırım olduğunu tüm vatandaşlarımız fark etti. Silivri yeniden aynı sıkıntıları gördü, yaşamamak için ne yapmamız gerektiğini, TESKİ ile gördük. 40 kilogramla her yer sular altındaydı, son yağışta Çerkezköy'e 60 kilogram yağdı ve ilçemiz büyük oranda bu sorunları görmedi” dedi.

 

“NEFES ALIR HALE GELECEK”

 

Devlet Su İşleri’nin Çorlu suyunu ıslah etmemesi sebebiyle Çerkezköy’ün yeniden sıkıntılarla baş başa bırakıldığını iddia eden Akay;”DSİ'nin Çorlu suyunu ıslah etmesinde bir engel yok. Islah edilirse Çerkezköy rahat nefes alır hale gelecek. Çorlu suyunun içerisinde açmalar yaparak çalışmaların faydasını gördük. Sürekli buna devam etmemiz lazım. Islah edersek bu bitmek bilmeyen açma çalışmalarından kurtulacağız. Olası baskınlarda bu faturanın maalesef zararını Çerkezköy yaşarken maalesef faturanın asıl sahibinin de DSİ olduğunu söylemek zorunda kalırız. Kurumlara görevlerini hatırlatmak gibi bir sorumluluğumuz var. TESKİ ile yapılan yatırımlardan sonra Çerkezköy'ün bu sıkıntıları bertaraf etmiş olmasından dolayı duyduğum mutluluğun tarifi yok. TESKİ Genel Müdürü Şafak Başa'ya ise desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

“GÜÇLÜ OLARAK DİKECEĞİZ”

 

Basın toplantısının ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş ve Park Bahçeler Müdürü Halil Mert Tayşir saksılar halinde yeni yerine yerleştirilen ağaçları, yerinde incelediler. Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Park ve Bahçeler Müdürü Halil Mert Tayşir, ağaçların üzerinde bulunan kırmızı renkli boya benzeri maddenin ilaçların bir an evvel sağlığına kavuşması için uyguladıkları bir teknik olduğunu ifade etti. Tayşir “Boyaya benzer bu madde macun tekniği diye geçiyor. İyileştirme amacıyla uyguladığımız bu macunlarla kabuğu soyulan ağaçlara uygulanıyor.  1-1.5 ay ağaçlar burada bakıma alınacak. Gübrelerimiz güçlendiricilerimiz uygulanıyor. Ağaçların tutmama ihtimali, kendi yuvasından sökülmüş oldukları için tabi ki yüzde 10'luk 15'lik bir fire olabilir. Ağaç zayıftır, bağışıklığı düşmüştür, ağaçlarımız kökü 30 santimetre bir kök yapmıştı, yaygın gitmiş, o ağaçlarımızda bir sıkıtı var. 239 tane ağacımızı derin saksılara aldık güçlü olarak dikeceğiz” dedi.

 

Haber / Faik Onur KAYA / Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10