Eğitim yöneticileri ve sanayiciler ÇOSB'de bir araya geldi

Sanayisi ile birlikte büyüyen ve gelişen nüfusuyla dikkatlerini üzerine çeken Çerkezköy'de eğitim konusunda da kararlı adımlar atılmaya devam ediliyor.

Çerkezköy 14.09.2017 19:51:00 0
Eğitim yöneticileri ve sanayiciler ÇOSB

Kültürel ve sanatsal alanda yaptığı birçok etkinlikle, Çerkezköylülerin beğenisini kazanan Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü dün gerçekleştirilen toplantı ile birlikte eğitim konusunda da son derece önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Tekirdağ Valiliği'nin koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantı saat 9.30’ta yapıldı. Gerçekleştirilen toplantıya Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan’ın yanı sıra, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, Özel sektörden birçok eğitimci ve sanayi kuruluşu temsilcileri katıldı.

 

İl genelinde özel sektörden birçok eğitimci ve sanayicinin katıldığı toplantı, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Gerçekleşen toplantıda mesleki eğitimin önemine vurgu yapılırken, iş adamalarının da eğitime destek vermesi gerektiği belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci yaptığı konuşmada, ‘’Rekabetin artık global bir ortamda yaşandığı dönemde sizin istihdam ettiğiniz insanla, CV’si üzerinden temasa geçmeniz, aslından zamanda ıskalamanız demektir’’ ifadelerini kullanırken, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan da, gerekli kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için mesleki eğitim kurumlarının arttırılması gerektiğini belirtti. Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de, bölge müdürlüğüne bağlı teknik eğitim veren bir kurumlarının olduğunu belirterek, diğer bölgelerde de iş adamlarının desteğiyle, kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için Teknik liselerin arttırılması gerektiğini belirtti.

 

‘’MESLEKİ EĞİTİM, MEMLEKET MESELESİDİR’’

 

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlaya toplantıda ilk konuşmayı İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan yaptı. İl genelinde 47 tane meslek teknik eğitim hizmeti veren okulun bulunduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan; ‘’32 alan ve 80 dalda eğitim hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Ülkemizin ilerlemesi ve gençlerimizin geleceği adına onlara mesleki eğitim vermenin çok çok önemli olduğunu ve eğitim sistemimizde bu noktaya dikkat çekmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin kalkınması ancak mesleki eğitimle sağlanabilir. Unutmayalım ki mesleki eğitim, memleket meselesidir diyor, hepinize saygılar sunuyorum’’ diye konuştu.

 

‘’ÇERKEZKÖY TSO OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN NE İSE YAPMAYA HAZIRIZ’’

 

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızın yaptığı konuşmada 81 ile okul sözü vardı. Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalanmıştı. ‘İnşallah, Allah izin verirse 276 ilçeye de okul yaptırmayı hedefliyoruz’ açıklamasını takdirlerinize sunmak istiyorum. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizde sorumluluğumuz içinde mesleki eğitimde görevimiz neyse onu yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Çalışmalarımızı birlikte yaparsak, daha güçlü bir şekilde yolumuza devam ederiz’’ açıklamalarında bulundu.

 

SÖZDİNLER, ‘’HER YIL ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ OKULUMUZA KAYIT YAPTIRIYOR’’

 

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi olarak yıllık 20 milyar doları aşkın cirosuyla ve 3 milyar doları aşan ihracatıyla reel üretim açısından çok ciddi çalışmaların yapıldığı belirten Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, mesleki eğitimde de gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti. Sözdinler; ‘’Bu hizmet, Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olup halen bünyesinde 740 öğrencinin eğitim aldığı 5 alan/7 branşta eğitim veren bir okuldu. 2012/2013 eğitim öğretim yılında başlayan ve geçtiğimiz 2 yılda toplam 176 mezun verdiğimiz okulumuzun öğrenci kapasitesi 1200 dür. Bölgemiz sanayicilerinin ihtiyaçlarına cevap vermek, amacıyla modern bir şekilde tasarlanan 40 derslik, 26 atölye ve laboratuarın bulunduğu okulumuzu geliştirmek yönünde sürekli bir çaba içerisindeyiz okulumuza her yıl çok sayıda öğrencinin başvuruyor olması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor’’ ifadelerini kullandı.

 

SANAYİCİ ELEMAN BULAMADIĞINDAN YAKINIRKEN, ÖĞRENCİ İŞ BULAMADIĞINI SÖYLÜYOR’’

 

‘’Mesleki eğitim farkında olunması ve üstünde durulması gereken, ülkemizde de geçmişten günümüze ahilik lonca teşkilatları ile taşınmış köklü bir gelenektir. Bu kadar köklü bir geleneğe sahip bir eğitim modelinin hak etmediği bir yerde olduğunu görüyoruz. İş adamları teknik eleman ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken okullardan mezun gençler iş bulamadıklarını ifade ediyorlar. Bildiğiniz üzere işte bu ortamda OSB okulları dediğimiz bizim de işleticisi olduğumuz tamamen bizlerin sorumluluğunda yürütülen okullar hayata geçirildi. Okullarımızın yeni olmasının yanı sıra onlardan beklenilenin çok olduğunun farkındayız. Bu hassasiyet hem bizim okullara bakışımızı ve hem de onları yapılandırırken gelecek planlaması çalışmalarımızı daha ayrıntılı yapmamızı sağladı. Bu süreçte gerek Milli Eğitim Bakanlığımız ve gerekse Sanayi Bakanlığımız yetkililerine yardımları ve destekleri için çok teşekkür ediyoruz. Özel sektör temsilcileri olarak, mesleki eğitime bakış açımızın ülkemizin gelecek vizyonuna uygun teknik eleman yetişmesine faydası olduğu inancındayız. Okullar yapılanırken, karşımıza bir takım zorluklar çıktı. Konuların yeni olmasından dolayı bakanlık yetkilileri ve bizler mevzuat ve uygulama açısından çözüm üretmekte zorlandık. Bizler iş adamı olarak, zamanın üretim ve kazanç olduğunu çok iyi biliriz. Bu anlamda bu okullarda ‘Özel öğretim kurumları genel müdürlüğüne bağlı olmak yerine özel statülü okullar olarak mesleki eğitim genel müdürlüğüne bağlanmamız sağlanabilir mi?’ Düşüncesini ön görmekteyiz. OSB’ler tarafından işletilen okulların kuruluş amaçları OSB işletmelerinin ihtiyaç duyduğu teknik elemanların yetiştirilmesidir. Bu doğrultuda teknoloji ve donatım konusunda hiçbir masraftan kaçınılmamıştır. Fakat okullarımız örgün öğretimden başka hiçbir faaliyet için kullanılamaz durumdadır mevzuat açısından önümüzde engeller vardır. Bu engeller kaldırılırsa okullarımızı gerçekten kuruluş amaçlarına uygun olarak öğrencilerimize gelecekte mezunlarımıza ve işletmelerde halen çalışmakta olan personelin eğitimine katkı sağlayacak ve gerçek kuruluş amaçlarına uygun hale getirmek mümkün olacaktır.

 

‘’2023 HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN REEL ÜRETİMİN VE İHRACATIN ARTTIRILMASI GEREKİYOR’’

 

‘’Vurgulamak istediğim son bir husus var ki yetişen öğrencilerimizin çok nitelikli olarak verdiğimiz eğitim sonrasında üniversiteye gitmek yönündeki isteklerinin yoğun olduğunu görmekteyiz. Ülkemiz açısından diğer bölgelerde de aynı anlayışın olduğunu yani meslek lisesinde edinilmiş bilgilerin bir kenara bırakılarak üniversiteye yönlenmiş olmanın mesleki eğitimi önemli ölçekte ve olumsuz etkiliyor olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu noktada bugünkü toplantımızda bulunan değerli kamu ve özel sektör yöneticilerimizin temsilcilerimizin bu konuda meslek liselerine talebi arttıracak ve mezunlarını kendi çalışma alanlarında istihdama yönlendirecek çalışmalar ihtiyaç duyduğunu bildiklerini hepimiz biliyoruz. Ülkemiz 2023 hedeflerine ulaşması açısından reel üretimin ve ihracatın arttırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede üretim yapacak nitelikli mesleki eğitim almış insanlarımızın öneminin hepimiz farkındayız. Burada ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Eğitimdir ki bir milleti ya özgür bağımsız şanlı yüksek bir topluluk halinde yaşatır. Ya da esaret ve sefalete terk eder’ veciz ifadesini söylemeden geçemeyeceğim. Hepinizi saygı ile selamlıyorum’’ dedi.

 

‘’MESLEKİ EĞİTİM SON DERECE ÖNEMLİ’’

 

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci ise yaptığı konuşmada, Avrupa ülkelerinin mesleki eğitime önem vererek, gelişme gösterdiğine dikkat çekti. İş başvurusunda bulunanların CV’sine bakılarak, önyargıda bulunulmaması gerektiğini belirten Demirci; ‘’Mesleki eğitim hissettiğimizin ötesinde bir öneme sahip. Almanya’da pek çok yerde Mesleki eğitim veren kurumlar açılırken, ülkemizde Mesleki eğitime verilen önem son dönemlerde artış göstermiştir. Biz de yaptığımızı ortak protokol anlaşmaları ile birlikte mesleki eğitim veren kurumlara öncelik verip ülkemizin kalifiye eleman eksikliğini gidereceğiz. Burada işadamlarına da çok önemli işler düşüyor. Özel sektör kendisiyle alakalı kurumsallaşmasıyla alakalı, istihdam ettiği insanı en aşağıdan, en küçük yaşlardan yakaladığı takdirde hedeflediği sonuçlara ulaşabilir. Rekabetin artık global bir ortamda yaşandığı dönemde sizin istihdam ettiğiniz insanla, CV’si üzerinden temasa geçmeniz, aslından zamanda ıskalamanız demektir. O CV’yi kendiniz oluşturacaksınız. O CV’yi biz yazmalıyız. O CV’nin içerisindeki gerçekliği biz üretmeliyiz ki rekabet edebilelim. 14 yaşında bir insanı istihdam ettiğiniz de o bağlılıkla ona verdiğiniz güvenle birlikte daha iyi işler çıkarabilirsiniz’’ ifadelerini kullandı.

 

‘’ÇERKEZKÖY SANAYİSİYLE ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLADI’’

 

Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan’da yaptığı konuşmada ülke ekonomisinin gelişmesinde sanayinin son derece önemli olduğunu belirterek, gerekli kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için Mesleki ve Teknik Liselerin de arttırılması gerektiğini belirtti. Doğan; ‘’Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün belirlediği, çağdaş uygarlık seviyesine girebilmek için, geçtiğimiz eğitimle bunu aşmamız gerekiyor. Devletimizin kaynakları bazen yeterli gelmeyebiliyor. Geçtiğimiz 15 Temmuz’da ülkemizde darbe yaşandı. Sürekli içten dıştan yaşanan darbeler sonucunda ekonomimiz yıprandı. Tekirdağ içerisindeki Çerkezköy iş gücü ve sanayisiyle, ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Öte yandan aldığı göç ile birlikte eğitim kurumlarımız göçün ihtiyacını karşılamıyor. Bu anlamda bizlere de sizlerin katkısı gerekiyor.’’ İfadelerini kullandı.

 

‘’GEREKEN DESTEĞİ VERMEYE HAZIR’’

 

Son olarak konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ise; ‘’Sanayi kenti Çerkezköy’ümüzde böyle bir toplantı yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Sektörde ihtiyaç duyulan kaliteli iş gücünün direkt olarak sağlanması için mesleki eğitim kurumlarının arttırılması şart. Burada bulunan sektör temsilcileri ve okul yöneticileri ile birlikte Tekirdağ’da mevcut olan sanayinin ihtiyaç duyduğu kaliteli iş gücünün sağlanacağını düşünüyorum. Eğitim her alanda şart. Mesleki eğitim daha da önemli. Çünkü uygar toplumlara baktığımızda hemen hemen hepsi mesleki eğitime önem veriyorlar. Çocukluk yaştan itibaren verilen eğitimle birlikte hem sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye eleman ihtiyacı karşılanırken, diğer yandan da eğitimli bir toplum gelişiyor. Biz gereken desteği vermeye hazırız. İnşallah uygulamaya geçildiğinde hem ülkemiz için hem de sanayimiz için güzel şeyler olacak’’ dedi.

 

Konuşmaların ardından Mesleki Teknik Eğitim Müdürü Osman Kubilay bir sunum gerçekleştirdi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10