"Biz yandık siz de yanmayın "

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ile beraberindeki heyet, Yatağan Termik Santralinde incelemelerde bulundu.

Çerkezköy 28.09.2017 21:47:00 0

T Haber’in de canlı yayın olarak yayınladığı incelemelerde Yatağan termik santralin çevresindeki yerleşim yerlerini gezerek vatandaşlarla görüşen Başkan Vahap Akay ve heyeti daha sonra santrali uzaktan inceledi. “ İncelemeler sırasında Yatağan Termik Santrali’nin yanı başında bulunan Şahinler Köyü halkı Başkan Akay ve Çerkezköylülere “Aklınız varsa termik santral yaptırmayın. Biz yandık siz de yanmayın” dedi.

 

YATAĞAN BELEDİYESİNİ ZİYARET ETTİLER

 

Çerkezköy’de yapılması planlanan termik enerji santrali nedeniyle, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Gümüş, belediye avukatı, 9 mahalle muhtarı ve gazeteciler, 1982 yılından beri faaliyette olan Yatağan Termik Santralinin etkilerini öğrenmek için dün Yatağan ilçesini ziyaret etti. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve beraberindeki heyetin ilk durağı Yatağan Belediyesi oldu. Heyet burada Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz ve belediye personeli tarafından karşılandı. Yatağan Termik Santrali’nin ilk ünitesinin 1982 yılında devreye alındığını söyleyen Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, “Yıllarca termik santralin kurulmaması için mücadele verdik. Termik santral kurulduktan sonra burada tabiat öldü, kanser vakaları arttı. Sebze meyvelerin üzerine asit yağdı. Meyve sebzelerimiz yenmez hale geldiği için vatandaşlarımız alış verişe Aydın’ın Çine ilçesine gitmeye başladı” dedi.

 

Yıllarca verdikleri mücadeleler sonrasında 2007 yılında termik santrale baca filtresi takıldığını sözlerine ekleyen Hasan Haşmet Işık, “Termik Santral filtresi bizim için milat oldu. Eskiye nazaran yaşadığımız sıkıntılar azaldı. Yaklaşık 3 bin olan nüfusumuz, gelen göç ile birlikte 15 bine çıktı. Şu anda eskiye nazaran havamız biraz daha temiz” dedi.

 

“NE ÖLÜMÜ GÖRMEK, NE DE SITMAYA RAZI OLMAK İSTİYORUZ”

 

Çerkezköy ile Yatağan arasında ciddi farklar olduğunu kaydeden Başkan Akay “ Çerkezköy’ün istihdam konusunda hiçbir sıkıntısı yok. Kentimizde 450 sanayi kuruluşu faaliyet göstermektedir. Yatağan, baca filtrelerinden önce yaşadığı felaketlerden sonra adeta ölümü görüp sıtmaya razı gelmiştir. Biz ne ölümü görmek, ne de sıtmaya razı olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ÇOK SIKINTILAR YAŞADIK”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve beraberindeki heyet, Yatağan Belediyesi ziyaretinin ardından Yatağan Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti. Termik santral ile ilgili görüşlerini paylaşan Yeniköy Mahalle Muhtarı Sefa Tığ, “ İlk zamanlar çok sıkıntılar yaşadık. Termik santral, tarım arazilerinin üzerine kurulduğu için tarım arazilerimiz azaldı. Kömür tozu ve kül tozu havamızı ve tabiatımızı kirletti. Yeraltı sularımız zarar gördü. Sulara bir zararı olmaz derlerse inanmayın. Baca filtresinin takılmasının ardından bu sorunlar azaldı. Fakat sağlık açısından büyük sıkıntılar yaşattı” diye konuştu.

 

“PARAYLA SAĞLIK OLABİLİR Mİ ?”

 

Yatağan Termik Santrali inceleme gezisinde bölgenin hemen yanında bulunan Şahinler Köyü ziyaret edildi. Belediye Başkanı Vahap Akay ve muhtarlar Şahinler Köyünde termik santral ile ilgili köy halkından bilgi aldı.  Köylerinde eskiden yağ sattıklarını kaydeden köy sakinlerinden bir bayan “Yıllarca yağımızı dışarıdan aldık. Yıllar sonra ilk kez bu sene zeytin mahsulü alabildik. Anlatmayla olmaz, yaşamak lazım. Balkonlarımızı her gün iki kere yıkıyoruz. Asmalarımızda üzüm kalmadı. Aklınız varsa şehrinize termik santral yaptırmayın. Bizler yandık, sizler de yanmayın. Para gelir geçer, ama parayla sağlık olabilir mi? Baca filtresi taktırdılar. Ama gündüz çalıştırıyorlar, geceleri kapatıyorlar. Yağmurla birlikte köyümüze asit yağıyor. Zeytinlerimizi, üzümlerimizi kurutuyor. Evlerinde tüplerle yaşamaya mahkum olan insanlar var” ifadelerini kullandı.

 

“GELECEĞİNİZİ DÜŞÜNÜYORSANIZ TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYIN”

 

Bir başka Şahinler Köyü sakini “Köyümüzün yüzde 80’i buradaki santralden emekli oldu. Termik santral bizim için önce toz, sonra ölüm oldu. Baca filtresi var ama çıkan toz aynı. Günde 2 defa balkon yıkıyoruz. Şehrinizi, çocuklarınızı ve geleceğinizi düşünüyorsanız termik santral yaptırmayın” diye konuştu. Çok sayıda Şahinler Köyü sakini de benzer ifadeler kullanarak termik santralin insan sağlığı ve doğa için bir tehdit olduğunu belirtip, sonuna kadar termik santrale karşı çıkılması gerektiğini kaydetti.

 

BASIN MENSUPLARINA BİLGİ VERDİ

 

İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çerkezköy Belediye Başkanı Akay, termik enerjili santral denilince akıllarına Yatağan Termik Santrali geldiğinden dolayı Yatağan'a geldiklerini söyledi. Çerkezköy'de yapılması planlanan termik santral ile ilgili kendilerinin teknik açıdan bilgilendirildiğini fakat insani ve çevresel olarak santralin etkilerini faal bir santralin bulunduğu yere gitmeden öğrenemeyeceklerini ifade eden Akay, "Yatağan'ın konumu ve durumu itibariyle termik santral Yatağan'a bir istihdam olanağı sağladı. Burada yaşayan insanların termik santralle beraber nüfusunun arttığını öğrendik. Bunlar olumlu taraflar." Dedi. Akay, termik enerji santrallerinin olumlu taraflarının yanı sıra ciddi anlamda olumsuz yönlerinin de olduğunu, kömürün çıkarılması sırasında çıkan tozdan evlerin kirlendiğini, kömür külünün taşınması ve depolanmasında da sıkıntılar bulunduğunu dile getirdi. Çerkezköy'e yapılması planlanan santral için hukuki mücadele başlattıklarını da kaydeden Akay, şöyle konuştu: "Derdimiz bir enerjiye körü körüne karşı çıkmak değil ancak büyüyen bir nüfusa sahip Çerkezköy. Trakya'nın, Tekirdağ'ın, Türkiye'nin en çok nüfusu artan, en çok göç alan belki de bir ya da ikinci ilçesi. Bu anlamda burada yaşayan vatandaşlarını neler bekliyor? Bunları Yatağan'a gelelim muhtarlarımız ile beraber görelim istedik. Burada bulunmamızın sebebi bu” diye konuştu.

 

“CUMHURBAŞKANINDAN RANDEVU TALEP EDECEĞİZ”

 

Heyette bulunan Bağlık Mahalle muhtarı Tahsin Akgün “ Burada gördüklerimizi vatandaşlarımıza anlatacağız. Burada gerçekten çok kötü bir görüntü var. Çerkezköy’e böyle bir santralin yapılmaması için mücadele edeceğiz” diye konuştu. Yatağan termik santralini yerinde incelediklerini kaydeden Gazi Osman Paşa Mahalle Muhtarı Mutlu Timur “ Burada yaşayan vatandaşlarımızın kansere yakalandığını gözlemledik. Bunları görünce de ürperdik. Önce sağlık diyorum. Yatağanlılar yandı biz yanmayalım” diye konuştu. Yatağan’da ki termik santrali inceleyen muhtarlar “ Sayın Cumhurbaşkanımızın daveti üzerine geçtiğimiz aylarda Beştepe’ye gitmiştik. Tekrar davet edilmemiz halinde bu sorunumuzu kendisine ileteceğiz. Gerekirse Çerkezköy’lü muhtarlar olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talep edeceğiz. Çocuklarımızın geleceğini karartacak bu termik santralin ilçemize yapılmasını engellemek için elimizden geleni yapacağız” dediler.

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10