Öğrenci servisi şoförlerine eğitim

Çerkezköy'de öğrenci servisi yapan öğrenci servisi şoförlerine Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği tarafından Çerkezköy Polis Evinde dün 09.30-11.00

Çerkezköy 6.10.2017 18:58:00 0
Öğrenci servisi şoförlerine eğitim

BİLGİNDİRİLDİLER

 

Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Amiri Başkomiser Şakir Oda, Trafik Denetleme Amirliği Kıdemli Baş Polis Mustafa Özfidan ve Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As’ın da hazır bulunduğu bilgilendirme toplantısında öğrenci servisi çeken şoförlere Çerkezköy  İlçe Emniyet Müdürlüğü trafik Denetleme Amirliği Trafik Polisi Saim Aydın tarafından bilgilendirildi.

 

YAPTIĞINIZ İŞİN BİLİNCİNDE OLUN

 

Trafik Polisi Saim Aydın, Öğrenci servis şoförlerinin yaptıkları işin bilincinde ve sorumluluğunda olmaları gerektiğini belirterek, “Öğrencilerin evden okula gitmek üzere bir araçla ya da yaya olarak hareket etmeleriyle başlayan ve okulda geçirdikleri eğitim etkinlikleri sonrasında evlerine dönüşleriyle tamamlanan okul süreci birçok tehlike ve riski içeriyor. Bu nedenle öğrencilerin olası trafik ve güvenlik tehlikeleri nedeniyle veliler tarafından öğrenci servislerini tercih ediyor.  Bu nedenle öğrenci servisi yapan sizler, öğrencilerin okula ulaşımında en güvenli şekilde ulaştırılması konusunda büyük bir sorumluluk sahibi olduğunuzu bilmelisiniz. Okul yolunda mevcut olan risk ve tehlikeler öğrencilerin ve servislerin güvenliği için güçlü bir güvenlik bilincinin yaratılmasını da zorunlu hale getiriyor. Sıkça yaşanan şiddet olayları ve trafik kazaları güvenlik endişesi gibi faktörler. Servis sürücüleri ve rehberlerin öğrencilere yönelik davranışları olumlu olmalıdır. Özellikle tüm öğrenci servis şoförleri yaptıkları işin bilincinde ve eğitimli olmaları gerekmektedir. Psikolojik ve kural tanımayan riskli davranışlardan kesinlikle kaçınmalı ve bu konuya dikkat etmeli. Velilerin çocuklarını emanet ettiği servislerde sürücülerin ve rehberler öğrencilerle yakından ilgilenmeli servise binmede ve inişlerinde de onlara eşlik etmelidir. Okul servislerinde öğrenci güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu sizler de biliyorsunuz ve buna göre mevzuata uygun olarak çalışmalarınızı aksatmadan yerine getirin” şeklinde konuştu.

 

HIZ GÖRÜŞ AÇISINI DARALTIYOR

 

Özellikle öğrenci servisi yapan sizler hız konusunda çok daha dikkatli olmanız gerekiyor. Hız görüş mesafesini daraltıyor ve kazaların birçoğu da bundan kaynaklanıyor. Örneğin aracının önündeki bir araç 60 kilometre hızla gidiyorsa siz onunla aranızdaki mesafeyi yarıya indirmeniz lazım. Çünkü tehlike anında durabilme olanağınız olsun. Emniyet kemeri mutlaka takılmalı. Emniyet kemeri kullananlarda kaza anında yüzde 45-65 oranında ölüm oranı azalıyor. Yapılan araştırmaya göre emniyet kemeri kullanan yüzde 50-60 oranında olduğu görülüyor. Emniyet kemeri takma alışkanlığını kazandırmamız lazım.

 

ARAÇLARINIZI KONTROL EDİN

 

 Aydın öğrencilerin okula gelişlerinde ve okuldan evlerine dönüşlerinde araçlarında inmemiş öğrenci olup olmadığını mutlaka servis şoförlerinin ya da araçlarda bulunan hostesleri araç içini kontrol ederek araçta öğrenci kalıp kalmadığına bakmalarını ve öğrencilerin yaş gruplarına göre araçtan sıra ile inip binmelerine eşlik etmeleri gerektiğini de vurguladı.  

 

 ARAÇLARDA FİLM VE SES YASAK

 

Saim Aydın, öğrenci servis araçlarında film gösterimi ve sesli müzik yayının da yasak olduğunu ve servis şoförlerinin bu konuda da hassasiyet göstermelerinin yasal sorumluluk olduğunu söyledi. Aydın ayrıca öğrencilerin bireysel şikâyetlerini ve olumsuzluklarının giderilmesi içinde gerekeni yapmalarını istedi.

 

ÖĞRENCİ SERVİS SÜRÜCÜLERİMİZİN EĞİTİM ALMALARI ÖNEMLİ

 

Servis sürücülerinin uygulamada ortaya çıkan eksiklik ve yanlışlıklarının giderilmesi bakımından bu tür eğitimlere önem verildiğini de belirten Aydın, “ Güvenli bir servis ortamının sağlanması için öğrenci servisi sürücülerimizin ‘Güvenli Servis’ eğitiminden geçirilmeleri önemli. Servis güvenliği sorunu genel okul güvenliği kapsamı bakımından da önemlidir. Trafik psikolojisi, ilk yardım, kriz ve risk yönetimi, davranış ve çocuk psikolojisi gibi  şoförlerin bilgi sahibi olması gerekmektedir ve sürücülerin güvenli araç kullanmalarını, araç içinde güvenli bir ortamın nasıl sağlanacağını, sürücülerin yolcu, veliler ve okul görevlileri ile nasıl daha bilinçli iletişim kuracaklarını, acil durumlarda ve kriz anlarında nasıl davranacaklarına ilişkin bilgi ve beceri sahibi olmalıdır. Bu aynı zamanda servis ortamında çocukların ve bireylerin ulaşımlarının sağlanmasının yanında, sağlıklı ve güvenli bir yaşamın da oluşmasına katkı sağlar. Okul servis sürücüleri ve taşımacıları mevzuata uygun hareket ederek yasal yükümlülüklerini mutlaka yerine getirmeli. Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ ile zorunlu eğitim kapsamındaki okul öncesi ve diğer öğrenci taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli hale getirmek için öngörülmüş ve bu amaçla taşıma yapan ya da yapacak olan gerçek ve tüzel kişilerin yeterlilik ve çalışma şartları belirlenmiştir. Okul taşıtlarında aranan şartlara kesinlikle uyulmalı, uymayanlara yasal işlem yapılmaktadır. Okul servis taşıtları temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulunmalı ve periyodik muayeneleri yaptırılmış olmalı. Olası kaza, yangın ve tahliye durumunda öğrencilerin nasıl tahliye edileceğine ilişkin eğitimlerle pratikler oluşturulmalı. Öğrencilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmalarını sağlayacak önlemler alınmalı ve servis hizmeti sırasında başka yolcu da kesin kes alınmamalı. Araçlarda kamera olmalı. Rehberler 22 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu ve yetkili olduğu hizmetin niteliklerine uygun olmalı.  Servis şoförleri ve rehberler ilk yardım eğitimi almalıdır. Ayrıca Servis araçlarının izleyecekleri güzergâhlar dışına çıkmamalı ve öğrenci taşımacılığı dışında fabrika servisi taşımacılığı yapmamalıdır. Dedi ve buna benze birçok konuda bilgilendirmede bulundu. Ardından Öğrenci servis şoförlerinde karşılaştıkları sorunları ilettiler ve sorunlarının çözümlenmesini talep ettiler.

 

Haber / Seyit SÜREN

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10