Ceylan: İlaç sektörü gelişen bir değere sahip sektördür

Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından organize edilen "Trakya İlaç ve Biomedikal Sektörü- Üniversite Buluşması" toplantısı Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev s

Çerkezköy 25.10.2017 20:18:00 0
Ceylan: İlaç sektörü gelişen bir değere sahip sektördür

Toplantıda konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, ilaç sektörünün gelişen bir değere sahip olan bir sektör olduğunu kaydederek “ İlaç sektörüne ve ilaç sektöründeki AR-GE çalışmalarına ciddi şekilde kaynak, emek ve bilgi aktarmak zorundayız” dedi.

 

“HEYECAN VERİCİ BULUŞMADIR”

 

Dün saat 11.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilen toplantıya İstanbul ve Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden öğretim görevlileri, Tıp, Veterinerlik, Bioloji, Biomedikal fakülte ve bölümlerinden akademisyenler, Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul illerinden firma yetkilileri katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva “ Kendisini başarıya hedefleyenlerle, hedeflerinde başarılı olanlar bir araya geldiğinde işte böyle muhteşem ortamlar oluşuyor. Türkiye “ Kamu Üniversite ve Sanayi” işbirliği eylem planı çerçevesinde Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve odamız işbirliğinde büyük ve başarılı bir organizasyon gerçekleştiriliyor. Trakya’da faaliyet gösteren ilaç ve kozmetik sektörümüzün değerli temsilcileriyle üniversitelerimizin eczacılık, tıp ve biyomedikal bölüm temsilcileri için bir araya geliyor. Hepimiz adına olduğu gibi, ülkemiz adına da gurur ve ümit vericidir. Heyecan verici bir buluşmadır. Hepimiz biliyoruz ki günümüz dünyasında gelişmiş ülkeler, bu gelişmişliklerini işte bu tür buluşma ve ortak çalışmalar sayesinde gerçekleştiriyor” diye konuştu.

 

“İNANCIM TAMDIR”

 

Kozuva “ Akademide üretilen bilgiyi, sahada teknolojiye uygulamayı ve bu teknolojiyi üretime dönüştürerek ekonomiye aktarmayı başaranlar gelişmişliği de başarıyorlar. ÇTSO olarak bizim hedeflerimizden biri de gelişen teknolojiye eş, hemen her alanda bu değişim ve dönüşüme yetki ve sorumluluklarımız çerçevesinde katkı sunmak, paydaşlarımızla bu heyecan verici oluşumları ve organizasyonları gerçekleştirmektir. Bu anlamda geçen ay sonuçlandırdığımız Türkiye’de örnek gösterilen “ İşbirliği ile KOBİ’lerde Verimlilik Dönüşümü Projesi” gibi bugün de ilaç ve kozmetik sektörlerimizle üniversitelerimizin değerli hocalarının buluşmasının heyecanı içersindeyiz. Bu buluşmadan da başarılı sonuçlar elde edeceğimize inancımız tamdır. Ülkemizdeki ilaç endüstrimizin yeterli AR-GE çalışması ve bu tür işbirlikleri ile hedefledikleri atılımı gerçekleştirmeleridir. Üniversitelerimizin de biyoteknoloji alanındaki yenilikleri sektörümüze yerinde ve zamanında ulaştırmaları arzusuyla bu buluşmanın hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

“YÜZDE 15 OLARAK HEDEFLENMİŞTİR”

 

Programda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal da konuşma gerçekleştirdi. Programın yapımında destekleri olan ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva ve yönetimine teşekkür eden Akçal “ Ülkemizin 2023 yılı hedefleri arasında 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar Gayri Safi Millî Hasıla ve 25 bin dolar kişi başına düşen milli gelir hedefleri bulunmaktadır. Şu anda toplum ihracatımızın yaklaşık yüzde 3,5 kadarı ileri teknoloji ürünlerden oluşmaktadır. 2023’te ise toplam ihracat içersinde ileri teknoloji oranı yüzde 15 olarak hedeflenmiştir. Bu nedenlerle ve bu hedeflere ulaşmak için bakanlığımızca 2015-2018 dönemlerini kapsayan sanayi stratejisi belgesinde hedef olarak “ Orta yüksek ve ileri teknoloji ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmak” yine ilaç sektörü ve strateji belgesi ve eylem planında “ ilaç sektöründe arge üretim ve yönetim merkezi olan bir Türkiye öngörülmektedir” açıklamasında bulundu.

 

“ARGE MERKEZİ OLMA YOLUNDAYIZ”

 

Akçal “ Yüksek teknoloji içeren ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi için firma bünyelerinde yer alan AR-GE merkezleri çok önemlidir. Bu nedenle geçen yıl AR-GE reform paketi adı altında teşvik paketi açıklanmıştır. Bu paket öncesi ülkemizde toplam 235 olan AR-GE merkezi sayısı eylül 2017 sonu itibariyle 632’ye ulaşmış bulunmaktadır. İlimizde ise 8 olan AR-GE merkezi sayısı şuan itibariyle 27 olmuştur. Bugün de 28 olmasını bekliyoruz. Ülkemizde ilaç sektöründe eylül 2017 itibariyle 25 olan ilaç sektöründeki AR-GE merkezinin beş tanesi ilimizde bulunuyor. Ayrıca hali hazırda 2-3 ilaç firmamızı da AR-GE merkezi olma yolundadır. Bu rakamlar ilimizde ilaç sektörünün ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Yine ülkemizin en önemli ilaç firmalarının ilimizde tesislerinin bulunması ilaç sektörünün ileri teknoloji içermesi ve stratejik bir sektör olması nedeniyle sayın valimiz başkanlığında geçen yıl gerçekleştirdiğimiz Kamu-Üniversite Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısında bu toplantının yapılması kararı alınmıştır. Bu toplantı ile amaç, ilaç biomedikal ve kozmetik gibi insan sağılığı ile ilgili olan sektörlerde üretim yapan firmalar ile bu sektörler dönük araştırmalar gerçekleştiren üniversite birimlerinin bir araya getirilmesi, birbirleri ile örtüşen ortak çalışabilecekleri konu ve çalışmaların olup olmadığının araştırılması, hocalarımızın elinde olabilecek olan proje araştırmalarının ürüne dönüşmesi ve tanışma ortama oluşturulması hedeflenmiştir” dedi.

 

“TEKİRDAĞ ÖNEMLİ BİR SANAYİ MERKEZİ”

 

Tekirdağ’ın önemli bir sanayi merkezi olduğunu kaydeden Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan “İlimizde sanayi kuruluşlarının kümelendiği önemli merkezlerden biri de Çerkezköy ve Kapaklı bölgesidir. Bu bölgemizde önemli bir potansiyel var ve bu potansiyeli biz geliştirerek, çağında ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yüksek teknolojili sanayiye dönüştürmek konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çerçevede de özellikle biz kamu- üniversite-sektöre çok önem veriyoruz. Bunları buluşturabilirsek biz bölgemizdeki özellikle arzuladığımız AR-GE çalışmalarını yüksek teknolojiye bağlı üretimi, sanayiyi geliştirme imkanını elde edeceğimize inanıyoruz. Bu bağlamda da gerçekten Namık Kemal Üniversitemizin çok değerli hocalarıyla, yine çevremizdeki Trakya Üniversitesi ve Kırklareli üniversitesi ile ve tabi ki bizim için çok değerli İstanbul ayağı ve İstanbul’daki üniversitelerimizle, bugün de burada İstanbul Üniversitesi’nin çok değerli hocaları, eczacılık fakültesinden çok değerli hocalarımız burada, bize destek oluyorlar. Bu birlikteliği, bu kaynaşmayı ve bu paylaşımı inşallah sağlamayı ve ülkemiz için geleceğimiz için, gelecek nesillerimiz için üretimde çeşitliliği ve teknolojiyi yükseltmek amacıyla sektörler hocalarımızı, üniversitelerimizi, bilgiyi buluşturmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda bundan önce tekstil sektörü ile ilgili böyle bir çalışma yaptık. Alüminyum sektörü ile ilgili aynı şekilde çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Kimya sektörü ile ilgili çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bugün de burada hep birlikte yine bölgemizde özellikle son dönemde önemli bir ivme kazanan ve gelişme gösteren ilaç sektörü ve biyomedikal sektörlerinde de bu çalışmayı özellikle sektör temsilcilerimizle üniversitelerimizdeki hocalarımızı buluşturma imkanı elde ediyoruz” dedi.

 

“GELİŞEN BİR DEĞERE SAHİP SEKTÖRDÜR”

 

İlaç sektörünün çok büyük ve gelişen bir değere sahip bir sektör olduğunu kaydeden Ceylan “İlaç sektörüne ve ilaç sektöründeki AR-GE çalışmalarına ciddi şekilde kaynak, emek ve bilgi aktarmak zorundayız. Bunu başarabilmenin yolu da bu paylaşımı en iyi şekilde gerçekleştirebilmektir. Bu açıdan yapılan toplantılar çok önemlidir. 2013 yılında 980.1 milyar dolar olan dünyadaki ilaç pazarının büyüklüğü 2017 yılında 77 milyon dolar artışla yüzde 7.8 oranında büyüyerek 1 milyar 57 bin dolara ulaşmıştır. Bu yılın sonunda dünyadaki ilaç sektörünün büyüklüğünün 1.200 milyar dolar olması beklenmektedir. Sektör 2015-2014 yılları arasında ortalama yüzde 6,5 oranında büyümüştür. Sektörün Avrupa, Amerika, Japonya gibi gelişmiş bölgelerde büyüme hızı yüzde 3-4 seviyelerinde iken bu oran Asya, Afrika, Avustralya, Latin Amerika gibi bölgelerde ortalama yüzde 10-15 aralığında büyümektedir” dedi.

 

“ÜLKEMİZ 18.SIRADA YER ALMAKTADIR”

 

Ceylan “Sektörel bazda dünyada AR-GE harcamalarının en fazla olduğu sektör ilaç sektörüdür. Dünyada toplam ciro ve AR-GE harcamaları şeklinde bakıldığında ilaç sektörü yüzde 14,4 oranla dünyada en fazla AR-GE yapılan sektör durumundadır. Bunu 9,9 ile yazılım ve bilgisayar sektörü izlemektedir. Yine bu sıralamada sekizinci olarak yer alan sağlık ekipmanları sektörü yüzde 4,1 oran ile önemli yer tutmaktadır. Bugün itibariyle ilaç sektörü AR-GE’ye yaklaşım 150 milyar dolar yılda kaynak ayırmaktadır. Ülkemiz dünya ilaç pazarı sıralamasında 18.sırada yer almaktadır. 2014 yılı itibariyle sektörün büyüklüğü 14,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde üretilen ilaçların kutu bazında yüzde 73,5, değer bazında yüzde 41,9’u yerel üretimle sağlanmaktadır. Sektörde 2013 yılı itibariyle yılda 30 bin 672 kişi istihdam edilmektedir. İlimizde sadece ilaç üreten 15 tesiste 4 bin 259 kişiye istihdam sağlanmaktadır. Bakanlığımız teknolojik ürün destek programı kapsamında destek almak için ilaç sektörü başvurularının toplam başvurular içersinde payı yüzde 5.5 iken desteklenme oranı 10,3 olması kanunun bu alana verdiği önemi göstermesi açısından önemlidir. Ülkemizde 2016 yılı sonu itibariyle ilaç sektörünün ihracatı 863 milyon dolar, ithalatı ise 4 milyar 521 milyon dolar olup açık yıllar itibariyle yavaşta olsa kapanmaktadır. İlaç sektöründe ülkemizde 25 AR-GE merkezi bulunmakta olup bunun beşi ilimizde yer almaktadır. 2013 yılı itibariyle ülkemizde 77 üretim tesisinden 15 tanesi ilimizde faaliyet göstermektedir. İlimizde ilaç sektörünün 2016 yılı ihracatı 61 milyon 408 bin 83 dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi. Konuşmaların ardından ilaç ve biyomedikal firmaları tanıtım gerçekleştirdi. Yenilen öğlen yemeğinin ardından akademisyen tanıtımları ve ikili görüşmeler yapıldı. Programa Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü yetkilileri, öğretim görevlileri, firmalar katıldı.

 

Haber / Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10